BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
MEMUR

En az 15 kurum 500 memur yer değiştiriyor!

HAKKARİ ve Şırnak il merkezleri hakkında terör olaylarından muzdarip olmaları sebebiyle geçen hafta güvenlik zirvesinde "taşıma yeni altyapı" kararı alındı. Bu durumda en az 15 kurum ve 500 memur yer değiştirecek.

ŞIRNAK ve Hakkari'nin il merkezlerinin Cizre ve Yüksekova'ya taşınması kararı beraberinde memurluk kurumlarını da etkiledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu terör olaylarından fazlasıyla etkilenen Şırnak ve Hakkari'ye, 'iyi hizmet' götürülebilmesi ve daha 'güvenli' olması için idari yapı olarak taşınması yönünde çalışma başlattıklarını açıklamıştı. İki il merkezinin taşınması ve yeni altyapı kurulması durumunda en az 15 kurum ve 500 memur yer değiştirecek.

Taşınma için yasal düzenleme gerekiyor. İçişleri Bakanlığı'nın hazırlayacağı düzenleme tasarı olarak Meclis'e sunulacak.

YENİ ALT YAPI İÇİN KURUMLARA 90 GÜNLÜK SÜRE

Hürriyet'te yer alan habere göre, yeni il yasasıyla düzenleme yapılırken, kamu kurum ve kuruluşlarının taşınması ve yeni altyapının oluşturulması için kurumlara 90 günlük süre tanınıyor. Taşınma, valilikler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürlüklerinin yeni merkezlere kaydırılması anlamına geliyor. Bu durumda 15 kurumun ve 500'den fazla memurun yer değiştirmesi gerekecek.

İŞTE TAŞINACAK KURUMLAR

Plan hayata geçtiğinde İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Defterdarlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Aile ve Sağlık Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve son olarak İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nün taşınması gerekiyor.

TERÖR MASTER PLANI NASIL İŞLEYECEK?

Terör Master Planı'nda, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde örgütlü olan bakanlıkların her birine görev ve sorumluluklar veriliyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un koordinasyonunda yürütülecek çalışmada, ilgili bakanlıklar sorunların çözümü için kendi planlarını hazırlayacaklar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sivil vatandaşların ihtiyacı olan sosyal yardımlarla ilgili plan yapacak. Tarım il müdürlükleri, üreticilerin kayıplarının giderilmesiyle ilgili adım atacak. Milli Eğitim İl Müdürlükleri, çocukların eğitim haklarının kesintiye uğramaması için çalışacak. Tüm bu çalışmalar, Kurtulmuş'un bakanlığının koordinasyonunda hayata geçirilerek, tek bir plan olarak uygulanacak. 

İŞTE HAKKARİ VE ŞIRNAK'IN TAŞINMASINA İLİŞKİN TÜM DETAYLAR

Başbakan Davutoğlu’nun, terörle mücadele çerçevesinde gündeme getirdiği Şırnak ve Hakkari’nin taşınmasıyla ilgili projenin detaylarını, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, STAR’a anlattı.

Güvenç, projeyle ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, oluşturulacak yeni cazibe merkezleriyle, şehirlerin bu bölgelerde geliştirilmesinin planlandığını söyledi. Güvenç, “Eski şehir, yerinde kalır. Ama genişleyemediği için Cizre ve Yüksekova’da yeni cazibe alanları oluşturulur” dedi.

YENİ BİR VİZYON

Projeye ilişkin detaylar üzerinde çalışıldığını ifade eden Güvenç, “Yerleşim yerleri, konutlar vs. taşınacak. Bunu sadece terörle mücadele kapsamında yapmıyoruz. Bölge insanının daha iyi koşullarda yaşayabilmesi için düşünülüyor.

90 GÜN VAR!

Hürriyet gazetesinin konuyla ilgili haberinde taşıma işleminin yasal boyutuna yer verildi. İçişleri Bakanlığı’nın hazırlayacağı düzenleme tasarı olarak Meclis’e sunulacak. Yeni il yasasıyla düzenleme yapılırken, kamu kurum ve kuruluşlarının taşınması ve yeni altyapının oluşturulması için kurumlara 90 günlük süre tanınıyor. Taşınma, valilikler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürlüklerinin yeni merkezlere kaydırılması anlamına geliyor. Bu durumda 15 kurumun ve 500’den fazla memurun yer değiştirmesi gerekecek.
Ayrıca yeni bir güvenlik konsepti de geliştiriyoruz.  Hem Sur’daki tarihi doku korunacak, hem de kentsel dönüşüm ile gecekondularda oturan halk da bu yerleşim yerlerine taşınacak. Oyun alanları, sosyal donatıları, geniş sokakları olan yeni bir kent oluşturacağız” diye konuştu.  Şırnak ve Hakkari’nin çok büyük genişleme alanının olmadığını herkesin bildiğine dikkat çeken Güvenç, “Zamanında su kaynağına yakın ve güvenlikli olması bakımından dağ eteklerine kurulmuş şehirler. Ama yeni konsepte göre Cizre ve Yüksekova gelişime daha uygun. Bu bağlamda birlikte yeni bir kent oluşturma arayışı içindeyiz. Bu, geniş bir zaman ve yüksek bir bütçe isteyen bir proje. Bu nedenle etap etap uygulanabilir. AK Parti, bir yandan terörle mücadeleyi sürdürürken, diğer yandan da bölge halkının refahını sağlayabilecek adımları atma gayretinde” dedi.

SAKARYA MODELİ ÖRNEK
O bölgelere yapılacak kapsamlı konut projeleriyle, halkın yeni yerleşim alanlarına taşınmasının sağlanacağını belirten Güvenç, “Cazip şartlar sağlanarak yerleşimin o bölgelere kayması sağlanır. Bu, zorla yapılacak bir şey değil. Bu bir vizyon meselesi. Bu konuda bir yasaya ihtiyaç olup olmadığına ihtiyaçlara göre karar verilir. Zamanla belediye, valilik gibi binaların taşınması da sağlanacak. Sakarya’da depremden sonra yeni bir şehir kurduk. Buralarda da ihtiyaçlara göre gelişim sağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu. 

İL MERKEZLERİ TAŞINACAK

Hakkari ve Şırnak il merkezlerinin doğal gelişim anlamında uygun topografyada olmadığını vurgulayan Davutoğlu da “Buna mukabil Yüksekova ve Cizre daha düz arazide. Havaalanı da Yüksekova’da olduğu için Hakkari il sınırı değişmeden il merkezlerinin değişmesi, Hakkari ve Şırnak’ın herhangi bir şey kaybetmeden bunun yapılması için çalışma yürüteceğiz” demişti.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR