BIST 9.961
DOLAR 35,34
EURO 36,36
ALTIN 3.011,16
GÜNCEL

İnternet kafe işleticileri MEB tarafından eğitilecek!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı internet kafe işleticilerini eğitecek.

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ercan Doğan, aileleri yakından ilgilendiren bir çalışmayı duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları ortak çalışmayla Türkiye'deki 22 bin internet kafe işleticisinin eğitileceğini belirten Ercan Doğan, bunun için eğitimcilerin şu anda yetiştirildiğini söyledi. Eğitimin zamanla işletmeciler için zorunlu olacağını düşündüklerini açıklayan Doğan, "Amacımız; bu alanların güvenli olması için farkındalık ve duyarlılık oluşturmak. Bir adım öteye giderek, ailelerimizin de internet kafeye rahat gitmesi. Burada zaman geçirmeleri ve internet kafelerde, eğitimler düzenlenmesi. Aile de çocuğunun gelip nasıl zaman geçirdiğini ve kafede hangi filtrelerin kullandığını görmesi." dedi.

Doğan, Ankara İnternet Kafeciler Esnaf Odası'nın düzenlediği 'Doğru İnternet Kafe Modeli Oluşturmak' için düzenlenen programa katıldı.

Programda konuşan Doğan, internet kafelerle ilgili bakanlıkların yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Doğan, internet kafenin ilk defa 1995 yılında İngiltere'de kurulduğunu, bir yıl sonra ise Türkiye'deki ilk internet kafenin ise İstanbul'da kurulduğunu söyledi. O günden bu güne kadar, 28 bin internet kafeye ruhsat verildiğini ifade eden Doğan, şu anda ise 22 bin internet kafenin aktif durumda olduğunu aktardı.

KÜÇÜK İLLERDE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN İNTERNET KAFE SAYISI DAHA FAZLA

Doğan, yaptığı konuşmada internet kafelerin Türkiye'de hangi ilde ne kadar yoğunlukta olduğu hakkında bilgiler de verdi.

Doğan, yaptıkları çalışmada 'enteresan' sonuçlar elde ettiklerini aktardı. İstanbul, Bursa, İzmir gibi şehirlerde her ne kadar internet sayısı fazla olsa da, bin kişiye düşen internet sayısının Gümüşhane, Niğde, Kilis, Aksaray, Bartın, Edirne gibi illerin ön plana çıktığını açıkladı.

Doğan, internetin en az kullanıldığı illerin ise, Şırnak, Ankara, İstanbul olduğunu belirtti. Doğan büyük illerde kişi başına düşen internet kafe sayısının az olduğunu, küçük illerde ise bu sayının da fazla olduğuna dikkat çekti.

"GÜNDE 5 MİLYON İNSAN İNTERNET KAFE KULLANIYOR"

Mobil iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte, herkesin internet kafelerin kapanacağını beklerken, durumun tam aksine geliştiğini de açıklayan Doğan, şu bilgileri paylaştı: "Bilgisayar oyunu oynamak isteyen bir çocuğun sürekli olarak bilgisayar donanımını güncelleyemiyor, çok masraflı olduğu için internet kafeleri tercih ediliyor. Günlük hayatın içinde internet kafeler, askerler, öğrenciler, evinde interneti olmayanlar ve çocuğu güvenli oyun oynamasını isteyen ailelerin tercihi. 22 bin internet kafede, toplam 700 bin bilgisayar olduğunu varsayıyoruz. Günde yaklaşık 5 milyon insan internet kafelerden faydalanıyor. Bu yaz tatillerinde gittikçe artabiliyor."

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in 'internet kafede gençler ve çocukların nitelikli zaman geçirmesi, bu mekanların olumsuz etkilerinin olmayacağı yerler haline getirilmesi' ile ilgili kendilerine talimatının olduğunu aktararak, bununla ilgili bakanlıkta çalışma ekibinin olduğunu dile getirdi.

"İNTERNET KAFEDEKİ SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN TASLAK EĞİTİM PLANI OLUŞTURULDU"

Bu ekiple, oda başkanları ile bir araya geldiklerini kaydeden Doğan, kendilerinin yapacakları ile ilgili bir 'taslak eğilim planı' oluşturduklarını dile getirdi. Doğan, sorunların bir kısmının kendi bakanlıklarını, diğer bir kısmının ise birkaç bakanlığı ilgilendiren konular olduğunu söyledi.

"İNTERNET KAFECİLERİN EĞİTİMİNİN ZORUNLU OLMASI DÜŞÜNÜLÜYOR"

Konu ile alakalı yaptıkları çalışmalar kapsamında, internet kafecilerin eğitilmesini ile ilgili karar aldıklarını duyuran Doğan, bununla ilgili de internet kafecileri eğitecek eğitmenleri yetiştirdiklerini bildirdi. Doğan, sorunlu alanları tespit ederken karşılarına 5 alan çıktığını belirtti: "Ruhsatlandırma, mevzuat, altyapı, denetim ve eğitim ile ilgili sorunlar var." Bun alanlarla ilgili ne yapabilecekleri kapsamında, ilk etapta da MEB'le ortaklaşa çalıştıklarını ifade eden Doğan, şunları kaydetti: "Telekomünikasyon Başkanlığı ve Emniyetin de katkısı ile eğiticilerin eğitimi yapıldı, Ankara'da. İçerik ve müfredat belirleme konusunda, Ankara, İstanbul ve Diyarbakır odalarının büyük desteği oldu. Bir eğitim hazırlandı. Psikolog, Sosyolog, Sosyal Çalışmacılar başta olmak üzere yaklaşık 250 kişi ile eğiticilere eğitim verildi. Biz, klasik bir eğitim olmasını istemiyoruz. Sadece, mevzuat önemli. Ve sadece 'yönetmelik, kanun gibi maddelerle yormayalım' dedik. Örneğin, bir ergen psikolojisi ile ilgili programda bir kısım vardı. Yine dijital oyunlarla ilgili kısımlarımız vardı. Daha önemlisi Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Narkotik çalışan memurlar, gelip sunum yaptılar. İnternet kafeleri kendi kötü emellerine nasıl alet etmek isteyenleri nasıl engelleyebiliriz? Bu alanların güvenli olması için internet kafe işletmecilerine, farkındalık ve duyarlılık eğitimleri düzenlendi. Önümüzdeki yıllardan sonra, bütün internet kafe işletmelerinde bu eğitimin yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz. Şu an zorunlu değilse de ileride zorunlu olması düşünülüyor. Bu konu ile ilgili nihai bir karar verilmiş değil."

"İNTERNET KAFELERDE DİJİTAL OYUN TURNUVALARI DÜZENLENECEK"

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ercan Doğan, internet kafelerin dijital oyun düzenlendiği mekanlar haline gelmesi ile ilgili de çalıştıklarını ve bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bu konuda ortaklaşa bir yönetmeli k çalışmalarının da olduğunu bildirdi: "Bu çalışma bittiğinde, internet kafeler dijital oyun turnuvalarının düzenlendiği yerler haline gelecek. Aynı zamanda, internet kafeciler için de ek gelir kaynağı olacak. Malumunuz Güney Kore'de 15 bin civarında internet kafe var. Ve sadece internet kafelerde düzenlenen dijital oyun turnuvaları ile ilgili canlı yayın yapan 3 televizyon var. Bu kadar önemli bir alan."

"Onun için internet kafe alanları bitmez." diyen Ercan Doğan şöyle devam etti: "Bu açıdan daha da güçlenirler. Gençlerimiz burada zaman harcıyor. Bir adım öteye giderek, ailelerimiz buraya daha rahat gitsinler. Burada zaman geçirsinler. İnternet kafelerde, eğitimler düzenlesinler. Aile de çocuğunun gelip nasıl zaman geçirdiğini ve kafede hangi filtrelerin kullandığını görsün."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR