BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
GÜNCEL

Gezi Parkı eylemcisini anlama kılavuzu

Günlerdir Taksim Gezi Parkı'nı korumak için çadır kurarak parkta yatan gençlerle konuşan Eğitim Uzmanı ve memurhaber.com yazarı Oktay Aydın, direnişçi gençlerin aslında ne istediğini ve onları anlama kılavuzunu yazdı...

İşte Oktay Aydın'ın direnişçi gençleri kaleme aldığı o yazısı...

"Romantik" Gezi Eylemcisi Anlama Kılavuzu

Oktay Aydın

Uzman Psikolojik Danışman

- Ne zamandır buradasın?
- İlk kez dün aksam geldim. Geceyi de burada geçirdim. Müthiş bir şey. Hayatımda ilk kez dışarıda çadırda uyudum.  Burada macera da var. Hep filmlerde izlediğimiz şeyler var. Çok heyecanlıyım.

Gezi Parkı’nda eylem yapan bir liselinin söyledikleri bunlar.

Kim bu gençler, nasıl yasıyorlar, ne dinliyor, ne izliyorlar, nasıl bir yaşam düşlüyorlar?

Park’ı gezdim, eylemci gençlerle konuştum, gözlem yaptım. Tüm var olan eski gözlemlerimi de katarak, anne babalar, siyasetçiler, eğitimciler ve tüm kamuoyu için, eyleme katılan "Romantik" Gezi Eylemcisi anlama kılavuzu hazırladım:


"Romantik" Gezi Eylemcileri


- 15-25 yas arasındalar.
- Yaşamlarında ilk kez toplumsal ve siyasal bir olaya, sosyal medyada tepki vermekle yetinmeyip, bizzat aktif katılıyorlar.

- Yabancı kolej, özel lise, Anadolu liseleri ve vakıf üniversitelerinde okuyorlar.
- Ailelerinin ekonomik durumu, orta üstü ve yüksek düzeyde.
- Ailelerinin eğitimleri üniversite ve üstü düzeyde.
- Beykoz konakları, Acarkent, Sinpaş, Bahçeşehir, Ardıç Evleri, Uphill, Ağaoğlu, Myworld, Almondhill, Paledium, Ataşehir, Ataköy gibi uydu kentlerde ya da Etiler, Yeşilköy, Cihangir, Erenköy, Göztepe gibi Bakırköy, Beşiktaş ve Kadıköy ilçeleri semtlerinde oturuyorlar.
- Okullarına ya servisle ya da anne babalarının arabaları ile gidiyorlar. Diğer zamanlarda aile ile ya da taksi ile ulaşım sağlıyorlar. Metro ve metrobüsü biliyorlar, ancak otobüs, dolmuş ve minibüsü bilme oranları az. Taksim-Bostancı dolmuşunu ise Cuma ve cumartesi geceleri Avrupa yakasından Anadolu yakasına dönüşte taksi niyetine yaygın olarak kullanıyorlar.
- Yerli tv kanallarını ve programları pek izlemiyorlar. Digitürk'ü olanlar comedymax, dizimax,  Eurosport,  ESPN, olmayanlar ise CNBC-e ve e-2 izliyor.
- En cok izledikleri diziler "Big Bang Theory" "How I Met Your Mother" "Entourage" "Modern Family", "Miami Vice". Ama en favori bir zamanlar "Lost"du, şimdilerde ise "Game of Thrones" ve "Vikings" dizilerini ABD ile eşzamanlı izliyorlar. Conan da bir gün ara ile izledikleri “late night show”.
- Yerli bazı komediler dışında yerli film izlemiyorlar. Yabancı filmlerde ise ön sıralarda Hollywood yapımı bilim-kurgu ve aksiyon filmleri geliyor. Starwars hala gözde. Batman de sevilen serilerden. Hangover 1 ve 2 en çok izlenenlerden, 3. sünün de Türkiye’ye gelmesini sabırsızlıkla bekliyorlar.
- En sevdikleri müzik türü hard-rock. AC-DC, Megatedth, Metallica, Guns’n Roses, Queen, Police, Supertramp, Doors, Depeche Mode favorılerı arasında. Yerlılerden ıse Yüksek Sadakat, Mor ve Ötesi, Duman.

- Tüm yabancı rock konserlerine gitmeye çalışıyorlar. Rock festivalleri gözde.
- En sevdikleri yemek türü fastfood. Her gün her öğün hamburger, tavuk kızartması ve pizza olsa hayır demeyecek gibiler. Favorileri, Dükkan Burger, Burgerhouse, J. Burger, Mezzaluna, Marmaris Büfe. Daha orta sınıf ise McDonalds, BurgerKıng, Domınos ve KFC gibi yerlerde yiyor.
- Ama “cafel”erde takılmayı da seviyorlar. Midpoint, Cafecadde, Kichnette, BigChef, NumMum, Go Mongo en çok takıldıkları yerler.
-Starbucks, Cafe Nero, Carıbou ise, kahve ve “takılma” için seçtikleri mekanlar.

- Gece için ise favori mekanları kendi deyimleri ile “İstiklal’de alemlere akmak”.
- En sevdikleri içecek bira. Tuborg Malt en çok tercih ettikleri bira. Bunu Bomonti izliyor. Bira içme yaşı 15.
- Aşklarını kısa flörtler olarak yaşıyorlar. Bekarete önem oranı yok denecek kadar düşük. İlk cinsel deneyim yaşı ortalama 15. Evliliğe ve çocuk yapmaya sıcak bakma oranları düşük.
- Din konusunda her tür görüş var. Ateist, agnostik, deist, Tanrı inancı dağılımı eşit gibi.
- Akademik olarak başarılılar. Ancak, ders dışı siyaset, toplumsal olaylar, ekonomi ve tarih konularında bilgileri zayıf. Tarihi ve yakın tarihi sadece resmi ideoloji ölçüsünde biliyorlar.  
- Yaşadıkları şehir çok az tanıyorlar. Kendi semtleri dışında şehri hiç görmemişler. Okulları ile Topkapı Sarayı’na gidenler dışında yarımadaya” giden yok denecek kadar az. Bu kavramı bilen de çok az.

- Siyasi bir parti ya da örgüte bağlı değiller. Ama en ortak yanları ise Ak Parti karşıtlığı. Liselerde Dev-Lis ve DHK-C, üniversitelilerin arasında ise TGB sempatisi yaygın. DHKP-C’yi STK sanan liseli de az değil. Parkın hemen dışında Taksim Meydanı’nda eylem yapan ve bayrak asan sol örgütleri yaşamlarında ilk kez duyuyorlar.
- Serbest pazar ekonomisinden yanalar.
- Anne babalarının aksine, AB’ye üye olunmasına karşı değiller.
- Atatürk dışında, geçmiş, var olan ve gelecek hiçbir siyasi ve toplumsal kişiliği lider olarak kabul etmiyorlar..
- Sevdikleri siyasetçi yok gibi. Ama neredeyse tüm Ak Partili siyasetçileri sevmediklerini saklamıyorlar.
- Gelecek vizyonu olarak, yaşam standartları yüksek, "modern" bir yaşam sürmek istiyorlar. İyi paralar kazanmak ve iyi yaşamak istekleri var.
- Tatillerini kışın Uludağ’da yazın Bodrum, Çeşme, Alaçatı gibi tatil beldelerinde geçiriyorlar. Aileleri ile birlikte “herşey dahil tatil köyleri”ne gitmek istemiyorlar.
-Sporlarını fitness center ya da Boğaz, Yeşilköy, Caddebostan gibi sahil bandlarında yapıyorlar. Sporda futboldan daha cok basketbolu ve özellikle de NBA’yi izliyorlar.  Amerikan futbolu da yaygın. Şampiyonlar ligi, Premier Lig, La Lga, Bundesliga da izledikleri futbol ligleri.
-Boş zamanlarında internet, bilgisayar ya da konsül oyunları oynuyorlar. FIFA, PES, Assesin’s Creed, LOL, Call of Duty, World of World Craft, Counter Strike, Age of Mitology, Age of Empire, Knightonline, O’game, Simcity favori oyunları arasında. Hafta sonları 10-12 saat aralıksız bu oyunları oynadıkları olabiliyor.
- Kılık kıyafette erkekler salaş, kızlar daha bakımlı. Favori markaları Abercrombie ve Dıesel. Daha orta sınıf için ise Mavi. Kızlarda son moda şort-tişört, erkeklerde ise kot-tişört ve önü tümüyle açık kolları kıvrılmış gömlek.
- Mobil telefon tercihleri i-phone. Hemen hepsinin mobil internet erişimli gsm paketleri var.
- Hemen hepsinin bireysel laptopu var.
- Basılı gazete okumuyorlar. Haberler de, internetten gazete web sitleri yerine, www.reddıt.com gibi link paylaşım portallarından izliyorlar.
- Facebook'tan sıkılmışlar. Twitter hala yaygın. Reddıt ve Ninegag (9gag.com) yeni akım.
- Şiddet yanlısı değiller. Kendi gibi düşünmeyenlere de, anne ve babalarından daha hoşgörülü ve empatikler.
- Çoğu yurt dışı görmüş. Yurt dışından da bir çok arkadaşları var ama ulusalcılıkları oldukça güçlü.

- Zorunlu askerliğe karşılar. Profesyonel askerlik istiyorlar.
- Ailelerinin iş ve sosyal yaşam yoğunluğundan kendileri daha az ilgilendiklerini ifade ediyorlar.

- Devlet ve siyaset yetkililerinin de kendi düşünce ve duygularına yeterince eğilmediklerini düşünüyorlar.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR