BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Fransa'da çalışma yasa tasarısına büyük protesto!

FRANSA çalışma hayatında son yılların en büyük protestosuna şahit oluyor. Fransa'da hükümetin parlamentoya sunduğu yeni çalışma yasa tasarısını protesto eden sendikalar, ülkedeki 8 rafineriye ulaşımı ya tamamen kesti ya da kısmen engelledi.

Fransa'da hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni çalışma yasa tasarısını protesto eden sendikaların petrol rafinerisine giden yolları kapatması üzerine, ülkedeki 8 rafineriye ulaşım ya tamamen kesildi ya da kısmen engellendi.

Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT'nin çağrısıyla rafinerilerin yollarını kapatarak benzinliklere yakıt transferini engelleyen eylemcilerin protestosu devam ediyor. CGT'den yapılan açıklamada, ülkedeki 8 rafinerinin tamamının eylemden etkilendiği, bu noktada rafinerilerin bir kısmına ulaşım tamamen engellenirken bazı rafinerilerin ise kısmi hizmet verdiği belirtildi.

HÜKÜMET GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ DEDİ

Ulaştırma Bakanlığı, Fransa'daki 12 bin benzinlikten 2 bin 400'ünde benzin kalmadığını kaydederken, yaşananların stok sıkıntısından değil nakliyeden kaynaklandığını bildirdi. Sendikalar, hükümetin yeni tasarıyı çekmemesi halinde eylemin boyutunun artacağını vurguladı. Hükümet ise geri adım atmayacağını ifade etti.

FRANSA'DA ÇALIŞMA YASASI NEDEN PROTESTO EDİLİYOR?

DW'de yer alan habere göre Fransa'da çalışma yasa tasarının neden protesto edildiği 5 maddede sıralandı. 

- Şirketler düzeyinde daha fazla karar hakkı: Düzenleme, şirket yönetimlerinin İşyeri İşçi Temsilciliği ile pazarlık alanını genişletiyor. Başta çalışma süreleri olmak üzere şirket bazında yapılan anlaşmalar tüm sektör için imzalanan toplu sözleşmelerden öncelikli olabilecek. Şirketlerin böylece koşullara daha iyi adapte olabileceği savunuluyor. Karşıtlar ise sosyal damping uyarısında bulunuyor.

- Çalışma süresi: Fransız Solu açısından önemli 35 saatlik çalışma haftasına dokunulmuyor. Ancak çalışma süresinde esneklikler kolaylaştırılıyor. Mesai saatlerine yapılacak ödeme, toplu sözleşmelerden bağımsız olarak her şirket kendi bünyesinde bağımsız olarak belirlenebilecek.

- Ekonomik gerekçelerle işten çıkarma: Düzenleme şirketlerin hangi koşullarda çalışanların işine son verebileceğine dair yer yer yeni kurallar getiriyor. Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak belli bir zaman diliminde siparişlerin ya da cironun azalması işten çıkarma gerekçesi sayılabilecek. Düzenlemeyi eleştirenler işten çıkarmaların kolaylaşabileceğini savunuyor.

- "Gençlik garantisi"nin kapsamı genişletiliyor: İşsiz, çıraklık ya da staj yeri bulamamış, üniversiteye giremeyen gençler 2017'den itibaren destek talep etme hakkına sahip olacak. Söz konusu yardım şimdiye kadar yaygın şekilde sunulmuyordu.

- Kapatabilme hakkı: Düzenlemeyle iş yasasına "kapatabilme hakkı" adı verilen yeni bir prensip ekleniyor. Buna göre personel çalışmadığı süre boyunca ya da boş zamanında işle ilgili e-posta yazışmalarını takip etmek zorunda değil. Prensibin uygulama koşulları ya işveren tarafından belirlenecek ya da İşyeri İşçi Temsilciliği ile müzakere edilerek netleştirilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR