Hekimlerin hükümetten 10 talebi var!
Hekimler Derneği (HEKİMDER)'nin Ortak Akıl Toplantısı İstanbul'da yapıldı. İki gün süren toplantıda hekimlik sorunları ele alınırken, çalışma saatleri ve mecburi hizmetle ilgili somut talepler belirlendi.
Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen hekimlerin katılımıyla İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıda, HEKİMDER bir taraftan kurumsal yapısını oluştururken, diğer taraftan hekimlik sorunlarına yönelik çalışmalarına başladı.
Hekimler özgür değil
Toplantının açılışında, HEKİMDER Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akgül, sivil yapılanmaların önemine dikkat çeken bir sunum yaptı. Hekimlerin özgür bir ortamda mesleklerini yapamadıklarını söyleyen Prof. Dr. Akgül, HEKİMDER'in yapılanmasında bağımsızlık, bilimsellik, evrensellik, süreklilik ve sorumluluk ilkelerinin önemini vurguladı.
Hekimlere sahip çıkacak
HEKİMDER'in slogan değil “iş” üreteceğini ve yapacakları çalışmalarda farklı düşüncelerin bir arada bulunmasının temel zenginlikleri olacağını vurgulayan Akgül, hekimliğin ilerlemesine katkı koyacak her somut düşünceyle beraber çalışacaklarını ve bütün hekimlerin hakkına sahip çıkmayı temel değer olarak kabul edeceklerini belirtti.
Evrensel Hekim Hakları Beyannamesi
12 Eylül'den bu yana, devletin hekime saygısızlığı kurumsallaştırdığını ifade eden Akgül, gelecek hafta “Evrensel Hekim Hakları Beyannamesi”ni açıklayacaklarını ve bu Beyanname'nin HEKİMDER'in Anayasası olacağını söyledi.
HEKİMDER İstanbul Toplantısı'nda yapılan, “Ortak Akıl” çalışmalarında; mecburi hizmet, hekim çalışma saatleri ve sağlıkta şiddet konuları öncelikli olarak masaya yatırıldı.
Toplantı sonrası açıklanan sonuç bildirgesinde, mecburi hizmete “özde karşı olduklarını” belirten hekimler, ‘meslek icrasını engelleyecek şekilde diplomaya el koymanın; insan hakları ihlali olduğunu” ve mezun hekimlere diplomalarının bir ay içerisinde verilmesi gerektiğini belirtti. Bu durum gerçekleşene kadar; aşağıda belirtilen taleplerin, kısa vadede hayata geçirilmesi gerektiği dile getirildi:
1. Devlet hizmet yükümlülüğünü yapan hekimlere, bulundukları bölgenin puanı ve süresi göz önünde bulundurularak TUS ve YDUS sınavlarında ek puan verilmelidir.
2.Devlet hizmet yükümlülüğü bir defaya mahsus olmalı ve tekrarlanmamalıdır. Devlet hizmet yükümlüsü olarak geçirilen iş günü sayısı, gelecekteki yükümlülük süresinden düşülmelidir
3.Hekimler, “vatani görevlerini mesleklerini yaparak yerine getirdiklerinden mecburi hizmetle geçirilen süreç, vatani görevden sayılmalıdır. Bu iki görev birbirinden ayrı tutulmamalıdır.
4.Doğum izni devlet hizmet yükümlülüğünden sayılmalıdır.
5.Devlet hizmet yükümlülüğünü tamamlayan hekimlere, açıktan atama için ayrı bir kategoride başvuru olanağı sağlanmalıdır. Kurum içi atama ve açıktan atamada açılan münhal kadrolar ayrı tutulmalı ve kuralar arasındaki adaletsizlik giderilmelidir.
Toplantıya katılan hekimler çalışma saatleriyle ilgili sorunları da masaya yatırdı. Çalışma saatleriyle ilgili mevcut uygulamaların, hekim sağlığının yanı sıra, halk sağlığını da tehlikeye attığı vurgulanan sonuç bildirgesinde talepler şöyle sıralandı:
1. Hekimler “özel dikkat” gerektiren bir meslek icra etmektedir. Hizmetleri geciktirilemez ve ertelenemez olduğundan; hekim açığını kapatmak adına, mesai saatleri diğer kamu personelinden (şoför, polis, öğretmen vb.) daha uzun tutulamaz.
2. Kesintisiz mesai süresi 8 saati aşmamalıdır.
3. Branşındaki tek hekimin 365 gün icapçı olarak kabul edilmesi insan haklarına aykırıdır. Ayda 10 günün üzerinde icap nöbeti tutulmamalıdır.
4. Kurumlarda hekimlerin nöbet harici fazla mesaileri tespit edilerek, kişiye geciktirilmeden ödenmeli ve bu süreler emeklilikten sayılmalıdır.
5. Nöbet ücretleri tekrar ve adil olarak düzenlenmelidir. 130 saatlik tavan ücret sınırlaması kaldırılmalıdır. Nöbet saati ücretleri Avrupa Standartları'na göre düzenlenmelidir.