Hangi memura kaç gün rapor izni verilir?
Memurların yıl içerisind ekaç gün izin alma hakları vardır, memurlar kaç gün sağlık raporu alır, hangi hastalığın rapor izni kaç gündürdür?
MEMURLAR- Memurların yıl içerisinde kaç gün izin alma hakları vardır, memurlar kaç gün sağlık raporu alır, hangi hastalığın rapor izni kaç gündürdür?
Hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Devlet memurlarına verilecek sağlık kurulu raporlarında gösterilecek lüzum üzerine;
- Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde onsekiz,
-Diğer hastalık hallerinde ise oniki,
aya kadar izin verilmektedir.
2- Kamu idarelerinin, hastalık raporlarını, 657 sayılı Kanun ve anılan "Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde hastalık iznine çevirmeleri gerekir.
- Tek hekimlerin memurlara verecekleri raporlarda adet sınırlaması yoktur. Ayrı ayrı hekimlerden olmak şartıyla, toplam 40 güne kadar tek hekim raporu alınabilir. Ancak her bir raporun süresi 10 günü geçemez. Tek hekimden alınan raporların toplamı 40 günü aşması halinde, aşan rapordan başlayarak onaylatılması halinde hastalık iznine çevrilmesi mümkün bulunmaktadır.
- Tek hekim raporunda kontrol muayenesi belirtilmiş ise, kontrol muayenesinde aynı hekim 20 günü geçmemek kaydıyla istirahat süresini uzatabilir.
3- Doktorlar memurlara ilgilinin rahatsızlığını göz önüne alarak Sağlık Uygulama Tebliğleri ve sosyal güvenlik kurumunun ikincil mevzuatlarına uymak suretiyle rapor düzenlemeleri gerekmektedir.
Doktorların, mevzuatlar çerçevesinde kurallara uyarak, hastaya bir şey sormadan hastalığından ne zaman sonra iyi olacaksa o kadar süre rapor vermelidirler.
Mevcut uygulamada tek hekimler ilk seferde 10 gün devamında ikinci bir defa daha 10 gün rapor verebilmektedirler
Doktorlar mazeret izni veremezler. Doktorlar ancak mazereti tespit eden belge verebilirler.
4-Sağlık kurullarının devlet memurlarına bir yılda verebilecekleri rapor sayısı hususunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Memur hasta olduğu sürece mer'i mevzuatımızda belirlenen usule uymak suretiyle rapor alabilir ve bu raporlar hastalık iznine çevrilir.
5-Devlet memurunun hastalığı 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi uyarınca belirlenen 12 ay veya 18 ay olması halinde, bir kat uzatılabilir, memurun iyileşmemesi halinde emeklilik mevzuatı hükümleri uygulanır.
6-Doğum izni 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi uyarınca verilmekte olup, hastalık izni değildir ve 105 inci maddede yer alan hastalık izin sürelerine dahil edilmeyeceği değerlendirilmektedir.