BIST 9.109
DOLAR 34,23
EURO 37,61
ALTIN 2.920,48
İŞÇİ

Geçici personelin ücret ve sosyal hakları

Geçici personelin çalışma süresi bakımından çalıştıkları kurumdaki devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve sürelerine tabi tutulması gerekiyor.

  işçi ve memur dışında bir istihdam şekli olan geçici personelin atanma ve işe başlama sürecine değinmiştik. Bugün de bu personelin ücret ve diğer sosyal hakları ile sorumluluklarından bahsedeceğiz. Belirtmek gerekir ki sözünü ettiğimiz geçici personel bir kamu kuruluşunda işçi olarak çalışmakta iken özelleştirmeden kaynaklı olarak iş akdi feshedildikten sonra bunlardan talep edenlerin yararlandığı geçici personel olmaktadır. 

Geçici Personel Ücretleri

Özelleştirilen kuruluşlarda çalışmakta iken özelleştirmeden kaynaklı nedenlerle iş akitleri feshedilenlerden istihdam edilecek geçici personele, tahsil derecelerine göre;

  • Yükseköğrenim mezunlarına 25.808 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda (Halen 1987,16 TL)
  • Lise ve dengi okul mezunlarına 23.833 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda (Halen 1835,09 TL)
  • İlköğretim (ilkokul mezunu veya okur-yazar dahil) mezunlarına 21.833 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda (1681,10 TL)

brüt aylık ücret ödeniyor.

Bu ücrete aile yardımı ödeneği ve asgari geçim indirimi ekleniyor.

Ödemelerin görevin yapılmasından sonra ve her ayın 15'inde yapılması gerekiyor.

Çalışma Koşulları

Geçici personelin çalışma süresi bakımından çalıştıkları kurumdaki devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve sürelerine tabi tutulması gerekiyor.

Geçici personelden normal çalışma saatleri dışında fiilen çalışanlara, bu çalışmaları karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücreti tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesi mümkün bulunuyor.

Kadın geçici personele, tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin 24 üncü haftasından önce ve her halde hamileliğin 24 üncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi, aynı şekilde engelli geçici personele de isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi gerekiyor.

Aile yardımı ödeneği var

Geçici personele eş için 2.533 ve her bir çocuk için 297 gösterge rakamı üzerinden aile yardımı ödeneği verilmesi gerekiyor. Ancak memurlardan farklı olarak geçici personele ödenen bu aile yardımı ödeneği vergiden muaf tutulmuyor. Zaten vergi kesintisi yapılacağından geçici personelin aile ve çocuk yardımı ödeneğine esas göstergeler memurlara oranla yüksek tutulmuş bulunuyor.

Şevket Tezel'in yazısının tamamını okumak için  

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR