Gelir testine başvurmayı ihmal etmeyin
Torba Yasa ile getirilen başka bir imkân da, gelir testine daha önce girmiş kişilerin ödenmemiş GSS prim borcu varsa bu tutarların düşük faizle yapılandırılması hakkının getirilmesi.
Antalya’dan okurumuz Can Karatenli soruyor: “Bünyamin bey, hiçbir işte çalışmıyorum, kira gelirimle yaşıyorum. SGK adım genel sağlık sigortası borcu çıkartmış, internetten baktım, sistemde 3 bin 800 Lira borcum görünüyor. Bu borcu sildirebileceğimi söylediler, doğru mu? Kaymakamlığa gitmeme gerek var mı? Ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.”
Sayın okurum, bildiği üzere ülkemiz 2012 yılının başında zorunlu Genel Sağlık Sigortası sistemine geçti.
Yeni sistem ile Yeşil Kart sistemi kaldırıldı, tüm vatandaşların ve ülkemizdeki yerleşiklerin gelir testine girmesi ve bu testin sonucuna göre sağlık sigortası primi ödemesi gerekli hale geldi.
Yeni sistemde gelir testine göre, geliri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden az çıkan kişilerin primini devlet ödemekte.
Geliri daha fazla olan kişiler ise işsiz olsalar dahi başka biri üzerinden sağlık hizmeti alamadıkları sürece sigortalı olmak zorunda kalıyor. Bu prim ödemeleri üç kademeli: Geliri en fazla olan aylık 288 TL, orta düzeyde olan 144 TL, asgari ücretten az kazanan ise 48 TL prim ödüyor.
Gelir Testine Girmeyen Vatandaşlar Var
2012 yılındaki büyük dönüşümde vatandaşların büyük bir bölümü gelir testine başvurdular, hatta testi yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında büyük izdihamlar oldu.
Yeni sistem ile en muhtaç olan kişiler tespit edildi, yaklaşık bir buçuk milyon vatandaşın primini devlet ödemeye başladı.
Ancak sayısı yarım milyona yakın vatandaşımız gelir testine girmesi gerektiğini duymadığından ve reformdan haberi olmadığından hiç gelir testine girmedi ve kendilerine yüksek oranda GSS prim borcu çıkmaya başladı.
Zira sistem, gelir testine başvurmayanları cezalandırıyor ve onlara gelir testine başvurana kadar en üst dilimden (yani şuan için aylık 288 TL) GSS prim borcu çıkartmaya başlıyor.
Oysa bu şekilde prim borçlusu haline getirilen kişiler belki de hiç geliri olmayan, primini devletin ödeyeceği kesime giriyor.
Mart Ayı Sonuna Kadar Gelir Testine Başvurun
İşte bu şekilde, GSS reformunu bilmediği için veya gelir testine zamanında gitmeyi unuttuğu için adlarına prim borcu çıkan kişilerin sorununun çözülmesi için geçen yıl çıkan Torba Yasa ile çok önemli bir düzenleme yapıldı.
Kaymakamlıklar nezdinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurularak gelir testi yaptırılması halinde bu gelir testi sonuçları 2012 yılının başından bu yana (yani geriye dönük olarak) etkili olacak.
Bu şekilde, gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olduğu anlaşılanların tüm borçları silinecek, diğer kişilerin ise borcunun azalması söz konusu olabilecek.
Ancak Torba Yasa ile getirilen bu imkândan yararlanmak için süre azalıyor, zira bu haktan yararlanmak için en geç 31 Mart tarihine kadar başvurmak gerekiyor.
Nereye Başvuracaksınız?
Daha önce hiç gelir testine girmemiş bir kişi iseniz 31 Mart günü mesai bitimine kadar oturduğunuz yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmanız gerekiyor.
Bu vakıflar oturduğunuz yerin Kaymakamlığı bünyesinde bulunuyor.
Test sonucuna göre, aile içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin üçte birinden (yani yaklaşık 400 TL) az çıkanların SGK sisteminde görünen borçları tamamen silinecek.
Geliri bundan fazla olan kişilerin ise prim borçlarının azalması olasılığı ortaya çıkacak.
Dahası, borcun azalması sonrasında kalan borç da düşük faizle taksitlendirilerek ödenebilecek.
Ve tabii ki, borcu biten yâda taksitlendirilen kişiler hastaneden hemen yararlanmaya başlayabilecek.
Daha Önce Gelir Testi Olanların Durumu
Torba Yasa ile getirilen başka bir imkân da, gelir testine daha önce girmiş kişilerin ödenmemiş GSS prim borcu varsa bu tutarların düşük faizle yapılandırılması hakkının getirilmesi.
Bu yapılandırma imkânından yararlanmak için ise Nisan ayının son gününe kadar başvuru süresi var.
Yapılandırma için elden veya idare taahhütlü/APS post ile ikametgâhınızın bulunduğu SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmalısınız.
Bu şekilde yapılandırılan borçların 1 Haziran’a kadar önemsi halinde, faiz olarak yazılan kısımları affedilecek.
İsterseniz borçları düşük faizle altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit takside de böldürebileceksiniz. Borcunu ödeyen veya taksitlendirilen kişilerin hemen hastaneden faydalanma hakkı başlayacak.
---
Kıssadan Hisse
“Öfkelendiğin zaman sözünü tutarak söyle.”
— Lokman Hekim
---
Sorularınız:
Yazarın tüm yazıları için: