FATİH projesi mercek altında
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı talimat verdi, projenin tüm harcamaları mercek altına alındı. 26 Temmuz’da projenin başındaki ismin görevden alındığını açıklamıştı.
Vatan gazetesinin haberine göre; İktidarın en önemli projelerinden olan ve Başbakan Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği FATİH Projesi’nde geçen ay başlayan deprem devam ediyor. Milyonlarca liranın harcanmasına karşın işlerin yürümemesi ve projede ağır yol alınması nedeniyle Projenin birinci derecede sorumlularından Grup Başkanı Mesut Küçükiba’nın görevden alınması ile başlayan deprem, Bakan Avcı’nın talimatıyla başlatılan kapsamlı soruşturma ile devam ediyor.
BÜYÜK USULSÜZLÜKLER
FATİH Projesinin Milli Eğitim Bakanlığı ayağından sorumlu genel müdürlüğü konumundaki Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ndeki (YEĞİTEK) yüksek rakamlı tamir ve tadilatlara kadar çeşitli usulsüzlük iddiaları gündeme geldi. FATİH Projesi’nin içeriğine yönelik eğitim materyalleri konusunda tecrübeli personelin görevlerine son verilip dışarıdan hizmet alımı yoluna gidilmesi, ihalesi yapılması karşın birçok okulda sınıflara internet bağlantısının hala tamamlanamaması da sıkıntıya yol açtı. Hem tablet hem de yerel alan ağı ihaleleri tarihlerinin iki kez duyurulduğu tarihte yapılmayarak ertelenmesi de iktidarda rahatsızlık yarattı.
33 MİLYON HARCAMA ORTADA BİR ŞEY YOK
Edinilen bilgiye göre harcamalar konusundaki iddialar şöyle:
- Bakanlığa bağlı Hukuk Müşavirliği’nde 21 avukat varken, 2013 yılının ilk 6 ayında FATİH Projesi kapsamında kurum dışından tutulan 4 avukata 955 bin TL ödendi.
- 2013 yılının ilk altı ayında FATİH Projesi’nin tanıtımı için 33.5 milyon TL harcama yapıldı.
- Genel Müdürlük binası, FATİH Projesi kapsamında, akıllı binaya çevrildi, çatısı uzay çatı şekline dönüştürüldü.
6 BİN LİRA MAAŞLI PERSONEL ALINDI
- 13.02.2013 tarihinde 142 öğretmenin Genel Müdürlükteki görevlerine son verildi. Gönderilen 142 öğretmenin yerine TÜRKSAT’tan 36, TÜBİTAK’tan 20 personel görevlendirildi. Kurum dışı görevlendirilen personellere 4000-6000 lira maaş ödendi.
- Genel Müdürlükte 2 milyon TL’ye 4 toplantı odası yapıldı
- Genel Müdürlük bünyesinde stüdyolara küçük birkaç değişiklik yapılarak yeniymiş gibi lanse edildi. Stüdyolar atıl vaziyette.
SINAV KURYELERİNE UMRE GÖREVİ
Bakan Nabi Avcı, FATİH Projesi’ndeki sıkıntıları kulak ardı etmedi ve 2 müfettiş görevlendirdi. Avcı’nın yetkilendirdiği MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’ndan Başdenetçi Erdem Doğruer ile Denetçi Faruk Okumuş’un konuyu soruşturmaya başladığı öğrenildi. YEĞİTEK’te yaşanan sorunlar sadece FATİH Projesi ile de sınırlı değil. SBS başta olmak üzere MEB bünyesinde organize edilen sınavların tümünü gerçekleştiren Genel Müdürlük, sınavlardaki hataları da tartışıldı. Bazı sınavlar kapsamında 2 üst düzey bürokratın sınav kuryesi olarak Mekke’de görevlendirildiği ve burada Umre vazifelerini yaptıkları ortaya çıktı.
ÜST DÜZEY DEPREM GELİYOR
Genel müdürlük son olarak bu yıl SBS’de cevap kağıtlarını karıştırmış ve Fransızca ve Almanca soruları karıştırılıp adayların puanı yanlış hesaplanmıştı. Yürütülen soruşturmanın sonucunda Genel Müdürlük’te üst düzey bir deprem yaşanacağı iddia ediliyor. Türk Telekom Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nü yaparken YEĞİTEK’e Genel Müdür olarak atanan Mustafa Koç’un yanı sıra FATİH Projesi’nden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Birol Ekici’nin de soruşturmanın sonucundan etkilenebileceği ileri sürülüyor.
21 BİN OKULDAN 216’SINDA GEÇİLDİ
FATİH Projesi’nde hedeflerin 5’te 1’i tutturulabildi. Buna göre 21.689 okulun internet altyapısının yenilenmesi hedeflenmişken, sadece 154 okulun internet alt yapısı yenilenebildi. 21.689 okulda akıllı tahta uygulamasına geçilmesi hedeflenmişken 3.657 okulda akıllı tahta uygulamasına geçilebildi. 21.689 okulda sunucu ve bilgisayar yenilenmesi hedeflenmişken, 216 okulda yenileme çalışması yapılabildi. 295 bin akıllı sınıf oluşturulması hedeflenmişken, sadece 84.921 akıllı sınıf oluşturulabildi. Ulaşılan tek hedef 110 uzaktan eğitim merkezi.