BIST 9.888
DOLAR 34,14
EURO 37,98
ALTIN 2.885,62
YAZARLAR

Haydi 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarına

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kitapseverlere kapılarını 8 Kasım 2014 Cumartesi günü açıp 16 Kasım 2014 16 Kasım 2014 Pazar günü 20:00’a kadar açık tutuyor.

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

Hafta sonu tatil planlarınızda neler var? Sinemaya mı gideceksiniz? Yoksa tiyatroya mı? Ne bileyim ya da farklı bir mekân, kişi ziyareti mi planladınız? Hiçbir planınız yoksa size kitapların dünyasına açılan bir etkinlikten haber vereyim. 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kitapseverlere kapılarını 8 Kasım 2014 Cumartesi günü açıp 16 Kasım 2014 16 Kasım 2014 Pazar günü 20:00’a kadar açık tutuyor.

Günümüzde alış veriş geçmişe göre çok farklı bir şekle dönüştü. Artık istediğimiz bir ürünü, ihtiyacımız olan hemen her şeyi internet ortamında görüp, yine hiç yerimizden kalkmadan internet erişimi olan bir yerden akıllı aletlerimizi kullanarak anında sipariş edebiliyoruz. Siparişlerimiz de en kısa sürede adresimize, elimize teslim ediliyor.

Bu nedenle bu yıl 33.’sü gerçekleştirilecek kitap fuarına gitmek bazılarına cazip gelmeyebilir. Hatta bazıları artık kitap fuarlarının düzenlenmesinin gereksiz olduğunu bile düşünebilir. 1980’li, 1990’lı hatta 2000’li yılların başlarında Anadolu’daki entelektüel kişilerin İstanbul seyahatlerini kitap fuarlarına göre ayarladıklarını söylesek yanılmış olmayız. Hatta sadece İstanbul’daki kitap fuarına gelmek için bu zamanı değerlendiren kişiler vardı. Çünkü kitap fuarında bir yıl boyunca yayınlanmış tüm kitapları toplu olarak görme imkânı sunuluyordu. İstanbul Tepebaşı’ndaki TÜYAP Kitap Fuarı bu açıdan dönemin ihtiyaçlarına büyük oranda karşılık veriyordu, ziyaretçilerini ağırlıyordu.

2002 yılında Beylikdüzü’ne taşınan TÜYAP Kitap Fuarı ilk zamanlar bir çok kişi, kurum ve kitapseverlerin büyük kısmı tarafından tepki ile karşılaştı. Fakat zaman içerisinde böyle geniş mekâna sahip, otopark imkânları daha fazla olan, konferans salonları daha zengin, sosyal mekânları daha iyi olan bir yer olması taşınmanın doğru olduğunu gösterdi. Böylelikle daha fazla kitapsevere, daha iyi şartlarda hizmet sağlandığı görüldü.

Yukarıdaki paragraflarda artık kitap fuarlarının gereksiz olduğunu düşünen büyük bir kesimin olduğuna işaret etmiştim. Şahsen ben gereksiz olduğunu düşünenlerden değilim. Bilakis daha da gerekli olduğunu savunabilirim. 33.’sü gerçekleştirilecek olan Uluslar arası Kitap Fuarı 8-16 Kasım 2014 tarihleri arasında Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde haftaiçi 10:00-19:00, haftasonu 10:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Kitap fuarını öğrenci, öğretmen, engelli ve emekli vatandaşlarımız ücretsiz ziyaret edebilecek. Diğer kişiler ise 5TL karşılığında fuara girebilecek.

Bu yılki kitap fuarına 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Bu yılki fuarın teması “Sinemamızın 100 Yılı”. Fuarın “Onur Yazarı” da sinema yazılarından tanıdığımız Atilla Dorsay. Fuar süresince sinema gösterileri, seminerler, konferanslar, paneller düzenlenecek. Fuara 35 ayrı ülkeden 91 yabancı yayınevi de katılacak. 40 yabancı yazar da fuarda yer alacak.

Ülkemizden değişik konularda yazarların katılacağı 57 etkinlik, kitapseverleri bekliyor.

1995 yılından beri katıldığım kitap fuarlarında kitaplarını satın alıp imzalattığım yazarlardan bir çoğu artık maalesef aramızda değil. Kitap imzalattığım bir çok yazar da eserlerini yazmaya devam ediyor. Bu hafta sonu başlayacak olan TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarı’nı programınıza almanızı hararetle tavsiye ederim. Çalışma satleri uygun olanlara hafta içi ziyareti öneririm. Çünkü çalışma saatlerinden dolayı haftasonu ziyaretlerin çok kalabalık olması, kitap fuarı ziyaretini sıkıntıya sokabiliyor. Bu nedenle daha sakin ve faydalı bir ziyaret haftaiçi zamanlarda daha bir mümkün oluyor.

Kitaplarla, kitapların dünyasına, yayıncılara, yazarlara, şairlere bir adım daha yaklaşmaya vesile olduğu için kitap fuarları bugün de önemli bir işlevi yerine getirmektedir diye düşünüyorum.

Kitapların dünyamızda daha sık yer aldığı günler, daha güzel günleri de beraberinde getirecektir. Kitapların dünyanızdan hiç eksik olmaması temennilerimle hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum. (7.11.2014)

                                                    

Yorumlar