BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
EMEKLİ

Emekli maaşını kaptırana Yargıtay'dan iyi haber!

İzmir'de emekli maaşını ATM üzerinden dolandırıcılara kaptıran bir emekli için Yargıtay sürpriz bir karar verdi. Karar göre bu durumdan banka da sorumlu tutuldu.

 -İzmir'de bankanın otomatik para çekme makinesine (ATM) yerleştirilen düzenekle emekli maaşı ve birikimini dolandırıcılara kaptıran kişinin açtığı davada Yargıtay, "gerekli önlemi almayan bankanın da kusurlu kabul edilmesi"gerektiği yönünde karar verdi.

"Bankaların ATM'ler üzerinde dolandırıcılık işleminin yapılmasına engel teşkil edecek önlemleri almaması nedeniyle kusurlu olduklarının kabulü gerekir" şeklinde karar verdi.

Emekli memur Şevki Torni, 2008 yılında Karşıyaka'da bir bankanın ATM'sinden emekli maaşını çekmek isterken kartını makineye kaptırdı. Bankaya kartı almak için başvuran Torni, ATM'ye düzenek yerleştirerek kartın sıkışmasına neden olan dolandırıcıların hesabındaki emekli maaşını çektiklerini öğrenince İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne dava açtı.

Dava dilekçesinde, ATM'nin ekranında "Kartınızın manyetik alanı arızalı olduğundan, güvenlik nedeniyle bloke olmuştur" yazısının çıktığını bildiren Torni, kapalı olan bankaya ertesi gün gittiğinde hesabındaki 3 bin 350 liranın çekildiğini bildirdi.

Ekrandaki "kartın bloke edildiği" yazının kendisini yanılttığını savunan Torni, mağdur duruma düşmesinde bankanın da sorumluğunun bulunduğunu iddia ederek, çalınan parasının banka tarafından kendisine ödenmesi istemiyle dava açtı.

Torni'nin dava başvurusu İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce reddedilince, avukatı Murat Fatih Ülkü aracılığıyla konuyu Yargıtay'a taşıdı.

Başvuruyu ele alan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, "Bankaların ATM'ler üzerinde dolandırıcılık işleminin yapılmasına engel teşkil edecek önlemleri almaması nedeniyle kusurlu olduklarının kabulü gerekir" yönünde hüküm vererek, dava başvurusunun kabul edilmesi yönündeki kararını yerel mahkemeye gönderdi.

"Bankalar güvenliği sağlamak zorunda"

Yargıtay kararıyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Şevki Torni, maddi kaybından daha çok bankaların müşteri güvenliğine yönelik daha fazla özen göstermesi amacıyla davada ısrarcı olduklarını belirtti.

ATM'lerin kullanımı yaygınlaştıkça güvenliğinin de çok önemli hale geldiğini belirten avukat Murat Fatih Ülkü ise "Ama ATM'lerde gerekli güvenlik önlemleri alınmıyor. Dolandırıcılar işi o kadar ileriye götürmüşler ki ATM sistemine, hatta bilgisayar ekranına girmeyi başarabiliyor. Bankalar sistemin güvenliğini sağlamak zorunda. Yargıtay'ın bu kararıyla bankaların sorumluluğuna işaret edilmiş oldu. Bankalar artık ATM hizmetini gerekli güvenliği sağlayacak biçimde yerine getirmek zorundalar" şeklinde görüşünü bildirdi.

Avukat Ülkü davanın İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görüleceğini bildirdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR