Engelli raporu ile ÖTV indirimli araba alma şartı
Engelli özürlü raporu ile nasıl otomobil alınır? Engelli bireyler özel tüketim vergisi ödemeden araba almak için ne yapmalı? İşte yanıtı...
MEMURHABER- Kanuni düzenlemeler, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödemeden araç almalarına imkân sağlıyor.
YÜZDE 90 ENGELLİ RAPORU İLE ARAÇ NASIL ALINIR?
Mevcut ÖTV kanununun yedinci maddesi, en az %90 engelli bireylerin ÖTV ödemeden araç almalarına izin veriyor. Bu araçlar, “ağır engelli” sınıfındaki bireylerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları veya profesyonel şoför tarafından kullanılabiliyor.
ARAÇ ALIRKEN ENGELLİ BİREY HANGİ ŞARTLARI YERİNE GETİRMELİ?
Aracın alımı için trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını veya şoförün de kayıt altına alınması gerekiyor. Bu nedenle aracı kullanacak olan şoförün iş akdinin de noter tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Bu tip araçlarda engelli bireylerin kullanımı için özel bir tertibat bulunmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın (örneğin otomobil için B sınıfı) ehliyetinin bulunması yeterli.
Engelli-özürlü raporu ile araç alımları hakkında, Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu kendisine gelen "Oğlum 1 Ocak 1993 doğumlu. 5 Ağustos 2011’de sigortalı oldu. 736 gün primi var. Yüzde 50 engelli. Hangi tarihte, kaç yıl prim ödeyerek emekli olabilir? Vergi indiriminden yararlanabilir mi? İndirimli otomobil alabilir miyiz?" sorusunu şöyle yanıtlıyor:
"Oğlunuz engelli hakkıyla emekli olmak için; 16 yıl sigorta ve 4320 gün prim şartına tabi. 3584 gün daha prim ödeyerek, primini 4320 güne tamamlaması şartıyla, 16 yıllık sigorta süresini dolduracağı 5 Ağustos 2027’de emekli olabilir. Vergi indirimi de alabilir. Ancak ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödemeden otomobil alamaz. Çünkü ÖTV ödemeden araç almak için, en az yüzde 90 oranında ağır engelli olmak gerekiyor"