BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
EMEKLİ

Erken emekliye ayrılanlar dikkat!

Bireysel emeklilik şirketlerine stopaj iadesi için 170 binin üzerinde kişi müracaat ederken, vergi dairelerinin hak sahiplerine ne zaman ödeme yapacağı ise halen netlik kazanmadı

Bireysel emeklilik şirketlerine stopaj iadesi için 170 binin üzerinde kişi müracaat ederken, vergi dairelerinin hak sahiplerine ne zaman ödeme yapacağı ise halen netlik kazanmadı

Yeni bireysel emeklilik yasası ile geçmişte sistemden ayrılanların anaparaları üzerinden yapılan stopaj kesintilerinin iadesine imkan tanındı ve emeklilik şirketlerine müracaatlar 29 Ağustos’ta başladı. Aradan geçen 1,5 aylık sürede şirketlere 170 binin üzerinde katılımcı başvurdu. Önümüzdeki dönemde ise bu sayının 800 bini geçmesi bekleniyor.

KAÇ KİŞİ MÜRACATTA BULUNDU?

Bu çerçevede; AvivaSa’ya 40 bin, Allianz Hayat ve Emeklilik’e 11 bin, Ergo Emeklilik ve Hayat’a 800, Finans Emeklilik’e 500, BNP Paribas Cardif Emeklilik’e 2 bin 512, Vakıf Emeklilik’e 17 bin 500, Garanti Emeklilik ve Hayat’a da 30 bin katılımcı stopaj iadesi için müracaat etti. Yapı Kredi Emeklilik’e, geçmişte stopaj ödeyerek ayrılan 180 bin sözleşmeden 32 bin başvuru gelirken, Anadolu Hayat Emeklilik’e ise 34 bin 334 bireysel emeklilik sözleşmesi ve 4 bin 838 de hayat sigortası için müracaatta bulunuldu.

Stopaj iadeleri için müracaat edenlerin sayısı artarken, aradan 45 gün geçmesine rağmen iadelerin ne zaman yapılacağı konusundaki belirsizlik sürüyor. Emeklilik şirketlerinin temsilcileri, iadelerinin ödenmesi konusunda Maliye Bakanlığı’nın bugüne kadar bir açıklama yapmadığını belirterek, “Stopaj iadesi alacak olanlardan sözleşme örnekleri istenmeyecek denmesine rağmen vergi daireleri bu belgeleri istiyor. Hak sahipleri de sürekli ” diyorlar.

VERGİ DAİRESİ BELGE VE BİLGİ İSTİYOR

Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölme, “Maliye Bakanlığı ile yapılan toplantılarda sözleşme örneklerinin istenmeyeceğinin belirtilmesine rağmen, vergi dairesi tarafından bu belgeler isteniyor. Çok hacimli bir operasyonun sadece Büyük Mükellefler Vergi Dairesi üzerinden yönetilmesinin yoğunluklara neden olduğu bilgisi bizlere de ulaştı. Fakat ödemeler hakkında bize de bir bilgilendirme yapılmadı” diye konuştu.

HANGİ EVRAKLAR İSTENİYOR?

AvivaSA CEO’su Meral Eredenk, iade tarihi hakkında bir açıklama yapılmadığını belirterek, “Vergi dairesi başvurulardaki evraklar arasında sözleşme örneklerini de talep ediyor. Bu durum, müşterilerin sıkıntı yaşamasına neden oluyor. 2007’den önce sistemden ayrılan, zaman aşımı nedeniyle iade alamayacak olanlar, vergi dairelerine müracaat edemediklerinden, dava açmak için şirketleri arayıp, sözleşme örneklerinin detayını istiyor” dedi.

İADE İÇİN BAŞVURULAR ARTTI

Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Volker Stüeven, stopaj iadesi için şirketlere yoğun başvurular olduğunu belirterek, “Geçmişte şirket aktarımı yapmış olanların mutabakat süreçlerinin sıkıntılı olması ve başvuruların yoğun şekilde gelmesi gibi nedenlerle sıkıntılar yaşandı. Şirketler taleplere cevap vermeye başladı ve sıkıntılar da azaldı” diye konuştu.

KESİN BİR SÜRE YOK

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, ödemelerle ilgili bilginin vergi dairelerinden alınması gerektiğini belirterek, “Başka bir şirketten aktarım yapılmış sözleşmelerde sorunlar oldu ama artık bu şikayetler gelmiyor. Müşterilerimize evrakları gönderiliyor. Katılımcıların ne zaman iadelerini alacakları konusunda ise kesin bir süre verilmedi”dedi.

KİŞİNİN ÇIKIŞ YILI DİKKATE ALINACAK

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, gerekli belgelerin müşterilere iletildiğine değinerek, “Başvuru ve iade süreci vergi daireleri nezdinde yürütülüyor. Stopaj iadelerinin zamanlaması konusunda net bir bilgi bulunmamakta, vergi idarelerince yapılacak incelemelerin tamamlanması ve müşterilerin çıkış yılları dikkate alınarak başlanacağı tahmin edilmekte” dedi.

PEKİ NE YAPMANIZ GEREKİYOR?

Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, geçmişte sistemden erken çıkış yapan katılımcıların anaparalarına uygulanan stopaj kesintilerinin iade edildiğini belirterek, “Sistemden erken çıkış yapanlar, kendi emeklilik şirketlerine başvurarak, iade için gerekli süreci başlatabilecekler”dedi.

ÖDEMELERİ VERGİ DAİRELERİ YAPACAK

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, ödemelerin vergi daireleri aracılığı ile yapıldığını ifade ederek, “İstenilen belgeleri müşterilerimize hızla ulaştırıyoruz. Onlar da vergi dairelerine başvuruyorlar. Bu başvurularını yerine getirdikten sonra verginin ödenmesi kalıyor. O da sadece zamanlama meselesi” dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR