Eğitim Sen'den İmam Hatip eylemi!
Eğitim Sen Kadıköy 2 No lu Şube, bulundukları ilçedeki bazı okulların İmam Hatip'e dönüştürülmesini protesto ederek oturma eylemi yaptı.
Bilindiği gibi bakanlık 4+4+4 yeni eğitim sistemine geçince bazı okulları imam hatip ortaokulu veya lisesi şeklinde dönüştürmeye başladı. Bu değişimin İstanbul'da en yoğun yaşandığı ilçelerden biri Kadıköy oldu. Buralardaki okullar bir bir imam hatipe dönüşmeye başladı. Son olarak bölgede üç okulun daha imam hatipe dönüştürüleceğinin açıklanması üzerine Eğitim Sen'e bağlı sendikacılar eylem yaptı.
İlçedeki Yeşilbahar İlkokulu imam hatipe dönüşünce buradaki öğrenciler de diğer iki okul arasında sıkıştı. Dönüşümle birlikte okulların nüfusu arttı. Çocuklar bahçelere sığamaz hale geldi. Öğretmenler yaptıkları açıklamada imam hatiplere değil dönüşüm şekline karşı olduklarını belirtti. İmam hatiplerin her yerde açılmasıyla öğrencilerin okullarının işgal edildiğini ve başka okullara taşındığını söyleyen sendikalılar bunların en fazla öğrencilere zarar verdiğini belirtti.
Ayrıca bölgelerde yoğun talep olmamasına rağmen ikişer üçer açılan imam hatip okullarının öğrenci bulamamaktan şikayetçi olduğunu belirten yetkililer talebin ölçülerek buna göre okul dönüşümünün yapılmasının uygun olacağını ifade ettiler. Mesela Kadıköy'de hemen hiç talep olmamasına rağmen üç okulun birden imam hatipe dönüşmesi öğrenciler açısından büyük bir sorun oldu.
Bununla birlikte okulların dönüşümünde öğrencilerin mağduriyeti had safhada. Yine Kadıköy'de Ahmet Sani Gezici Lisesi karma liseyken önce kız lisesine çevrildi sonra okul parçalandı ve öğrenciler başka bir okula taşındı. Bir yerdeki okul erkek imam hatip lisesi haline geldi. Tüm itirazlara rağmen Yeşilbahar Ortaokulu da imam hatipleştirildi. Bu süreçte veli ve öğrencilerin isteklerini dinlemeyen bakanlık tamamen kendi isteklerine göre dönüşümleri yapıyor ve bunun sonucunu da bizler ödüyoruz. Bir an önce dönüşümlerin durdurulması için eylemlere devam edeceğiz dendi.
Soruşturmamızda okulların imam hatipe dönüştürülmesine ilçe milli eğitim müdürlüğünde bir komisyonun karar verdiğini öğrendik ancak komisyonun nasıl oluşturulduğu kimlerden oluştuğu maalesef bilinmiyor. Komisyonda sendika, öğretmen ve veli temsilcileri bulunmuyor. Sadece milli eğitimin belirlediği belli kişiler burada görev yapabiliyor.
Okulların imam hatipleştirilmesiyle öğretim ve öğrenciler birden parçalanıyor ve başka okullara gitmek zorunda kalıyor. Öğrencilere iki alternatif veriliyor: Ya imam hatipte eğitimine devam et ya da taşındığın okula git. Bu ikilem arasında seçim yapan öğrenciler yakın okullardan uzaklaşıp taşımalı eğitimle başka okullara sevk ediliyor. İmam hatipleşme sonucunda sınıf mevcutları artarken öğrencilerin eğitim kalitesi düşüyor.
Ayrıca imam hatipe dönüştürülen okullara büyük vaatlerle bölge dışından öğrenci çekiliyor. Yemeklerin ve ulaşımın ücretsiz yapılması, imam hatipe başlayan öğrencilerin ödüllendirilmesi sonucu öğrenciler buralara sevk ediliyor. Eğitimde eşitsizlik yaratılıyor. Bu adaletsizlik bir an önce çözülmelidir.
Kaynak: mebpersonelleri.com