Evren ve Şahinkaya için karar verildi!
12 Eylül davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için müebbet verildi.
12 Eylül askeri darbesinin hayatta kalan iki mimarı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında müebbet hapis cezası verildi.
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldılar.
İNDİRİM YAPILDI
Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası'nda sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi.
İNTİHAR EDERİM DEMİŞTİ
Kenan Evren, askeri darbeden dolayı yargılanması gündeme geldiğinde yaptığı açıklamada 'intihar ederim' demişti.
Kenan Evren, 26 Haziran 2009'da 12 Eylül davasında yargılanması gündeme gelince Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'e ''Beni yargılamak mı istiyorsunuz? Buyurun gidip halka sorun. Bir referandum yapın. Evren Paşa yargılansın mı diye sorun. Eğer halk ’Evet yargılansın’ derse, milletimin önünde herkese söz veriyorum. Bu işi yargıya bırakmam. İntihar ederim'' demişti.
DARBELERİN ANASI
DİSK Eski Başkanı Rıdvan Budak karar sonrası değerlendirmelerde bulundu. Budak, "Yargılamayı formalite olarak görüyorum. Ama önemli bir davadır. Tarihin en büyük darbesidir. Darbelerin anasıdır. Demokrasiyi sakatlamıştır, demokrasinin olgunlaşmasını engellemiştir. Bugün yaşadıklarımızın altında 12 Eylül’ün olumsuz sonuçları vardır. Korku toplumu yaratılmıştır" dedi.
"BU YETMEZ"
Davaya müdahil olan Avukat Ömer Kavali ise, "Bu yetmez bunun devamı var. Sistematik işkence yaptırmış olmalarından dolayı soruşturma sürüyor. Bu davada Türkiye’nin tarihinde ilk kez darbeyi yapmış olanlar yargılandı.Bu kollektif emeğin üründür" dedi.
12 EYLÜL DAVASI NEDİR? 12 Eylül Darbesi davasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî müdahale yargılanıyor. Bu darbeyle Süleyman Demirel'in Başbakan'ı olduğu hükümet görevden alınmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedilmiş ve 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası uygulamadan kaldırılmıştı. REFERANDUM İLE YARGI YOLU AÇILDI |