BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Hangi taşeron işçiler kadroya alınacak?

Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan taşeron işçiler artık kadrolu olacak. Hangi taşeron işçiler kadroya alınacak? Taşeron işçilerin kadroya alınma şartları nelerdir? Belediye taşeronları kadroya alınacak? İşte detaylar...

720 bin taşeron işçiye kadrolu haber geldi. Taşeronlar artık kadroya alınacak. Hangi taşeronlar kadroya alınacak? Taşeron işçilerin kadroya alınma şartları nelerdir? Detaylar memurhaber.com'da.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Yol-İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar da, uygulamada yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekti. Sözleşmeli olacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartının aranacağını belirten Ağar, "Taşeronda işçilerin kıdeminin oluşmaması için birçoğunun yılda birkez çıkış ve giriş işlemi yapılır. Bu nedenle 12 ay şartı 720 bin işçi rakamını aşağı düşürür" dedi.

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Ağbal,  taşeron işçilerin yeni statüyle kadroya alınacağını ve halihazırda çalıştığı kurumdaki aldığı maaş üzerinden ücretlendirileceğini belirtti.

İşte Naci Ağbal’ın taşerona ilişkin o açıklamaları:

720 bin civarında taşeron olarak çalışan personel var. Asıl işlerde çalışan personeli kadroya alacağız dedik, biz bunu genişlettik. Yeni bir statü geliştiriyoruz. Özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edeceğiz. 1 Kasım’dan önce kumu kurumlarında çalışıyor olacak, bugün de kamu kurumlarında çalışıyor olacak. Yaş koşulu getiriyoruz. Emekliliğe hak kazananlar yararlanamayacak. Sınav şartı getiriyoruz. Koşulları sağlayanlar 720 bin kişiden az olacak. 12 ay boyunca sürekli olarak çalışanları öngörüyoruz.

EMEKLİLİK YAŞI GELENE KADAR ÇALIŞACAKLAR!

Kendi çalıştıkları işyerinde ne kadar ücret alıyorsa o ücret üzerinden kamuya geçecekler. Kadroya alınanlar emeklilik yaşı gelene kadar çalışacak. Kadroya alındıktan üç yıl sonra sözleşmeler yenilenecek. Bir yıllık sözleşmeyi üç yıla çıkaracağız. 

"YAŞ DIŞINDAKİ TÜM ŞARTLARI ARIYORUZ"

"Yaşı aramıyor, onun dışındaki tüm şartları arıyoruz. Kurumlar kendi bünyelerinde sınav yapabilir. ÖSYM'ye, Milli Eğitim Bakanlığı'na sınav yaptırabilir. Çalışanlar kendi kurumlarına müracaat yapacaklar.

Yaptığımız yasal düzenleme hazırlığında 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanları öngörüyoruz. 6 aylık bir çalışma dönemi için 3 aylık geçici bir çalışma süreci olabilir o kişiler yararlanamayacaklar.

Mali hakları ve emeklilik bakımından hangi statüde olacak?

ÜCRET BELİRLEMEMİZ LAZIM

Bu kişiler özel sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilecekleri için bu yeni bir statü. Dolayısıyla burada bu kişileri bu pozisyona atarken bir ücret belirlememiz lazım. Bu kişiler halihazırda kendi çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa o ücret üzerinden kamuya geçecekler. Emeklilik bakımından da bizim 4A’lı dediğimiz SSK’lı dediğimiz işçiler bakımından haklara sahipler. 4A kapsamında emeklilik yaşına sahipler. Dolayısıyla kişi yaşı ve ödediği prim tutarına göre örneğin 52 yaşında emekli olması gerekiyorsa bu statüye atadığımız kişiler o yaşa geldiklerinde emekli olacaklar. Emeklilik yaşına 2 yıl kalmışsa 4A’nın aynı koşulları geçerli.

Halk arasında bilinen şekliyle emekli olana kadar bir kadro güvencesi var mı?

3'ER YILLIK SÖZLEŞME DÖNEMLERİ

3’er yıllık sözleşme dönemleri olacak. Dolayısıyla çalışan bu statüye atandıktan 3 yıl sonra sözleşmesi yenilenecek. Kanunda ve bakanlar kurulunda  belirlediğimiz koşullarda. İş performansına bakılacak, hizmetten beklenen fayda sağlanmış mı ona bakılacak ve 3’er yıllık  sözleşmeler yenilenecek. Dolayısıyla bu statüye atanan kişiler emekli oluncaya kadar sürekli istihdam edilecek gibi bir değerlendirmeden ziyade sözleşmeleri yenilenecek. Şu anda bu kişiler taşeron firma yanında çalışırken sözleşmeleri yıllık ya da 3 yıllık. Dolayısıyla biz bu kişiler bakımında sözleşmelerini yıllıktan 3 yıllığa çıkarmış oluyoruz.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR