BIST 8.951
DOLAR 34,32
EURO 37,33
ALTIN 3.037,84
YAZARLAR

Fazla emekli maaşı almanın sırları!

Fazla emekli maaşı almanın sırları!

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]

Okurumuz Hakan CAYMAZ soruyor: “Babam 14.12.1955 doğumlu. 1973 yılında (73 veya 171 gün kadar) bir sigorta kaydı var. 23.09.1985 tarihinde Bağ-Kur’a başlayıp 15 yıl 1 Ay 7 Gün ödedikten sonra yaşı beklemek için dondurdu. 01.04.2007 tarihinden bu yana ise sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için tekrardan tarım Bağ-Kur’una başlayarak prim ödemeye başladı ve halen ödemekte. Emekliliğe nasıl ve ne zaman hak kazanacaktır?”

Sayın okurumuz, son söyleyeceğimizi ilk önce söyleyelim: Babanızın eski SSK girişi olması iyi, yazının ilerleyen kısımlarında nedenini açıklayacağız.

Emekli Olunacak Statü Son 3,5 Yıl Geçen Statüdür

Halen 73 yada 171 gün SSK, 15 yıl 1 ay 7 gün Bağ-Kur ve halen süren 5,5 yıldan fazla Tarım Bağ-Kur hizmeti var. Son hizmetleri Bağ-Kur üzerinden olduğu için maaşı böyle devam ederse tarım Bağ-Kur üzerinden bağlanacaktır.

Sosyal güvenlik reformları sonrasında farklı statülere tabi hizmetleri olanların hangi statüden emekli olacakları çalışma hayatlarının son yedi yılı içerisinde en fazla (yani 3,5 yıldan fazla) hangi statüye tabi çalıştıklarına göre belirlenir. Babanızın son 3,5 yılı tarım Bağ-Kur’una geçmiş, şuanda o statüye tabidir.

 

Yaşı Çoktan Doldurmuş, Günü Eksik

Babanız 25 yıl sigortalılık süresi ve 49 yaş şartına tabidir. Zaten yaşı doldurmuş ancak gününde eksiği var.

4 yıl 5 ay daha tarım Bağkur’una prim öderse 2017 yılının Nisan ayı içerisinde (tam 25 yılı dolunca) emeklilik dilekçesini verip Bağ-Kur şartları ile emekli olabilecektir.

SSK’lı İşe Girerse Erken Emekli Olur, Fazla Maaş Alır

Babanız sigortalı bir işe girip 3,5 yıl çalışırsa emeklilik şartları SSK’ya döner ve daha avantajlı emekli olur. İşe giriş tarihine göre 25 yıl sigortalılık, 44 yaş ve 5000 gün prim ödeme gün sayısı şartlarına tabidir.

Bugün sigortalı işe girerse 3,5 yıl sigortalı çalıştıktan sonra emeklilik dilekçesi verip 2016 yılının Mayıs ayı içerisinde emekli olabilir.

SSK şartlarından emeklilikte alacağı maaş daha fazla olacaktır. Çünkü SSK’ların aylık bağlama oranı daha yüksektir. Yaşına uygun SSK’lı bir işe girip çalışmasını ve eksik günlerini bu şekilde doldurmasını tavsiye ederiz.

---


Emeklilik İçin Yaşı Bekleyenler Dikkat!


Okurumuz Hasan ŞİMŞEK soruyor: “02.05.1966 doğumluyum. 13.09.1985 işe başlama tarihim. Yaklaşık 10.000 günüm var. 2015’de emekli olabilirsin dediler. Doğru mudur, bana net bir bilgi verirseniz sevinirim.”

Sayın okurum, işe giriş tarihinize göre 15 yıl sigortalılık süresi, 49 yaş ve 5300 gün şartlarına tabisiniz. Gününüz fazlasıyla dolmuş, sigortalılık süreniz de 15 yıldan fazla ancak yaşınız henüz 46.

Siz yaşa takılanlardansınız. 49 yaşınızı doldurduğunuz 02.05.2016 tarihinde emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.

Emeklilik dilekçesi verdiğiniz gün itibariyle maaşınız işlemeye başlar, maaş bağlama işlemleri tamamlandıktan sonra da biriken maaşlarınız toplu halde alırsınız.

---

Kıssadan Hisse

“Sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır.”

Sorularınız için:


Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:


Yorumlar