BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
EMEKLİ

Emekli maaşı 2015 zammı son durum emekli maaşı hesapla

Emekli maaşı 2015 zammı son durum emekli maaşı hesapla. 2015 yılında hangi emekli ne kadar maaş alacak? 2015 emekli maaşı zammı son durum. 2015 yılından emeklilerin maaşı ne kadar zamlanacak? Emekli maaşı hesapla 2015.

MEMURLAR- Emekli maaşı 2015 zammı son durum emekli maaşı hesapla. 2015 yılında hangi emekli ne kadar maaş alacak? 2015 emekli maaşı zammı son durum. 2015 yılından emeklilerin maaşı ne kadar zamlanacak? Emekli maaşı hesapla 2015.

Okurumuz Adnan Fazlıoğlu soruyor: “Bünyamin bey, 01.11.1989 tarihinde sigortaya giriş yaptım. Şuan itibari ile 6200 günüm var ödenmiş olan. Sigortaya ödemeler 2800 TL üzerinden yapılıyor. Doğum tarihimin 28.10.1971. Ne zaman emekli olabilirim? Ne kadar maaş alabilirim? Bugünkü ödenen rakamlar üzerinden bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler.”

Sayın okurumuz; sorduğunuz sorunun iki boyutu bulunuyor. Sorunun birinci boyutu ile ne zaman ve hangi koşullar ile emekli olacağınızı, ikinci olarak ise size hangi tutar üzerinden emekli maaşı bağlanacağını öğrenmek istiyorsunuz.

Sıkça sorulan bu soruları sırasıyla cevaplandıralım.

Normal Emeklilik Koşullarınızla Yaşa Takılıyorsunuz

İlk işe giriş tarihinize göre 25 yıl sigortalılık süresini doldurmanız ve 5450 prim ödeme gün sayınızın bulunması halinde emekli olabilirsiniz.

Prim ödeme gün sayınızı çoktan doldurmuşsunuz. 25 yıllık sigortalılık süreniz ise bir yıl sonra dolacak. Öte yandan sosyal güvenlik reformları ile getirilen kademe dolayısıyla siz de yaşa takılan sigortalılarımızdansınız. Tabi olduğunuz yaş 51 yaştır. Halen 41 yaşındasınız, dolayısıyla en az 10 yıl daha emekli olamazsınız.

Öte yandan sigortalılık gün sayınız dolduğundan bugünden itibaren hiç çalışmasanız dahi 51 yaşınızı doldurduğunuz 28.10.2023 tarihinde emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.

Maaş Çalışma Yaşamanın Bütününe Göre Belirlenir

Emekli olurken ne kadar maaş alacağınız konusunu da açıklayalım.

Sigortalıların emekli maaşları çalışma yaşamı boyunca bildirilen Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) yani maaş tutarına göre belirlenir. Sosyal güvenlik reformları aylık bağlama oranlarını düşürse de aylık bağlama oranı nihayetinde bildirilen SPEK tutarının bir çıktısıdır.

Başka bir deyişle emekli maaşlarında ne kadar ekmek o kadar köfte formülü geçerlidir. Düşük prim düşük maaş, yüksek prim ise yüksek maaş demektir.

Hayatı boyunca sürekli olarak asgari ücret yada ona yakın bir ücret üzerinden sigortalı çalışan kişilerin alacağı maaş ortalama asgari geçim indirimi ile 700 TL civarında olacaktır.



Bu yüzden tüm sigortalılarımıza aylıklarının SGK’ya gerçek aldıkları ücret üzerinden bildirilip bildirilmediğini takip etmeleri önemlidir.

Son Brüt Ücretiniz Maaşınızı Arttırıyor

Sosyal güvenlik sisteminde yapılan reformlar sigortalının emekli olurken alacağı maaşı belirleyen “aylık bağlama oranını” değiştirmiştir. Buna göre genel bir kural olarak söyleyecek olursak her reform bir öncekine göre daha düşük aylık bağlama oranı getirmiştir.

Emeklilik aşamasında her reform kanunu döneminde geçen çalışmalar o dönemin kanununundaki aylık bağlama oranına göre değerlendirilerek maaş hesaplanır.

Asgari ücret üzerinden 5510 sayılı kanun döneminde, yani 01.10.2008 tarihi sonrasında geçen hizmetler emeklilik hesabında maaşa olumsuz yansır, gelecekte alacağınız maaşı her ay için yaklaşık 2 Lira düşürür. Bunun nedeni aylık bağlama oranı düşük olan dönemin çalışma yaşamına göre daha fazla olacak olmasıdır.

Ancak çalışma yaşamındaki brüt ücreti 2500 TL ve üzerinden sigortalı olan bir kişi emeklilik tarihine kadar alacağı maaşta her ay için ortalama 5-7 TL artış yapılmış olur.

Çalıştıkça Emekli Maaşınız Artıyor

Siz de SGK’ya bildirilen brüt ücretiniz yüksek olduğundan dolayı 01.10.2008 tarihi sonrasında geçen hizmetleriniz ile paralel olarak emekli aylıkları artan kişiler arasındasınız.



Hizmet dökümünüzü göndermemişsiniz. Bu yüzden alacağınız emekli maaşınız ortalama olarak hesaplayamıyoruz. Şunu belirtelim çalışma yaşamı boyunca asgari ücret üzerinden çalıştı iseniz son aylığınız yüksek olsa dahi alacağınız emekli maaşı düşük olacaktır. Başka bir deyişle emekli maaşı son maaşa göre değil, çalışma yaşamı boyunca alınan ücretlerin ortalaması üzerinden hesaplanır.

Öte yandan her ne kadar sigortalılık süreniz fazlası ile dolmuş olsa da SGK’ya bildirilen ücretiniz yüksek olduğundan ötürü çalışmaya devam etmenizi tavsiye ederiz.


İşte kuruşu kuruşuna emekli maaşları

Yıl sonlarında memurların emeklilikle ilgili hesaplamalarında kullanılan göstergelerde değişiklik olduğu için yeni yılla birlikte emekli olacak memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri değişiyor.

İşte merak edilen Kıdem tazminatı tavanı kaç lira oluyor?, Emekli aylığınızı nasıl hesaplayacaksınız?, Dul ve yetimlerin zamları ne kadar?  

Bu nedenle memurların emekliliklerinde bazı tarihlere dikkat etmek gerekir. Biz de bugün bu farklılığın nedeni ile birlikte yeni yılda emekli olacak memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını değerlendireceğiz. Yeni yılda emekli olacak memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri aşağıdaki geniş tablomuzdaki gibi değişecek.

 

Memur için emeklilikte kritik tarih 16 Aralık

Tabloda belirtilen emekli aylıklarından ve ikramiyelerinden yararlanmak için memurların 16 Aralık 2014 ve sonrasında dilekçe vermeleri yeterlidir. Çünkü memurlar için aybaşı 1987 yılından sonra ayın 15’i olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle 16 Aralık ve sonraki günlerde verilecek emeklilik dilekçesiyle, ayrıldıkları ayın bütünü fiili hizmet süresi sayılacaktır.

Maaşlarını her ayın 15’inde alan devlet memurları için aynı tarihte emeklilik kesintisi söz konusu olacak, 16 Aralık ve sonraki günlerde emeklilik dilekçesi veren memurlar, yeni yılda sağlanan haklardan yani 14 Ocak tarihine kadar yürürlüğe giren zamlardan istifade edebileceklerdir.

Emekli Sandığı’na tabi çalışırken veya emekli iken vefat edenlerin hak sahibi dul ve yetimlerine ödenecek aylıkların alt sınırı, emekli veya malûllere ödenecek alt sınır aylığının; Dul ve yetim sayısı 3 ve daha fazla ise tamamından, Dul ve yetim sayısı 2 kişi ise yüzde 90’ından, Dul ve yetim sayısı 1 kişi ise yüzde 80’inden az olamıyor.

 

Kıdem tazminatı tavanı artacak

İşçilerde emekli olunca emekli ikramiyesi değil, kıdem tazminatı sözkonusudur. Kıdem tazminatı tavanı da yılda iki kez güncellenir. 1 Ocak ve 1 Temmuz’da kıdem tazminatı tavanı değişir. 1 Ocak 2015’te kıdem tazminatı tavanı en yüksek dereceli devlet memurunun yani Başbakanlık Müsteşarı’nın emekli ikramiyesi esas alındığı ve bu rakam da artacağı için kıdem tazminatı tavanı artar.

2014’ün ikinci altı ayı için kıdem tazminatının tavanı 3.438 TL. Dolayısıyla aylık brüt maaşı bu rakamın üzerinde olan memur 2014 sonunda emekli olmaya karar verirse aylık en fazla 3.438 TL’lik kıdem tazminatına hak kazanır. 2015 Ocak itibarıyla kıdem tazminatı tavanı artacağı için 2015 başında emekli olacak işçinin eline daha fazla kıdem tazminatı geçecektir.

 

Alt sınır aylığının bir veya iki hak sahibi dul ve yetime ödenmesi gerekirse hesaplanan tutarların dul ve yetimlere ödenmesi gereken tutarın tamamı oranlama suretiyle dul ve yetimlere dağıtılıyor.

İkramiyenin miktarı 30 yıl sonrası artmaz

Memurlar hizmet yılları arttıkça daha yüksek emekli aylığına hak kazanırlar. Dolayısıyla 30 yıl hizmeti olan öğretmenin emekli aylığıyla, 35 yıl hizmeti olan öğretmenin emekli aylığı farklı olur. Fakat emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırı söz konusudur. Yani bir öğretmen 35 yıl da görev yapmış olsa 30 yıllık ikramiyeye hak kazanır.

30 yılın üzerindeki çalışmalar memurların ikramiye hesabında dikkate alınmaz. Dolayısıyla hizmet yılı uzayan memurların bu konuda mağduriyeti söz konusu olur. Daha önce pek çok kez bu konunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Konuyla ilgili hükümet tarafından taslak çalışmaları da yürütülmüştü. Fakat henüz atılan bir adım yok.

 

Alt sınır aylığı 2015’te 1.350 TL

Memurlardan Emekli Sandığına tabi çalışması olanlarla bunların hak sahibi dul ve yetimlerine aylık bağlanmasında Emekli Sandığı uygulanmaya devam ediliyor. Bunların emekli aylıkları da memur maaş katsayısı ile taban aylık artışına bağlı. 2015 yılı ilk 6 ayında katsayılar artacağından bu kapsamdaki memurla ile dul ve yetimlerinin aylıkları da aynı oranda artacak.

Emekli Sandığına tabi memurlara bağlanacak emekli, adi malul ve vazife malullüğü aylıklarının alt sınırı, 14’üncü derecenin 2’nci kademesi üzerinden 30 fiili hizmet yılı için hesaplanacak emekli aylığı tutarı kadar oluyor.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR