Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
Türkiye'de çalışma hayatına devam eden vatandaşlar nasıl erken emekli olurum sorusuna cevap arıyor. Erken emekli olmak için belli koşullar var mı? Kimler erken emekli olabilir? İşte detaylar...
Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır, kimler erken emekli olabilir? Türkiye'de yaşayan ve çalışma hayatına burada devam eden vatandaşların çoğu bu sorulara cevap arıyor. Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? Detaylar memurhaber.com'da.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca işçiye tanınan yıpranma hakkından yararlanmak için en az 3600 gün çalışma şartını esnetti. Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışan için en az 3600 gün çalışma şartını esnetti. İşte erken emekli olmak için sağlanması gereken şartlar...
YAŞ HADDİ VE YIPRANMA PAYI
5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan kişinin yaş haddinde 5 yıl indirim yapılıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren yaş haddinden düşülecek süre, yıpranma ile kazanılan sürenin yarısınama indirildi.
Böylece, 5 yıl yıpranma hakkı bulunanların yaş haddinde en fazla 2.5 yıl indirim yapılıyor. 52 yaşmda emekli olacak kişi bu sayede 49.5 yaşmda emekli olabiliyor.
EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANIR?
SSK emekli yaşı hesaplama için öncelikle aşağıda verilen linke tıklayınız. Önünüze SGK’nın resmi sitesinde hazır olarak verilmiş sayfada öncelikle cinsiyetinizi giriniz. Cinsiyetiniz emeklilik yaşınız için önemlidir. Çünkü bay ve bayanlar için emeklilik şartları değişmektedir. Daha sonra doğum tarihinizi gün, ay ve yıl olarak giriniz. Ardından hizmete başlama tarihinizi yine gün, ay ve yıl olarak giriniz. Yalnız stajlık ve çıraklık dönemi çalışmanız hizmete başlama tarihinize dahil değildir. Bunu dikkate alarak girmelisiniz. Son olarak da prim ödeme gün sayınızı giriniz. Girdiğiniz bilgilerin doğru olduğundan emin olduktan sonra “GÖNDER” butonuna tıklayarak SSK emeklilik yaşı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Emekli Sandığı kurumundan emeklilik yaşı hesaplama için öncelikle aşağıda verilen emeklilik yaşı hesaplama linkine tıklayınız. Daha sonra cinsiyetinizi ve doğum tarihinizi giriniz. Ardından 4C’ye yani Emekli Sandığına tabi olan hizmetlerinizin başlama ve bitiş tarihinizi giriniz. Hizmetten ayrılıp tekrardan hizmete başladıysanız “EKLE” butonuna tıklayarak yine hizmete başlama ve bitiş tarihinizi girmelisiniz. Daha sonra Bağ-Kur’a hizmetiniz varsa yine aynı şekilde hizmete başlama ve bitiş tarihinizi gerekirse ekle butonunu da kullanarak girmelisiniz. Ardından Emekli Sandığı’na tabi olan borcunuzun başlama ve bitiş tarihinizi giriniz. Bunun haricinde diğer hizmetler başlığı altında başka kurumlara hizmetiniz varsa onun da hizmete başlama ve bitiş tarihini giriniz. SSK’ya ait hizmetiniz varsa 4A hizmetleriniz başlığı altında 23.05.2002’ye kadar ve 23.05.2002’den sonrası olarak iki ayrı şekilde giriniz. Bilgilerinizi doldurduktan sonra Emekli Sandığı emekli yaşı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.