Eğitim yardımlarıyla ilgili merak edilenler
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından okul müdürlerine gönderilmek üzere hazırlanan sosyal yardım ve sosyal hizmetlerin çeşitleri nelerdir?
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından okul müdürlerine gönderilmek üzere hazırlanan sosyal yardım ve sosyal hizmetlerin çeşitleri nelerdir?
EĞİTİM YARDIMLARI
1-Şartlı Eğitim Yardımları
2013 yılında yaklaşık 2 milyon öğrencinin fayda sahibi olduğu Şartlı Eğitim Yardımları kapsamında;yoksul ailelere çocuklarının okula devam etmeleri şartıyla, "Şartlı Eğitim Yardımı" yapılmaktadır. Ödemeler PTT'ler aracılığı ile doğrudan anneler adına açılan hesaplara yapılmakta, kız çocuklarına yapılan yardım miktarı erkek çocuklarına yapılan yardım miktarından daha yüksektir.
Aylık ödeme miktarları ise şu şekildedir:
İlköğretime devam eden erkek öğrenci için/aylık 35 TL.
İlköğretime devam eden kız öğrenci için/aylık 40 TL.
Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için/aylık 50TL.
Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için/ aylık 60 TL.
2-Öğle Yemeği Yardımı
1997 yılında başlatılan 8 yıllık temel eğitimdeki taşımalı eğitim uygulaması kapsamında, okulların bulunduğu merkezlere taşınan yoksul öğrencilere öğle yemeği verilmesini içeren bu program, 2003-2004 öğretim yılından itibaren kaynağı SYDT Fonundan karşılanarak il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.
3-Ücretsiz Ders Kitabı
2003-2004 eğitim-öğretim yılından bu yana kaynağı SYDT Fonundan aktarılmak suretiyle MEB tarafından ilköğretim öğrencilerinin kitapları ücretsiz verilmektedir.
4-Öğrenci Barınma Yardımı
Taşımalı sistem dışında kalan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarına yönelik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV)'nca yurt yapılmaktadır.
5-Engelli Öğrencilerin Ücretsiz Taşınması
"Özel Eğitime Gereksinim Duyan Öğrencilerin Okullara Erişiminin Sağlanması İçin Ücretsiz Taşınması Projesi" Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve SYGM işbirliği ile 2004-2005 eğitim öğretim yılından bu yana uygulanmaktadır.
6-Eğitime yönelik Yapılan Değişik Yardımlar
Yukarıda yardımların yanı sıra ülkemizde her il ve ilçede kurulu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yoksul vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda eğitim-öğretim yılının herhangi bir döneminde ilköğretim ve lisede okuyan fakir ve yardıma muhtaç ailelerimizin çocuklarının önlük, ayakkabı, çanta, kırtasiye gibi temel okul ihtiyaçlarını kendi Mütevelli heyet kararları ve imkanları doğrultusunda karşılayabilmektedirler.
7-ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Danışma Hattı
Anne ve Babalarımız ALO 183 Danışma hattını arayarak çocuklarla ilgili destekleyici tedbirlerden ücretsiz faydalanabilirler.
8-Mağdur Çocuklar
Bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru olan korunmaya ihtiyacı olan çocukların;
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerimize bildirilmeler halinde.
Bakım
Danışmanlık ve Rehberlik
Sosyal Ekonomik Destek
Koruyucu Aile
Evlat Edinme
Gibi hizmetler sunulmaktadır.
Ayrıca Çocuk Hakları Sözleşmesinde ifade edildiği üzere Çocuğun haklarının farkında olunmasına yönelik çalışmalar;
a.Çocuğun kendi görüşlerini ifade edebileceği ortamlar oluşturmak.
b.Çocuğu her türlü sosyal dışlanmadan koruyucu çalışmaları gerçekleştirmek.
c.Çocukların ayrımcılığa maruz kalmaksızın eşit olarak yararlanmasını sağlamak.
d.Çocuğun görüşlerini ifade etme ve karar süreçlerine katılımları için gerekli düzenlemeler yapmaktır.
Bu çalışmalar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerimiz ile koordine kurularak gerçekleştirilebilecektir.
memurlar.net