Elektrik fatura bedelleri geri alınabilir
Elektrik faturasını öderken dikkat çeken kayıp kaçak bedelleri mahkeme başvurularak geri alınabiliyor.
Elektrik faturasını öderken alınan kayık kaçak bedeli, okuma bedeli, perakende satış hizmet bedeli gibi bedeller mahkemeye verildiği takdirde geri alınması mümkün. Peki bu bedeller nasıl geri alınabilir? İşte cevabı...
Posta gazetesinden Tamer Heper, elektrik faturalarındaki bedelleri ile ilgili sorusuna yanıt verdi. İşte o soru ve cevabı:
Başkalarının kullandığı elektrik parası bizden alınmaya devam edilecekmiş. Böyle bir hak hukuk olur mu? Bunu önlemenin hukuki yolu nedir?
Okuyucumun sorduğu husus asla kabul edilebilir bir husus değildir. Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedeli, okuma bedeli, perakende satış hizmet bedeli gibi bedeller dava yolu ile geri alınıyor.
Bu bizler için önemli bir veri. Zira mahkemeler bu paraların iadesine karar veriyor ise demek ki alınan bu paralar hukuki değil. Ödenen ücret ya bir malın veya bir hizmetin karşılığı olmalıdır. Elektrik kullanımında ödenen fatura bedeli satın alınan elektriğin bedelidir. Bu elektriği komşum kaçak kullanıyor ise hiç kimse bana “Komşunun parasını da ödeyeceksin” diyemez. Böyle bir talebi de hiçbir mahkeme kabul etmez. Satıcı da “Ne yapalım, komşu ödemiyor, ben de ondan alamıyorum, o zaman sen öde” diyemez.
MAHKEMELER PARANIN İADESİNE KARAR VERDİ
Bunu, iki kişinin ihtilaf halinde, ihtilafa karışanlardan biri söylerse bu kadar bariz hukuk dışılığı düşündüğü için akıl sağlığının yerinde olmadığı düşünülür. Ama bizler yıllardır bunu yaşıyoruz. Birileri elektriği kullanıyor ve para ödemiyor. Elektriği satan bize “Onlardan alamıyorum ne yapayım, cebimden mi gitsin, siz ödeyin” diyor ve bizler ödüyoruz.
Ödemeyenin gelip elektriğini kesiyor. Bunda hak hukuk var mı? Yok, işte bugüne kadar mahkemeler adaleti sağladı ve bu paraların iadesine karar verdi. Bugün, bir yasa ile bu paraların tahsilinin gerektiğine karar verilirse, ortada yasa vardır ama adalet yoktur.
Hiç kimse, haketmediği parayı isteyemez, vatandaş da almadığı hizmetin, kullanmadığı malın parasını ödemeye zorlanamaz. İster okuma bedeli deyin, ister satış hizmet bedeli, bunların hepsi başkasının kullandığı malın parasının sizden alınmasıdır ki hukuka yüzde 100 aykırıdır. Böyle bir kanun çıksa bile iptale mahkumdur. Elektriği satan bunların önlemini almak, alamazsa zarara katlanmak zorundadır.