BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Geçici personelin atanma ve işe başlama süreci

Özelleştirme nedeniyle iş akitleri feshedilen işçiler kamuda geçici personel olarak çalıştırılıyorlar.

Özelleştirme nedeniyle iş akitleri  feshedilen işçiler kamuda geçici personel olarak çalıştırılıyorlar.

İstihdamın kaynağı 2004/7898 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve bu karar kapsamında 657 sayılı Kanunun 4/c maddesine bahsedilen geçici personel statüsünde çalıştırma yapılıyor.

İstihdam her yıl yenilenen BKK’lerle yapılıyor ve 2014 yılı için de istihdam süresi 11 ay 28 gün. Bu yıl eklenen yenilikler ise ücret artışına esas gösterge artışı yapılması, mazeret izni hakkı ve fazla mesai ücreti alma hakkı gibi temel hakların eklenmesi oldu.

Geçici personel olarak atanma hakkından faydalanarak işsiz kalmaktansa hiç olmazsa geçici personel statüsünde istihdam edilmek isteyen işçilerin akitlerinin feshi tarihinden itibaren 60 gün içinde başvurmaları gerekiyor.

Başvuruculardan 657 sayılı Kanuna göre memur olmak için aranan niteliklerden, TC vatandaşı olmak, askerlikle ilişiği olmamak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, görevini sürekli yapamayacak düzeyde akıl sağlığı sorunu bulunmamak koşulları aranıyor.

Bu kapsam dışında TBMM, YSK, TÜİK ve Üniversitelerde de geçici personel çalıştırılıyor ancak onların istihdam şekil ve şartları özelleştirme kaynaklı geçici personel statüsünden çok ayrı oluyor.

Geçici Personelin Sigortalılığı

657 sayılı Kanunun 4/c bendinde sayılan geçici personel sosyal güvenlik bakımından 5510 sayılı Kanuna göre tıpkı işçiler gibi 4/1-a sigortalısı yani eski adıyla SSK sigortalısı olarak çalışıyor. Bu nedenle de 657 sayılı Kanun kapsamında istihdam edilse bile 657 sayılı Kanuna tabi olmayıp, emeklilik bakımından da SSK statüsüne tabi bulunuyor.

Geçici Personel Statüsünde 3,5 Çalışma Emeklilik Şartlarını Değiştirir mi?

Önceleri işçi sıfatıyla 4/1-a sigortalısı olan geçici personel bu yeni görevi sırasında da 4/1-a sigortalısı olduğundan son 3,5 yıl değil son 13,5 yıl da geçici personel olarak çalışsa emekli Sandığı’ndan değil yine 4/1-a sigortalılığından yani emeklilik açısından SSK sigortalısı olarak emekli olacak.

Geçici Personelin Emekli Aylığı Düşer mi?

Geçici personel 4/1-a sigortalılığından emekli hakkına bir şey olmayacak olması aylığının etkilenmemesi anlamını taşımıyor. Tıpkı diğer SSK sigortalıları gibi prime esas kazanç matrahlarının asgari ücretten yüksek ama 2014 yılı için yaklaşık 3 bin TL’den düşük olması nedeniyle düşük olması nedeniyle aylıklarının çalıştıkça düşmesi kaçınılmaz. Ancak bu düşüş yılda 20 TL’yi bulmaz. Beş yıl çalışma halinde bağlanacak aylıkta sırf bu şekilde prim ödemeden mütevellit 100 TL kadar düşüş olur. Bu sorun da sadece geçici personelin değil tüm SSK sigortalılarının ortak sorunudur.

Şevket Tezel'in yazısının tamamını okumak için

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR