BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
EMEKLİ

Emekli maaşı zammı sonrası emekliler mutlu mu?

2016 Ocak ayı emekli maaşlarında hem 100 TL seyyanen zam, hem enflasyon farkı hem de sosyal güvenlik destek priminin kalkması dolayısıyla artış söz konusu... Peki emekliler bu maaş artışından memnun mu... İşte yanıtı...

MEMURHABER.COM- Emekli maaşlarında 1 Ocak 2016 itibariyle görülen artış emekliyi mutlu etti mi? Milliyet yazarı Cem Kılıç, emekli maaşlarında yaşanan artışı irdeledi.

Her yılın ocak ve temmuz ayları emekliler için zam ayıdır. Ancak bu yıl hem 100 TL seyyanen zam, hem enflasyon farkı, hem de sosyal güvenlik destek primi kalkacağı için emeklilerin maaşında pek çok artış olacak. Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zamlar farklılaşınca emekliler ‘acaba maaşım artmadı mı’ düşüncesine kapıldı. Hangi emekliler için hangi zamlar yapılacağı ve SGDP kalkınca kimlerin maaşı artacağı konusunda kafalar karışık.


SEYYANEN 100 TL ZAM

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 TL seyyanen zam yapıldı. Bu zam sonrası maaşı 1200 TL olan emeklinin maaşı 1300 TL oldu. Zam seyyanen uygulandığı için maaşı düşük olan emeklilere de, yüksek olan emeklilere de 100 TL zam yapıldı. Diğer yandan, bu zam yıllık 1200 TL’ye geliyor. Yani, ocak ayında maaşına 100 TL zam yapılan emekliye şubat ayında yeniden 100 TL zam yapılmayacak. Temmuz ayına kadar zam sonrası artan maaşını alan emekliye temmuzda enflasyon farkı bu maaşı üzerinden uygulanacak. Diğer yandan, memur emeklileri 100 TL’lik seyyanen zamdan yararlanamayacaklar. 100 TL’lik zam yalnızca SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsıyor.

ENFLASYON FARKI

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2015 yılı temmuz-aralık ayı enflasyon oranı doğrultusunda yüzde 3.86’lık zam da yapıldı. Bu zam ile emeklilerin maaşında en az 50 TL artış meydana geldi. Maaşı yüksek olan emeklinin enflasyon farkı sonrası maaşındaki artış daha yüksek oldu. Emeklinin maaşının enflasyondan korunması için enflasyon farkı bir önceki altı aylık dönem için emeklilere yansıtılıyor.

MEMURA YÜZDE 6

Memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 6’lık zammı aldılar. Dolayısıyla, bütün memur emeklilerine toplu sözleşme zammı uygulandı ve maaşların tamamı yükseldi. En düşük memur maaşı 1500 TL civarında olduğu için toplu sözleşme zammı sonrası en az 90 TL’lik artış memur emeklilerinin maaşına yansıdı.

ZAM TARİFESİ FARKLI 

Eylülden geçerli olmak üzere memur emeklilik tazminat oranı 15 puan artırıldı. Bu artış memur emeklilerinin aylıklarını hizmet süresine göre 90 lira ile 120 lira arasında artırdı.
Diğer yandan, 2015 yıllık enflasyon rakamı yüzde 8.81 çıkınca toplu sözleşme hükümleri uyarınca bu oranın yüzde 7.96’yı aşan yüzde 0.85’lik kısmı için memur emeklilerine enflasyon farkı zammı uygulandı. Hem toplu sözleşme zammı, hem de enflasyon farkı maaşlara yansıyınca memurların da refah seviyesi artmış oldu.

SGDP KİME YARAR?

Emeklilerin beklediği bir diğer gelişme ise sosyal güvenlik destek priminin kalkması. Emekli olduktan sonra Bağ-Kur’a tabi olarak çalışmaya devam eden emekliler için yüzde 15 oranında uygulanan SGDP, geçtiğimiz yıl yüzde 10’a indirilmişti. Bugünlerde Meclis Genel Kurulu’na gelecek kanun taslağı sonrası sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması bekleniyor.

SGDP kalkınca hangi statüden emekli olursa olsun, emekli olduktan sonra Bağ-Kur’a tabi çalışmaya devam eden, yani kendi nam ve hesabına çalışan veya Bağ-Kur’a tabi olmayı gerektirecek şekilde şirket ortaklığı bulunan kişilerin emekli aylıklarından yapılan yüzde 10’luk kesinti kaldırılacak.

Bu sayede, emekli olduktan sonra Bağ-Kur’a tabi olarak çalışmaya devam eden kişilerin maaşlarında en az 90 TL civarında artış olacak.

Yorumlar 4 Yorum
ÇOK OKUNANLAR