BIST 9.640
DOLAR 34,60
EURO 36,58
ALTIN 2.934,99
ÖĞRETMEN

İlkokullara yeni bir ders mi geliyor?

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı’nın Ankara’da gerçekleştirdiği ‘Çevre ve İnsan Sağlığı Sempozyumu’ sonuç bidirgesi yayınlandı.

Bildirgede, kentsel dönüşüm çerçevesinde, binaların yenilenmesi ve yeniden inşasında binalara atık odalarının yapılması, çevreye duyarlı nesiller için bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına önem verilmesi için ilkokullarda çevre derslerinin olması gerektiği vurgulandı.

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı önderliğinde, çevre-sağlık ilişkilerinin ele alındığı I. Ulusal Çevre ve İnsan Sağlığı Sempozyumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, belediyeler, üniversiteler, hastaneler ve birçok sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Rixos Grand Otel’de yapıldı. İki gün süren sempozyumda, çevre ve sağlık alanında bilim insanları sunumlarını ve bildirilerini yaparak, katılımcılar ile çevre sorunlarının, insanlar, hayvanlar ve bitkilerin yaşam alanlarına ve sağlıklarına etkilerini tartıştı. Ayrıca, bilim insanları kendilerine yöneltilen soruları cevapladı.

Çevre kirliliğinin bütün insanlığın sorumlu olduğu küresel bir olay olduğu, bir ülkenin gayretiyle değil, bütün ülkelerin ve insanlarının gayretiyle ve katılımıyla bu sorunun aşılabileceği, kirliliğin önlenemediği takdirde; aynı zamanda iklim değişikliğinin yol açacağı ciddi gıda ve su sıkıntısı ile birlikte diğer felaketlere yol açacağı, ayrıca bu kirliliğin yol açacağı hastalıkların artacağı, kirlilik nedeniyle doğal besin zincirinde kopmaların olacağı, bunun ise tüm canlı türlerinin sağlığını ve çeşitliliğini etkileyeceği, bazı türlerin yok olacağı görüşünde mutabakat sağlandı.

Açıklamalarda, hükümetlerin çevre kirliliğini öncelikli konu olarak ele almaları, kirliliğin tespiti için kirlilik haritalarını çıkartmaları, kirlilik önlemlerini almaları, yasa ve yönetmelikleri taviz vermeden uygulamaları gerektiğine dikkat çekildi. Atıkların toplanması, ayrıştırılması, depolanması ve yok edilmesi işlemlerini etkin ve doğru biçimde yapabilen son teknoloji transferlerinin yapılması ve atık sektörünün teşviklerle desteklenmesi de konuşmacıların değindiği konular arasında yer aldı.

Kentsel dönüşüm çerçevesinde, binaların yenilenmesi ve yeniden inşasında binalara atık odalarının yapılması, çevreye duyarlı nesiller için bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına önem verilmesi ve ilkokullarda çevre derslerinin olması gerektiğinin altı çizildi. 'Çevre ve Medya' isimli oturumda, medyanın çevre duyarlılığına yeterince yanıt vermediğini savunan basının önde gelen isimleri; bunun nedeni olarak, ülkede toplumsal bir çevre bilincinin olmayışını gösteren açıklamalarda bulundu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR