İhtiyaç kredisi alırken bu hesaplamayı yapın!
İhtiyaç kredisi, kısa vadeli ve düşük tutarlı nakit ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız bir kredi türüdür.
İhtiyaç kredisi, kısa vadeli ve düşük tutarlı nakit ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız bir kredi türüdür. Aynı zamanda kredi türleri içerisinde (İhtiyaç, Konut, Taşıt, Ticari) en yüksek batık oranı da ihtiyaç kredisi sahiptir. Bu durumun birçok nedeni olmakla birlikte en büyük nedenlerinden biri de kendimize uygun ihtiyaç kredisi ürününü seçmiyor oluşumuzdur.
Hesapkurdu'nda yer alan habere göre, Ödemelerde zorluk yaşamamak için ihtiyaç kredisi çekmeden önce hangi hesaplamaları yapmamız gerektiğine bir bakalım:
1 - Aylık ne kadar kredi ödeyebileceğimizi hesaplayalım Aylık ne kadar kredi taksiti ödeneceği ihtiyaç kredisi çekmeden önce belirlenmesi gereken en önemli kriterdir. Ülkemizdeki bankalar, bazı istisnalar hariç toplam aylık kredi ödemelerinin aylık gelirimizin %50’sini geçmemesini istiyor. Dünyada büyük finans şirketleri tarafından kabul edilen oranlama ise aylık gelirin %40’dır. Bu oranın belirlenmesinin nedeni, kredi ödemleri haricinde kalan gelirin temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek seviyede olması gerekliliğidir. Ancak, ülkemizde kayıt dışı gelirin çok olmasından dolayı bazen bankalar bu oranı esnetebiliyor. Bundan dolayı size tavsiyemiz, bankalar size aylık ödemesi yüksek kredi verseler dahi, aylık düzenli gelirinizin en fazla %40’na kadar kredi kullanmanızdır. Örneğin, aylık 2.000 TL geliri olan bir kişi en fazla aylık 800 TL kredi ödemelidir.
2 - Kredi vadesi seçimini doğru yapalım Kredi kullanan her kişi doğal olarak kredisini en kısa sürede bitirmek ister. Ancak çoğumuzun atladığı, aylık ödenecek kredi miktarı arttıkça temel ve sosyal ihtiyaçlarımıza ayırdığımız bütçenin azalacak olmasıdır. En doğru vade belirleme yöntemi, aylık olarak temel ve sosyal ihtiyaçlarımıza ne kadar bütçe ayırdığımızı hesaplayıp, geriye kalan tutarı göz önüne alarak kredi vadesini belirlememizdir. Eğer aylık kredi ödemelerinde zorlanma ihtimalimiz olduğunu düşünüyorsak, kesinlikle vadeyi uzatmalıyız.