BIST 9.890
DOLAR 35,33
EURO 36,77
ALTIN 2.959,61
GÜNCEL

'İnternet yasasında keyfilik bulunmuyor'

BTK Başkanı Tayfun Acarer, yeni internet yasasıyla getirilen değişikliklerde herhangi bir keyfiliğe yer verilmediğini açıkladı.

MEMURLAR- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, yeni internet düzenlemesiyle getirilen değişikliklerde herhangi bir keyfiliğe yer verilmediğini belirterek, "Yer sağlayıcılarda tutulacak 'trafik bilgisi' Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından ancak mahkeme kararı olması halinde istenebilecek. Mahkeme kararıyla yapılan incelemeler dışında bu bilgilerin gelişi güzel şekilde temin edilmesine müsaade edilmeyecek" dedi.

Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internetin çok hızlı gelişen ve geniş bir alan olduğunu ifade ederek, 2007 yılı kasım ayından bu yana yürürlükte olan 5651 Sayılı Kanunun bazı sorunların çözümünde yetersiz kaldığını, bu nedenle yeniden düzenleme yapma ihtiyacı duyulduğunu söyledi.

Mevcut durumda, internet ortamında kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda içerik çıkarma kararı alınması için geçen sürenin uzunluğu, başvuru süreçlerinin karmaşıklığı, muhataba ulaşamama ve mahkeme kararı alınsa bile yurt dışında bulunan yer sağlayıcıların mahkemelerin kararlarını uygulamamaları gibi çok önemli sorunlar yaşandığına dikkati çeken Acarer, yer sağlayıcıların da yasada yer alan hapis cezası hükmünün uygulanması endişesi ile temsilcilik açmadıklarını vurguladı.

Bu ve benzeri sorunların çözülmesi için değişiklikler yapıldığını belirten Acarer, şunları kaydetti:

"Öncelikle getirilen değişikliklerde herhangi bir keyfiliğe yer verilmemektedir. Şöyle ki; kişilerin internetteki mağduriyetleri, kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğinin İhlali olarak iki temel grupta toplanmaktadır. Bu iki ihlalin engellenmesinde de mahkeme kararı alınması esastır. Uygulamanın etkinliğini artıracak olan önemli değişikliklerden biri, 'Erişim Sağlayıcılar Birliğinin' kurulması, dolayısıyla koordinasyonu sağlayacak yerin belirlenmiş olmasıdır. Bu birlik bünyesinde herhangi bir kamu kurumu yer almayacaktır. Birliğin üyeleri, özel sektör kuruluşları olan internet servis sağlayıcıları ve erişim sağlayıcılarıdır. Dolayısıyla internet üzerinde kamunun müdahalesi azaltılmıştır.

Önemli bir değişiklik de erişim ve içerik sağlayıcılar için geçerli olan hapis cezasının kaldırılıp, bunun yerine para cezası getirilmiş olmasıdır. Böylece uluslararası büyük internet oyuncularının Türkiye'de faaliyet göstermelerinin önündeki en önemli engel aşılmıştır."

AB MEVZUATI DİKKATE ALINDI!

Başkan Acarer, kamuoyunda en çok tartışma konusu haline gelen trafik bilgilerinin saklanmasına ilişkin de söz konusu bilgilerin, arayan ve aranan IP'ler ile arama tarih ve saatleri olduğunu belirtti. Saklanacak bilginin kesinlikle içeriğe ilişkin olmadığını anlatan Acarer, trafik bilgisinin saklanması konusunda AB mevzuatının dikkate alındığının altını çizdi.

Yer sağlayıcılarda tutulacak trafik bilgisinin TİB tarafından ancak mahkeme kararı olması halinde istenebileceğini ifade eden Acarer, şunları söyledi:

"Mahkeme kararı ile yapılan incelemeler dışında bu bilgilerin gelişi güzel şekilde temin edilmesine müsaade edilmeyecek. Kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğinin İhlali durumunda esas olarak izlenecek yol kişinin şikayetini yapması; Erişim Sağlayıcılar Birliğinin derhal şikayete konu olan mağduriyeti gidermek üzere erişimi engellemesi ve nihayetinde ise mahkemenin kararını vermesidir. Yalnızca, özel hayatın gizliliği ile ilgili konularda ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde istisnai olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanı tarafından re'sen erişimin engellenmesi yapılabilecek. Telekomünikasyon İletişim Başkanının URL bazında yapabileceği bu müdahale yetkisi özel hayatın gizliliğine ilişkin olan ve gecikmesinde sakınca bulunan haller ile sınırlıdır. Telekomünikasyon İletişim Başkanının bu kararına karşı Sulh Ceza Mahkemesine itiraz yolu açıktır."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR