BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

HAK-İŞ: Her iş yaparım diyene iş yok!

HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, 'her işi jyaparım' devrinin artık sona erdiğini belirtti.

HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, yüzde 10 işsizlik olmasına karşın sanayicilerin işçi bulamamaktan yakındığını belirterek, "Her işi yaparım diyen işçilere artık sanayide iş yok." dedi.

Arslan, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini ve bu konuda üretilen projelerin yetersiz kaldığını söyledi.Türkiye'de hemen hemen tüm illerdeki sanayi bölgelerini dolaştığını ve fabrikaların büyük bir çoğunluğunda "işçi alınacak" yazısı olduğunu anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Yüzde 10 işsizimiz görünüyor ama sanayicilerle görüştüğümüzde işçi bulamamaktan yakınıyorlar. Burada kalifiye eleman yetersizliği ön plana çıkıyor. 'Her işi yaparım' diyen işçilere artık sanayide iş yok. O yüzden bizim iş gücü planlamamızı işçilerin mesleki yeterliliklerini dikkate alarak sanayide karşılığı olan bir sistemi kurmamız gerekiyor.

Bir taraftan işsizlik oranı var bir taraftan da işçi ihtiyacımız var. Bu dengesizliği işçilerin vasıflarını artırarak giderebiliriz. Bunun için de İŞKUR'un veya bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının vasıflı işçi yetişmesi noktasında gerçekleştirdiği projeler çok önemli. Bunların mutlaka çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor."

Arslan, pek çok sanayicinin özellikle yüksek verimliliği olan ürünlerin temininde yeterli eleman bulamadığı için dışarıdan işçi getirmek zorunda kaldığını, istihdam konusunda hükümetin tedbirler aldığını ancak bunların yeterli olmadığını savundu.

MESLEK PLANLAMASI YAPILMASI GEREKİYOR
 
Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin Türkiye'nin gelecekteki ihtiyaçlarına göre bölümler belirlemesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti: "Bir dönem öğretmenlik alanları inanılmaz yükseldi, şu an binlerce öğretmen atama bekliyor. Bunlar diplomalı işsizler. O yüzden üniversitelerin, Milli Eğitim Bakanlığının ve İŞKUR'un bu konuda planlama yapması gerekiyor.
 
Türkiye'de gelecekte hangi mesleklere ihtiyaç var öncelikle bunun belirlenmesi ve buna göre üniversitelerde bölümler açılması, öğrencilerin buralara yönlendirilmesi gerekiyor.
Bu yapılmadan, yatırımlar teşvik edilmeden, çalışanların kayıt altına alınması konusunda tedbir alınmadan işsizlik rakamlarının aşağı çekilmesinin imkanı yok.
 
Türkiye'nin 2023'te yüzde 5 işsizlik hedefi var bu şekilde işsizlik hedeflerini aşağıya çekemeyiz. Yapısal temel değişikliklere ihtiyaç var. Hem yatırım ortamının kolaylaştırılması, işçi ve işverenüzerindeki vergi yüklerinin azaltılması, teşvik edilmesi hem de eğitim alanında planlama yapılması durumunda işsizlik rakamları aşağılara çekilebilir."
1970'li yıllarda okuldan mezun olunca iş bulunabildiğini ancak günümüzde artık sadecediplomanın iş için yeterli olmadığını kaydeden Arslan, gençlerin eğitim döneminde piyasaya hazırlanmaları gerektiğini, aksi takdirde mezun olduklarında diplomalı işsizler sınıfına dahil olduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR