Emekli maaşı bekleyene SGK'dan 'avans'
'Ne zaman emekli olacağım' diye gün sayanlar dikkat! SGK gün primlerini doldurmayanların mağdur olmaması için SGK'dan 'avans' modeli... Fakat bundan faydalanmak için önce başvurunuzu yapmanız gerekiyor.A
Emeklilik hayaliyle yıllarca çalıştıktan sonra SGK gün primlerini kontrol etmeden SGK'ya koşanlar 'işverenlerinin eksik prim yatırması' başta olmak üzere eskik gün sayısına ilişkin pekçok hayalkırıklığı yaşayabiliyor. Maaş bekleyen emekli adaylarının hayalkırıklığına uğramaması için SGK 'avans' sistemi geliştirdi.
SGK'YA BAŞVURUR BAŞVURMAZ MAAŞ ALAMAYABİLİRSİNİZ
Emeklilik hayaliyle 20-25 yıl çalıştıktan sonra SGK'ya koşanlar hiç beklemedikleri sürprizlerle karşılaşabiliyor. "Yaşım geldi, primim tamam. SGK'ya hemen başvuru yapayım, emekli maaşımı alayım" diyen emekli adayları bazı hallerde uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Hatta bazıları eski çalıştığı işyerleri eksik prim bildirdiği için veya bildirdiği primler SGK sisteminde gözükmediği için altı ay veya bir yıl beklemek zorunda kalıyor.
SGK AVANS FORMÜLÜ NASIL İŞLER? NASIL BAŞVURULUR?
Maaşın bağlanmasını bekleyenler cepten yemeye başlıyor. Sıkıntının ortadan kalkması için 'avans' formülü geliştirildi ve bu ödemeyle ilgili bir düzenleme yapıldı. Bu ödeme talebe bağlı. Bu yüzden SGK kendiliğinden bu ödemeyi yapmıyor. Yani başvuru yapmak şart. Ancak aylık bağlanması için 90 gün beklemek gerek. Bu süre içinde maaş yatmazsa, dilekçeyle talepte bulunup ön ödeme talep ediliyor. Ödenen tutar daha sonraki maaşlardan düşülüyor.
SGK EMEKLİ AVANSI NASIL HESAPLANIYOR?
Asgari ücrete göre avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere SGK tarafından belirleniyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor. Hesaplamaya göre; aylıklar 1300 TL x 3 = 3900 TL'yi geçemeyecek şekilde ödeniyor.