BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
GÜNCEL

Elektrik fiyatlarına gizli zam yapıldı mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

MEMURLAR - NTV'de soruları yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik faturalarının bu ay zamlı geldiği iddialarıyla ilgili ''Elektrik fiyatlarına gizli veya açık zam yapmadık. Yapsak söyleriz zaten'' dedi. Yıldız, doğalgaz ve elektrikte şu an için herhangi bir zammın söz konusu olmadığını ifade etti.

Bu sabah Gazprom yetkilileriyle bir araya geldiniz. Rusya'dan alınan doğalgazda indirim konusunda bir ilerleme kaydedildi mi?

Hatırlarsanız bu kamuoyuna açılmamı bir toplantıydı. Gazprom başkanı yaklaşık 30 kişilik bir heyetle birlikte geldi. Bundan önce iki seans yapmıştık ama istediğimiz noktaya gelememiştik. Bugün sabah yaptığımız kahvaltılı toplantıda ileriye dönük her iki ülkenin de ümitlenmesi gereken çok iyi cümleler kullanıldı. İnşallah önümüzdeki hafta tekrar bir araya geleceğiz. Güney akım projelerinden tutunda doğalgaz fiyatlarına varıncaya kadar. Tabi ham petrol fiyatlarına bağlı olarak doğalgaz fiyatlarının da düşüyor olması kendilerine bu müzakere de zorlayan unsurlardan birisi olduğundan bahsettiler. Hem formülden dolayı düşüyor hem de siz artı bir indirim istiyorsunuz bunların hepsi ağır geliyor dendi. Biz neleri istediğimizi ve hangi gerekçe ile istediğimizi vatandaşlarımız, sanayicimizin ve yaklaşık 10 milyon adet abone için bunu konuştuğumuzu belirttik. Daha sonra teknik düzeyde arkadaşlar devam ettiler. Türk akımının da artık güney akımı yerine kullanılan Türk akımının da üzerinde daha reel ortama geçen hukuki bağlayıcılığı olmayan metinden artık bundan sonra daha farklı metinlere geçilmesiyle ilgili bir prensip kararı aldık.

Yayınımızdan hemen önce bir açıklama geldi. Gazprom'dan ve yeni döşenen hattan Türkiye'ye ilk gaz akışının Aralık 2016 tarihinde bir takvim uzlaşması oldu ve bu tarih üstünde mi oldu?

Açıklama yeni mi yapıldı? Hemen hemen eşzamanlı gibi olmuş olacak, 4 boru hattının 63 milyar metreküplük, Karadeniz'i doğudan batıya doğru geçecek olan güney akım ki kendini artık Türk akımı ismine bıraktı. Öncelikle birinci borudan başlamak 2016'nın sonuna kadarda hem Trakya ile alakalı bir kısım tespitleri yapmak hem de doğalgaz boru hattının döşenmesine başlamak. Tabi mavi akımla alakalı kapasite artışını tekrar konuştuk. Çünkü 2016'nın sonuna 2017 yılının başındaki kışa bu boru hattını yetiştiriyor olmak çok ama çok önemli bir konu. Bu konuyla alakalı önümüzdeki hafta tekrar davet ettik. Özellikle ham petrol fiyatlarının düşüşüyle birlikte Rusya ekonomisinin bu projeye olan katkıları ne düzeyde olacak bütün bunlar üzerinde daha detaylı bir görüşme yapacağız. Görüşmeden her iki tarafta memnun olarak ayrıldı. Bizim ayrılma bir parçamız henüz müzakerenin sonuna gelmediğimiz noktada her iki görüşmeyi de beraber taşıyabilmektir.

Aslında siz daha evvel bu indirim daha çok Botaş'ın hesaplarına yansımak üzere talep edilen bir indirim olduğunu doğalgaz fiyatlarına etkisi olmayacağını açıkladınız ama indirimin miktarını bu ikinci bölüme de doğalgaz fiyatlarına vatandaşa yansıyacak oranda olması mümkün mü?

Bizim amacımız böyle bir noktaya gelebilmek. Türkiye'deki doğalgaz fiyatları şu andaki doların paritesinin bu kadar yükseliyor olmasına rağmen 2008 yılı Kasım ayı fiyatlarıdır. 6 yıldan daha fazla bir zaman geçmiş ve aynı fiyattan satıyoruz. AB üyesi ülkelerinde en ucuz doğalgaz fiyatlarını satıyoruz. Sanki ham petrol varil fiyatı 50 dolarlar seviyesindeymişçesine hükümet vatandaşına, sanayicisine bu doğalgazı bu fiyatlardan vermiş anlamı çıkar. Yani biz bu indirimi çok daha önceden yapmış oluyoruz. 6 milyar TL'lik borcu var Botaş'ın hazineye ve gümrüklere. O borcunu ödedikten sonra kalan hesap bize bundan sonraki edeceğimiz cümleyi söyler. Gerçekçi olmamız lazım ama elde edilen bütün kazanımların vatandaşımız ve sanayicimiz için olduğunu bütün kesimler bilirler.

Son günlerde bazı dağıtım şirketlerinin sayaç okuma sürelerini uzatmasından dolayı fatura bedellerinin yüksek geldiği yönünde vatandaştan şikayetler var. Bu uygulama normal mi mevzuat buna izin veriyor mu?

Türkiye'de 21 dağıtım şirketi var. Biz bunları 13 milyar dolar karşılığında özelleştirdik. Özelleştirdik ama biz bu mal varlıklarını satmadık işletme haklarını verdik. Hal böyle olunca her türlü yapılan iletim hatları yine devletindir. Bunların nasıl işletileceği ile ilgili hükümler ortaya konmuştur. Sayaçları zamanında okumuyorsa bununla alakalı ikazlarımızı yaptık kendilerine. Elektrik fiyatlarına gizli veya açıktan bir zam konusu söz konusu değil. Yapsak söyleriz zaten. Ama faturalama dönemi ile alakalı bunu şu veya bu gerekçe ile geciktirmiş olanlar onu telafi edecekler ve vatandaşımız bir artı ücret yansıtmayacaklar.

Özellikle bu uygulama nedeniyle ödeme güçlüğü çeken aboneler için bir imkan mı yaratılacak?

Bu Antalya'da söz konusu oldu. Özellikle visa kartla bunları ödeyebilecekler, taksit ve bu manada bir ödeme kolaylığı istiyorlarsa onu da sağlamış olacaklar.

Basına da yansıdı bu konuda dağıtım şirketlerinin bir açıklaması vardı. Şirketler memur maaşları ayın 15'inde ödendiği için ona göre faturalandırmaya gittikleri yönünde bu ne kadar kabul edilebilir veya kalıcı hale gelebilir mi bu uygulama?

Bu bizden talep edilen bir konuydu. Şimdi emeklilerimizle ilgili, mamurlarımızla ilgili her birinin aldığı gün farklı maaşını. Bunlarla alakalı kolaylık sağlayalım ve vatandaşlarımızda daha rahat etsinler. O yüzden bazı şirketler takdim tehiler yaptılar bazı şirketler ve bu daha faturaların o ay kesilmeyip ikinci ay kesildiği şeklinde yorumlandı. Ama bunların hepsi vatandaşımız lehine yapılan düzenlemeler.

Petrol fiyatlarındaki düşüş bir çok açıdan ekonomiye etkisini konuştuk ama enerji maliyetleri açısından Türkiye'ye şu ana kadar ne kadar tasarruf sağladı?

Bu fiyatların kesinlikle olumlu tesirini vatandaşımızın cebine giren ve şu ana kadar 15 milyar TL'lik son 7 ay içinde kullanmış oldukları akaryakıttan dolayı şu anda cebine koymuş oldu. Bugün ortalama 18.6 milyon adet aracın 55 litrelik deposu olsa şua dan 56 TL daha ucuza dolduruyor benzini 50 TL daha ucuza dolduruyor motorini. Bu miktarın toplamı 15 katrilyon lira civarında son 7 ay içinde. Bir yıl boyunca devam ettiğiniz düşünürsek bunu ikiyle çarpacağız. Ama ben aracılığınızla belirtmek isterim bu benzini motorini daha çok kullanacağımız anlamına gelmez. Geçen bir benzin istasyonuyla konuşurken satışlarımızda biraz artış var dedi. Bunu biz çok doğru bulmuyoruz. İndirimden kaynaklı tüketimin daha çok tahrik edildiği bir noktaya gelmememiz lazım. Hem kendi keseleri açısından hem ülkenin makro ekonomik dengeleri açısından vatandaşımızın daha hassas olacağına inanıyorum. Biz aynı zamanda dolaylı olarak aldığımız ilk defa Gazprom'la yaptığımı müzakerelerde de gündeme geldi ilke defa satış fiyatının altına inme imkanımız çıktı. Biz 10 liraya alıp 9 liraya satıyorduk. Şimdi satış fiyatlarımızın daha altına inme durumu çıktı. Böyle de bir faydası var.

Havaların çok soğuk olduğu bir dönem yaşandı yılın ilk günlerinde. Doğalgaz kullanımında nasıl bir tablo var? Artış oldu mu?

Ocak ayında 10 günde 2 milyar metreküp doğalgaz kullanıldı. Kışın bir ay daha kaydığı tespit edildi. Hem şubat hem mart ayında daha dikkatli olmalıyız. Hem elektrikte hem doğalgazda herhangi bir zam söz konusu değil.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR