BIST 10.075
DOLAR 35,35
EURO 36,47
ALTIN 3.002,93
GÜNCEL

Engelliler haklarının uygulanmasını bekliyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Engelli vatandaşları bu hakların tam manasıyla hayata geçirilmesini arzu ediyorlar" dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Engelli vatandaşlar son 10 yıldır kendilerine verilen hakların farkındalar. Bu hakların tam manasıyla hayata geçirilmesini arzu ediyorlar" dedi.

Üstün AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son 10 yılda engellilere yönelik hem kanun hem de uygulama bazında çok büyük mesafe aldığını söyledi.

2005 yılında çıkarılan Özürlüler Kanunu'nun çok modern olduğunu vurgulayan Üstün, sayısız haklar tanıyan bu kanundan sonra engellilerin hayatlarının değiştiğini, evlerinden çıkarılmayan çocukların aileleri tarafından sokaklara, parklara çıkarılmaya başlandığını belirtti.

Üstün, komisyon olarak Türkiye’nin pek çok kentine gidip engellilere verilen hakların uygulanıp uygulanmadığını yerinde incelediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Valilikleri, belediyeleri ve onlara bağlı merkezleri denetliyoruz. Gördüğümüz eksiklikleri izah edip, yetkilileri uyarıyoruz, onlar da notlarını alıyorlar. Engelli vatandaşlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşüyoruz. Engelli vatandaşlar son 10 yıldır kendilerine verilen hakların farkındalar. Bu hakların tam manasıyla hayata geçirilmesini arzu ediyorlar. Görme engelli bir vatandaşımız evinden çıktığında otobüse, trene rahat binebilsin. Bir kuruma gidecekse onu kapıda karşılayan biri olsun, istediği kata rahatça çıkabilsin. Rahatlıkla bir yerde istihdam edilebilsin. Gözlemlerimizi rapor haline getirip kamuoyuyla paylaşacağız. Elbette kurumlara güveniyoruz. Denetim güvenden kaynaklanıyor. Denetim yaptığımızı gören engelli vatandaşlarımız çok mutlu oluyorlar. 'Demek ki sadece kanun çıkmıyor bu kanunların uygulanıp uygulanmadığını inceleyen bir mekanizma var' diyorlar. Şu ana kadar üç şehir gezdik. Gidebildiğimiz kadar şehire gideceğiz. İyi örneklerden başladık, muhtemelen iyi olmayan örneklerle de karşılaşacağız."

Gözlemleri sırasında örnek uygulamalarla karşılaştıklarını anlatan Üstün, İstanbul’da yaptıkları denetimlerde bu konuda büyük mesafe katedildiğini gördüklerini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin örnek uygulamaları olduğunu ifade eden Üstün, "Engelli vatandaşların kayıtları var. Bir vatandaş, çarşıya, deniz kenarına ya da hastaneye gidecek. Belediyeyi arıyor, ulaşımının sağlanmasını istiyor. Görevliler gelip alıyor, istediği zaman tekrar evine götürüyor. Bu çok güzel bir uygulama. Kayseri’de çocuk hastanelerini, spor salonlarını, rehabilitasyon merkezlerini inceledik, buralar engellilerin erişebileceği durumda mı diye denetledik. Kayseri’yi bu açıdan iyi bulduk. Haftaya da Mersin'e gideceğiz" diye konuştu.

"Kurumlara verilen sürenin yeniden uzatılmasında yana değilim"

Üstün, kentlerdeki olanaklara engellilerin erişebilirliğinin sağlanması için kurumlara 2012’nin Temmuz ayına kadar süre tanındığını ancak uygulamalar tamamlanmadığı için bu sürenin 7 Temmuz 2013’e kadar uzatıldığını hatırlattı.

Bu sürenin yeniden uzatılıp uzatılmayacağının tartışıldığını belirten Üstün, "Kurumlara verilen sürenin yeniden uzatılmasından yana değilim. Eksiğiyle gediğiyle bu süre kesinleşmeli. Temmuz ayına kadar yapılanlar yapılmalı. Biz bir yandan komisyon olarak denetimler yapıyoruz. Engelli hakları sahada hayata geçiriliyor mu diye denetliyoruz. Mevcut eksikler en kısa sürede uyarılar neticesinde giderilmeli" şeklinde konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR