HAK-İŞ'ten taşeron işçilere toplu sözleşme müjdesi!
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, kamuda çalışan taşeron işçiler için toplu sözleşme sürecinin başladığını belirterek, "2015, yetkilerini aldığımız taşeron firmalardaki arkadaşlarımız için toplu sözleşme yılı olacak" dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2015'in, yetkilerini aldıkları taşeron firmalardaki işçiler için toplu sözleşme yılı olacağını belirtti.
Arslan, bir otelde düzenlenen Hizmet-İş Kayseri Şubesi 7. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kamuda çalışan taşeron işçilerin toplu sözleşme yapmasının önündeki engellerin bir bir ortadan kaldırıldığını ve toplu sözleşme sürecinin fiilen başlatıldığını söyledi.
Kayseri'deki pek çok şirkette sendika yetki tespitinin yapıldığını ifade eden Arslan, "İnşallah 2015, yetkilerini aldığımız taşeron firmalardaki arkadaşlarımız için toplu sözleşme yılı olacak. Bu ne kadar gecikirse geciksin -bizden kaynaklı değil- süreç bizim istediğimiz doğrultuda devam ediyor. Toplu sözleşmeler bütün sorunlarımızı çözmeyebilir, her konudaki taleplerimiz karşılanmayabilir ama biz bir yerden başladık" dedi.
Arslan, taşeron işçilerin sendikaya üye olabilmesi için öncelikle işverenlerin koyduğu engelleri aşmak zorunda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Hadi, buyurun gelin üye olun deyince olmuyor. Yasal olmadığı halde, mevzuatta yeri olmadığı halde önce belediye başkanlarını ikna etmek zorunda kaldık. Yaklaşık 5 yıl, eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki'ye taşeron meselesini gündeme getirdik. Bu sorunun çözümü konusunda kendilerinden yardım istedik, destek istedik. Mecbur değildik aslında. Çağır, arkadaşlar buyurun üye olun ama öyle olmuyor. Türkiye'nin gerçekleri böyle değil. Onun için bugün uzaktan gazel okuyanlar, oturdukları yerden ahkam kesenler bunları bilmiyor, bu süreçlerin kendiliğinden olduğunu sanıyor. Sayın Mehmet Özhaseki'ye bu konuda teşekkür etmek istiyorum. Belediyedeki arkadaşlarımızın sendikamıza üye olmasında onun öncelikli olarak büyük bir payı ve iradesi var. Demek ki sendikaya üye olmanın bile ne kadar zor, engellerle dolu olduğu bir ülkedeyiz."
BELEDİYE BAŞKALARINDAN ÜYE OLURSAM ATARIM BASKISI
Halen pek çok belediyede taşeron işçileri örgütleyemediklerini belirten Arslan, "Belediye başkanları baskı yapıyor. 'Üye olursanız atarım' diyor. Bunun için Kayseri'yi kutlamak istiyorum. Bütün belediyeleriyle, bütün teşkilatlarıyla tebriği, teşekkürü hak ettiler" ifadelerini kullandı.
Arslan, taşeron işçilerle ilgili sürecin bundan sonra da çok kolay yürümeyeceğini, toplu sözleşmelerin istenilen düzeyde olmaması durumunda önlerine başka sorunların çıkacağını, bunları da aşmaları gerekeceğini kaydetti.
"Ok yaydan çıktı, artık bunun gerisine düşmememiz gerekiyor" diyen Arslan, şöyle devam etti:
"Benim sizden ilk isteğim, dayanışmanızı, birlikteliğinizi ne olursunuz terk etmeyin. Bu, bizim için ilk ve en önemli şart. Birlikteliğimiz şartlar ne olursa olsun bozmayalım. Bugün bu birlikteliğin ciddi bir tehdit altında olduğunu söyleyemem ama şartların yarın nasıl gelişeceğini bilmiyoruz. O yüzden sendikamıza güveneceğiz, birlikte ve dayanışma içinde olacağız. İkincisi, gelecek. Toplu sözleşme süreci şu anda devam ediyor. Üçüncüsü, inşallah sözleşmeleri imzalayacağız. Dördüncüsü, uygulamalarına bakacağız. Yeni dönem sözleşmeler gelecek ve süreç inşallah kendi mecrasında normal bir şekilde devam edecek ama olumsuzluklara karşı da bizim tedbirli olmamız gerekiyor. Bu tedbirin yolu da işçiler için, emekçiler için dayanışma içinde olmak. Farklılıklarımız olabilir, farklı inançlarımız, farklı siyasal tercihlerimiz, farkı bölgenin, farklı meşrebin insanları olabiliriz ama ortak bir tek hedefimiz var, biz işçiyiz, emekçiyiz ve hakkımızı istiyoruz."
Arslan, tespitlerine göre kamuda 1 milyon 200 bin taşeron işçi çalıştığını, Türkiye'deki 13 milyon sigortalı işçinin de sadece 1 milyon 300 bininin sendikalara üye olduğunu söyledi.
Taşeron işçilerin yüzde 12'sinin asgari ücretin altında maaş aldığını dile getiren Arslan, "Bunlar kamu kurumunda çalışıyor. Kamu kurumundan ihale alan bir şirket, işçisini asgari ücretin altında çalıştırıyor. Nasıl mı yapıyor? Kayıtları zorunlu olarak asgari ücret üzerinden yapıyor. Maaşları da asgari ücretten bankaya yatırıyor, amirine talimat veriyor, 'Bankadan çeksinler 849 lirayı, 200 lirasını da geri versinler.' Geri alıyor bu yüzsüzler, vicdansızlar. Bunların sayısı da az değil, yüzde 12. Bu ülkede taşeron işçi olmak, asgari ücretin altında bir ücrete mahkum olmaktır. Bizim bugün bu gidişe 'dur' dememiz gerekiyor. Bize gelenler bunlar, ya gelmeyenler. Sanayide, sendikasız, sigortası yatırılmayan, vergisi verilmeyen, kayıt dışı çalıştırılan milyonlarca insan... Bu arkadaşların sorunları da bizim sorunumuzdur" diye konuştu.
Arslan, her gün ortalama 4 emekçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğine işaret ederek, bunları "önlenebilir cinayetler" olarak gördüklerini sözlerine ekledi.