BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,22
ALTIN 2.967,58
MEMUR

Hastalanan çalışana rapor parası var mı?

“Rapor parası” veya “istirahat parası”, tek hekim veya sağlık kurulu/heyet raporu alan sigortalılara yapılan bir ödeme.

Diyarbakır’dan okurumuz Salih Turan Karapınar soruyor: “Bünyamin bey, özel bir hastaneden geçen ay 12 gün istirahat almıştım. ’dan istirahat parasını almak için ne yapmam lazım?”

Sayın okurum, ülkemiz hukukunda işverenlerin hastalanan sigortalılara çalışmadıkları günler için ücret ödeme yükümlülüğü yok. Bu ise çalışanın hastalanması halinde gelir kaybına uğraması riskinin doğması demek.

 sistemimiz bu riski karşılamak üzere hastalanan sigortalıya “geçici iş göremezlik ödeneği” verilmesini düzenlemiş bulunuyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18 inci maddesi ile getirilmiş olan bu hak halk arasında “rapor parası” veya “istirahat parası” olarak biliniyor.

 alınması için doktor raporunun SGK’ya ibraz edilmesi gerekiyor. Son dönemde SGK kendisi ile sözleşme yapmamış özel hastanelerden alınan raporları da kabul etmeye başladı.

Geçici iş göremezlik ödeneğinin ne olduğunu ve nasıl ödendiğini tüm okurlarımızı bilgilendirecek şekilde ayrıntılı açıklayalım.

Hasta Olana  Var

“Rapor parası” veya “istirahat parası”, tek hekim veya sağlık kurulu/heyet raporu alan sigortalılara yapılan bir ödeme.

Rapor parası, rapora esas olan hastalık veya özrün bir iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle meydana gelmesi halinde çalışamaz hale gelmenin (iş göremez olmanın) ilk gününden itibaren ödeniyor.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için  

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR