BIST 9.640
DOLAR 34,60
EURO 36,57
ALTIN 2.939,56
ÖĞRETMEN

Eğitime 4+4+4'lük engel

Elazığ'ın Palu İlçesi'ne bağlı Karasalkım Köyü'nde yeni yapılan ilkokul binasında eğitim almak isteyen 40 ortaokul öğrencisi 3 kilometre uzaklıktaki başka okula gönderilmeyince eğitim alamaz oldu.

Köylüler yeni okulun uygun olduğunu, çocuklarını köydeki okula gitmesi için yaptıkları başvuruların sonuçsuz kalması üzerine çocuklarını diğer okula göndermediklerini söyledi.Yetkililer, '4+4+4 sistemine' geçildiği için prosedür uyarınca binanın ortaokul olarak kullanılamayacağını açıkladı.

Palu İlçesi'ne18 kilometre uzaklıkta bulunan Karasalkım Köyü'nde 5, 6, 7 ve 8'inci sınıfa giden 40 öğrencinin, köylerinde okul binası olmasına rağmen, 3 kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet Ortaokulu'na devam edecekleri belirtildi. Ancak, 4 aydan beri okula gitmeyen öğrenciler, velileri ile birlikte, köyde bulunan okul binası önünde pankartlı protesto eylemi yaptı.

Palu İlçesi'ne 18 kilometre uzaklıkta bulunan, 300 haneli ve yaklaşık 1500 nüfusa sahip Karasalkım Köyü'ne 3 kilometre uzaklıkta 1985 yılında yapılan Cumhuriyet İlköğretim Okulu, bu eğitim yılı başında sadece ortaokul olarak eğitim vermeye başladı. Köyün içinde geçen yıl ana sınıfında bulunduğu 5 derslikli ilköğretim okulu yapıldı. Okul, yeni öğretim sezonunda ana sınıfıyla birlikte 67 öğrenciye 3 öğretmen ve 2 hizmetli ile eğitim vermeye başladı.

Karasalkım Köyü'nde oturanlar, 67 öğrencinin eğitim aldığı okulun ortaokulla birleştirilmesini ve 3 kilometre uzaklıktaki ortaokula giden 40 öğrencinin de aynı okula alınmasını için Elazığ Valiliği ve Palu Kaymakamlığı'na başvurdu. Binanın ilköğretim okulu olarak yapıldığı gerekçesiyle başvuruya olumlu yanıt verilmedi. Sonuç alamayan köylülerde 3 kilometre uzaklıktaki okula çocuklarını göndermedi. Velilerin kararı üzerine 40 ortaokul öğrencisi de eğitimden yoksun kaldı. Okula gitmeyen öğrenciler, köylerindeki okul önünde velileriyle birlikte protesto gösterisinde bulundu. Ellerinde, 'Eğitim dediğiniz bu mu?', '4 aydır okumuyoruz', 'Sayın Başbakanım kendi köyümüzde okumak istiyoruz', 'Başbakanım sesimizi duyun lütfen', 'Zor şartlarda okulumuz yapıldı, ama içi boş çocuklarımız evde oturuyor emeğe saygı' yazılı dövizler taşıdı.

Köy Muhtarı Yılmaz Biçer, bu yıl faaliyete geçen okulda 8 derslikte 67 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, şöyle dedi:

"Gerekli makamlara mercilere bildirip rica ettiğimiz halde, halen de eski binayı kullandırmaya çalışıyorlar. 40 ortaokul öğrencimiz okul köyün dışında olduğundan dolayı eski okulu kullanmak istemiyor. Köyümüze bağlı Pınarbaşı ve Keklidere Mezraları'nda da toplam 24 öğrenci var. Onları da o okula gönderiyorlar. Halbuki köyümüzdeki okul, bu öğrencilerin hepsine yetecek kapasiteye sahiptir."

Öğrenci velisi Hikmet Fırat, 40 ortaokul öğrencileri bulunduğunu anlatırken, "Bu sese kulak verin. Yeni, modern okulumuzu açmak istiyoruz. Elazığ ve Palu Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ve en ileri gelen yetkili amir ve memurlarına yalvardık. Heyet olarak iki defa gittik, 'Okulumuzu açın' dedik, açmadılar" dedi.

İl Teftiş Kurulu'nun hazırladığı rapor nedeniyle okulun açılmadığını belirten İdris Çoban adlı veli ise, köye 30 yıl sonra 1 milyon TL'ye okul yaptırdığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ettiklerini, halen ana sınıfı ve ilkokuldaki 4 sınıfın burada eğitim gördüğünü belirtirken, Başbakanın sorunlarına çözüm getirmesini istedi.

Mill iEğitim Müdürlüğü Teftiş Kurulu müfettişi Nurettin Koyunoğlu, yeni okulun, eski eğitim sistemine göre yapıldığını ancak 4+4+4 sisteme geçilmesi nedeniyle yeni okulun orta öğretim için kullanılamayacağını söyledi. Koyunoğlu, bunun prosedür uyarınca mümkün olmadığını kaydederek, "Oradaki öğrencilerin Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na gitmesi gerekiyor. O okul 1985 yılından beri zaten ortaokul olarak eğitim veriyor. Okula gitmeyen öğrenciler telafi eğitimi alması lazım. Bunun için de söz konusu Cumhuriyet Ortaokulu'na gitmeleri gerekiyor" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR