BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

İlave bir derece alabilir miyim?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, memurların ilave derece alıp alamayacağını köşesine taşıdı.

2006 önlisans bölümü mezunu 02.03.2010 tarihinde memur olarak önlisans mezunu olarak işe girdim. 4 yıllık Açık Öğretim Fakültesini bitirdim. Şuanda derece kademem 8/3 olup, aynı zamanda inşaat mühendisliğini de bitireceğim. 36 A-4 maddesinden yani mühendisliği bitiren biri olarak 1 derece alır mıyım?

Öncelikle belirtmek isteriz ki mühendislik fakültesini bitirenler 657 sayılı Kanun'un 36-A-4 maddesi yerine 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinin A-2 maddesine girmektedir. Buna göre; dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunlarına, öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece verilmektedir.

Sonuç olarak mühendislik fakültesini tamamlayanların okulu bitirmekle mühendis unvanını ihraz edeceği açık olduğu için diplomasını çalıştığı kuruma verenlerin mevcut derece ve kademelerine ilave bir derece ilave edilmesi gerekmektedir. Bunların ayrıca Teknik Hizmetler Sınıfı'ndaki bir kadroya atanmasına gerek yoktur.

Yıllık iznim yanlış mı hesaplanıyor?

08.05.2009 tarihinde memur oldum. Harita teknikeri olarak atamam yapıldı. 2005 yılı ile 2009 yılları arasında belediyede harita teknikeri olarak sözleşmeli personel olarak görev yaptım. 09.01.2012 yılında istifa ettim. 15.01.2012 yılında tekrar belediyede sözleşmeli personel olarak çalıştım. 6 ay bekleme süremden dolayı 04.09.2012 yılında belediyede kadroya geçiş yaptım. Belediyeye benim müracaatım 5510 sayılı Kanun kapsamında yapıldığından hizmet birleştirmemin yapılamayacağı ve yıllık izin süremin 10 yılı geçmediğinden dolayı 30 günlük izin verilemeyeceği söylenmektedir. Bu uygulama doğru mudur? S. İ.

5510 sayılı Kanun'a tabi olarak göreve başlayanlar açısından hizmet birleştirmesi söz konusu değildir. Siz de 15.10.2008 tarihinden sonra göreve başladığınız için 5510 sayılı Kanun'a tabi olarak görev yapmaktasınız.

Diğer yandan, 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'ne göre; yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Bu nedenle, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, çalıştığınız belediyenin kamu kurum ve kuruluşu olmasında herhangi bir şüphe olmadığından burada hangi statüde olursa olsun çalıştığınız sürelerin yıllık izin hesabında dikkate alınması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak çok sayıda yazı yazmış olmamıza rağmen hala kamu kurumlarınca yanlış uygulama yapılmasını anlamakta zorlandığımızı da ifade etmek isteriz. En basitinden internet ortamında küçük bir araştırma yapılsa dahi konu anlaşılacak mahiyettedir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR