BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
EMEKLİ

Emekli olacakları sevindiren Danıştay kararı!

Danıştay'dan yaş şartını tamamlamadan görevinden ayrılan emekli olmak isteyen kamu görevlileri için sevindirici bir karar alındı. Ayrıntılar haberimizde...

Yaş şartını tamamlamadan görevlerinde ayrılan kamu görevlileri hakkında Danıştay, emeklilik ve emekli aylığı alma hakkı ve sosyal güvenlik yönünden sağlık yardımından yoksun bırakılması hususunda emekli olacakları sevindirecek karar aldı.

Memurunyeri.com'un haberine göre emekli aylığı bağlanabilmesi için gerekli fiili hizmet süresi şartını tamamlayıp yaş şartını tamamlamadan görevlerinden ayrılan kamu görevlileri, sağlık yardımından yararlanma konusunda sıkıntı yaşayabilmektedirler.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILAN KAMU GÖREVLİLERİ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girmesi ve 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda çeşitli iptal ve değişikliklere gidilmesiyle, “emeklilikte yaşa takılan” kamu görevlilerinden de söz edilmeye başlanmıştır.

Emekli aylığı bağlanabilmesi için gerekli hizmet süresi şartını (prim ödeme gün sayısı) taşıdıkları halde, yaş bakımından aranan en alt sınır olan yaşa ulaşamamış olan kamu görevlilerinden bazıları, emekli aylığına hak kazanmadan görevlerinden ayrılarak emekli aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını beklemeyi tercih edebilmektedirler.

SGK'YA ÖDEMELERİ ŞARTIYLA

Hizmet süresi şartını taşımakla birlikte, görevden ayrılarak yaş şartını tamamlayacak olanların, görevden ayrıldıktan sonra emekli aylığına hak kazanıncaya kadar geçecek süre içerisinde sağlık yardımından yararlanmaları, bu dönemde genel sağlık sigortası primlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemeleri şartıyla mümkün olabilmektedir.

PRİM ÖDEMELERİNE GEREK OLMAKSIZIN

Öte yandan, yaşa takılan emeklilerin, görevlerinden ayrıldıktan sonra sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmaya başlamaları halinde ise, gerekli primler de ödenecek olduğundan sağlık yardımından yararlanmaları için ayrıca prim ödemelerine gerek bulunmamaktadır.

Hal böyle iken, açılan bir davayı temyiz aşamasında karara bağlayan Danıştay 11. Dairesi, hizmet süresi şartını tamamlayıp yaş şartı dolmadan emekliye ayrılanların prim ödemelerine gerek olmaksızın sağlık yardımından yararlanmalarına hükmetti.

SAĞLIK YARDIMI KONUSUNA DANIŞTAY'IN YAKLAŞIMI

Emekli Sandığı iştirakçisi olarak görev yapmakta iken 25 hizmet yılını doldurarak görevinden ayrılan ve yaş haddinin dolmasını bekleyen bir kamu görevlisi, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık yardımından faydalandırılması isteğiyle yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine dava açmış ve İdare Mahkemesinin davanın reddine karar vermesi üzerine de konuyu Danıştay’a taşımıştı.

EMEKLİ AYLIĞI ALMA HAKKI KAZANDI MI?

Emekliliğin hukuki nedeni ne olursa olsun, (istek üzerine, kadrosuzluk, yetersizlik, disiplinsizlik, yaş haddi) statü emeklilik statüsüdür. 5434 sayılı Kanunda öngörülen yaş haddini tamamlamadan emekli aylığı alınamayacağı hususu, davacının emeklilik statüsünü etkilememektedir. 5434 sayılı Kanunda sağlık karnesi verilebilmesi için emekli aylığı bağlanması koşulu öngörülmüş ise de, burada amaçlanan husus, emeklilik statüsünün kazanılmış olmasıdır. Yaş şartını tamamlayıncaya kadar davacıya emekli aylığı bağlanamayacak olması, ilgilinin emeklilik ve emekli aylığı alma hakkını kazanmadığı anlamına gelmeyeceği,

SAĞLIK YARDIMINDA YOKSUN BIRAKILMAYACAK

Kişiye emekli aylığı bağlanmış olmasının emeklilik statüsünü kazanmanın koşulu olmadığı hususu göz önüne alındığında, emekli aylığı bağlanmamış olmakla birlikte emekli statüsünde bulunan ve Sandık sağlık yardımından yararlanabilmek için gerekli kesenekleri ödeyerek kendisine düşen sorumluluğu yerine getirmiş olan davacının, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarının Sandık sağlık yardımlarından yararlandırılması gerekirken bu konudaki talebinin reddedilerek, sosyal güvenlik yönünden sağlık yardımından yoksun bırakılmasında hukuka uyarlık bulunmayacağı değerlendirmelerinde bulunarak, davacının temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulmasına hükmetti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR