BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,37
ALTIN 2.923,67
ÖĞRETMEN

Gezi eylemcisi öğretmen Yargıtay'a takıldı!

Gezi’ye destek veren öğretmene “Yurtdışında devletin itibarını düşürdü” gerekçesiyle MEB’in verdiği meslekten men cezası Yargıtay’a takıldı.

-Bartın Kız Meslek Lisesi öğrencileri 18 Mayıs-20 Haziran 2013 arasında AB ülkeleri arasında mesleki eğitimi geliştirmek için yürütülen Leonardo Da Vinci projesi kapsamında Portekiz’e gitmiş, öğrencilere refakat etmesi için de öğretmen Sebahat Polat görevlendirilmişti.

Gezi eylemleri başladığı sırada Portekiz’de bulunan grup, burada eylemlere destek vermek amacıyla üzerinde, “Kardeşçe el ele”, “Türkiye seninleyiz” gibi yazılar bulunan pankartlar hazırlamış ve bunların fotoğraflarını Facebook’ta paylaşmıştı. Kısa bir süre sonra Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Polat’ı, “öğrencileri Gezi eylemlerine katılmaları için teşvik etmekle” suçlayarak, hakkında idari soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürüten müfettişin yazdığı rapor sonucu, Polat’a, “yurtdışında devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak” suçlamasıyla “meslekten men” cezası verildi. 

Polat’ın bağlı bulunduğu Eğitim-Sen, kararın ardından MEB’e dava açtı. Dava dilekçesinde, Polat’ın “Söz konusu protestoda Türkiye aleyhine bir açıklamada bulunmadığı, gizli sırları açıklamadığı, öğretmen olarak Türkiye’yi temsil etme hak ve yetkisinin bulunmadığı, hükümetin davranışları ve hükümet adına yapılan açıklamaların olayların büyümesine neden olduğunu düşünerek bir yurttaş olarak öğrencileriyle sadece düşüncelerini açıkladığı ve hakkında tarafsız bir soruşturmanın yürütülmediği” ifade edilerek, işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

FACEBOOK'DAN DESTEKLEDİ

 MEB ise yaptığı savunmada, “İnternette yayımlanan fotoğrafların öğrenci ve öğretmenlere ait olduğu ve öğretmen olan davacının bir proje kapsamında gönderildiği ülkede, ‘Gezi protestoları’ olarak adlandırılan eylemlere elektronik ortam (facebook) konuşmaları ve siyasi içerikli pankartları öğrencilere taşıtarak destek verdiği iddiaları sübuta erdirildiğinden davacının bu fiilin karşılığı olarak devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi. 

ALT CEZA TARTIŞILMAMIŞ

Konuyu görüşen Zonguldak İdare Mahkemesi, disiplin cezaları yönünden en ağır sonuçları doğuran ve devlet memurluğunu sona erdiren “devlet memurluğundan çıkarma” cezası verilirken, ilgili hakkında alt ceza verilip verilmeme hususunun tartışılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu durumda geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları, ödül ve başarı belgesi durumu göz önünde bulundurularak davacıya alt ceza verilip verilmeyeceği hususu dava konusu işlemde hiç değerlendirilip tartışılmamıştır. Bu nedenle davacının devlet memurluğundan çıkarılma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmesinin durdurulmasına karar verildi” dedi. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR