BIST 9.640
DOLAR 34,69
EURO 36,71
ALTIN 2.966,04
ÖĞRETMEN

İmam Hatip hasreti gerçekten bitmiş!

1924 yılında açılmıştı İmam Hatip okulları. 1930'da öğrenci sayısı olmadığı için kapısına kilit vurulan okullar, Demokrat Parti iktidarıyla birlikte yeniden filizlendi.

Adalet Partisi iktidarı dönemi, İmam Hatip okullarının en parlak yıllarıydı. Demirel'in Başbakanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte Türkiye genelinde tam 71 İmam Hatip okulu açıldı.

Adalet Partisi'nin iktidardan düşmesi ise, İmam Hatip okullarında okuyanlar için tam bir kabusa neden oldu. Çünkü bu okullardan mezun olanlar için iş bulma imkanı kısıtlandı. Dahası İmam Hatip Okulları'nı açma şartları zorlaştırıldı.

1972 yılında ise dini dersler müfredattan çıkarılarak eğitim 4+3’ten, 3 yıla indirildi. Ekim 1972’de yayımlanan kararnamede, “Her türlü ortaöğretim kurumuna lise adı verilecektir” ifadesiyle imam hatip okulları liseye dönüştürüldü. 1974’te MSP- CHP koalisyonu döneminde yeni imam hatip liseleri açıldı. 1980’e kadar gelişen süreçte okul sayısı 374’e ulaştı. Turgut Özal iktidarında ise Anadolu imam hatip liseleri de kurulmaya başlandı. 28 Şubat müdahalesine kadarki süreçte bu okulların sayısı 107’yi buldu.

Ve 28 Şubat darbesi
28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu ’nda alınan kararlar arasında yer alan 8 yıllık kesintisiz eğitim ve mezunların kendi alanları dışında üniversiteye girmesinin engellenmesi kararları, imam hatip okullarına büyük darbe vurdu. 8 yıllık kesintisiz eğitimle imam hatip ortaokulları kapatıldı. Bu okullar en büyük darbeyi ise 1998 yılında YÖK ve ÖSYM ’ce alınan ‘katsayı’ uygulamasıyla yedi. Katsayı uygulaması, lise mezunlarının orta öğretim başarı puanları belirlenirken 0.5 ile, meslek lisesi mezunlarının puanlarının hesaplanmasında 0.2 ile çarpılması kararıydı. Bu karar meslek lisesi mezunlarının diğerleriyle arasında yaklaşık 30 puanlık bir fark oluşturdu. Ardından 2003 yılında yapılan düzenlemeyle üniversitelere giriş sınavında ortaöğretim başarı puanı belirlenmesinde genel lise öğrencilerinin puanları 0.8, meslek liseleri mezunlarının 0.3 ile çarpımı esas alındı. Bu uygulamayla arada 50 puanlık bir fark meydana getirildi. Bu nedenle okullara olan ilgi giderek azaldı ve 601 bin olan öğrenci sayısı 28 Şubat dönemi ve sonrasında 65 bine kadar düştü.

4+4+4 dönemi
28 Şubat sürecinde çıkarılan sekiz yıllık kesintisiz eğitim yasasıyla birlikte kapatılan İmam Hatip okullarının orta kısmı, kamuoyunda 4+4+4 kademeli eğitim yasası olarak bilinen 30 Mart 2012 tarihli yasayla yeniden açılarak imam hatip ortaokulu statüsü kazandı. Artık dördüncü sınıfı bitiren öğrenciler, imam hatip ortaokuluna gidebilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR