Eğitim sistemi demokratikleştirilmeli!
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Demokratik eğitim sistemi ‘özgür ve bağımsız’ kişilik modeline sahip bireyler yetiştirirken, Türk eğitim sistemi ‘kişi egemenliğine bağımlı’ bireyler yetiştiriyor” dedi.
4+4+4 eğitim sisteminin öğrencilere farklı alternatifler arasından bir seçim yapma imkânı sunduğunu fakat özgür ve demokratik eğitim sistemi için daha başka reformlarda yapılması gerektiğini kaydeden Gürkan Avcı, şöyle konuştu;
Demokrasiyi tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirebilmek için öncelikle eğitim sistemimizin buna uygun biçimde yeniden yapılandırılması ve işletilmesi gerekmektedir. Yani demokrasinin yerleşebilmesinin ilk koşulu, devletin demokratik olmasından daha önce eğitim sisteminin demokratik bir yapıya kavuşmasıdır. Gelişmiş bir toplum yapısı ve refah için bireysel farklılıklar, kişisel ve toplumsal özgürlükler zedelenmemelidir. Eğitim sistemimizin en önemli sorunu, icraat yapabilen ve bu icraatın sorumluluğunu taşıyabilen yönetimlerin eksikliğidir
Demokratik bir eğitim sistemi kurmadan hiçbir eğitim reformunda uzun vadeli başarı kazanılamaz. Bir arada yaşabilme becerisi, zenginliğin, refahın, barış ve huzurun tesisi de demokratik eğitim sistemiyle paralel ilerleyecektir. İleri demokrasi için Türkiye'ye lazım olan da eğitim sisteminin demokratikleştirilmesidir. Türkiye'de yaşayan herkes eğitimde eşit haklara sahip olmalı, eğitim hakkı ve fırsat eşitliği anlamında kimsenin diğerinden üstünlüğü, imtiyazı ve dayatması olmamalıdır. Farklılıklara tahammül etmeyi, başkasını olduğu gibi kabullenmeyi ve toplumun üzerinde uzlaştığı ortak noktalara daha fazla vurgu yapmayı eğitimle sağlamalıyız.
DEMOKRATİK OKUL YÖNETİMİNE GEÇİLMELİ
Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte “sınav” veya “kıdem, mülakat” şeklindeki bir yöntem öngörüsünün eski sistemde de olduğu gibi karmaşa, torpil ve mağduriyetleri önleyemeyeceğini düşünüyoruz. Yazılı sınavlarda başarılı, kıdem ve sicil notu yüksek, yasa ve yönetmelik ezberi güçlü, nüfuzlu kişilerden referansları olan kişilerin okullarda yönetici olması eğitimin ilkelerine ve demokrasi eğitiminin merkezlerinden olan okulların yönetiminin ruhuna aykırılık göstermektedir.
Öğretmenlerimiz maalesef mevcut atama ve terfi sisteminde önünü görememektedir. Kanunları, yasakçı yönetmelikleri, disiplin maddelerini ezberlemek yanında icazet almayı zorunlu kılarak idareci adaylarını omurgasızlaştıran mevcut sistemin değişmesi gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı, demokratik eğitim sisteminin gereği olarak okullarımızı gelişmiş, çağdaş demokrasinin talimhanesi haline getirmek adına okul idarecilerinin öğretmenler ve öğrenci-veli temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından iki yıllığına seçileceği bir yönetici atama sistemini oluşturabilir.
Binlerce öğrencinin devam ettiği okullarımızın sevk, yönetim ve idaresinin teslim edildiği yöneticilerin kişisel nitelikleri, vizyon ve liderlik özellikleri mevcut sistem önemsememektedir. Yeniliğe açık, kendini geliştiren, vizyon sahibi, eğitim lideri, öğrencilerin ve velilerin hamisi, öğretmenlerin örnek aldığı okul yöneticilerinin iş başına getirecek yegane sistem demokratik eğitim sistemidir.