İhbar etmeden işten ayrılan tazminat alabilir mi?
Çalıştığı kurum ya da kuruluştan işten çıkacağına dair ihbarda bulunmayan çalışan tazminat alabilir mi? İşte cevabı...
Kendi isteğiyle çalıştığı kurum ya da kuruluştan ayrılmak isteyen fakat işten ayrılma sürecinde işyerinde gereken ihbarda bulunmayan çalışan tazminat alabilir mi? İşte cevabı...
Takvim yazarı Ali Şerbetçi, konuya ilişkin bir okurunun kendisine yönelttiği soruya şöyle cevap veriyor:
Ali Bey, 4 yıldır çalıştığım firmadan kendi isteğimle istifa ederek ayrılmak istiyorum. Tazminat alamayacağımı biliyorum. İstifamdan dolayı işverenim benden herhangi bir ücret talep edebilir mi? Tazminat ödemek zorunda kalır mıyım? Ertan A.
BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ BULUNUYOR
İş kanununa göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesh ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlüğü bulunmaktadır. İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ayla 1,5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılı olarak sözleşmenin sona erdireceğini karşı tarafa bildirimde bulunmakla yükümlüdürler.
Eğer bu sürelere uyulmadan taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirirse bu süreler kadarki ücretleri karşı taraftan talep edebilirler. Bu nedenle belirttiğiniz gibi önceden ihbarda bulunmazsanız işvereninizin sizden ihbar tazminatı talep etme hakkı doğar. Ayrıca, işe başlarken yapmış olduğunuz sözleşmede işi haklı bir neden olmaksızın bırakmanız halinde herhangi bir cezai şart konulmuş ise örneğin sizi eğitime göndermiş bunun masrafını işveren karşılamış ise bu yapmış olduğu masrafları aradan makul bir süre geçmeden işten ayrılmış iseniz bunu da sizden yasal olarak talep edebilir. Yani kısaca siz sekiz hafta önceden işten ayrılacağınızı bildirin.