BIST 10.030
DOLAR 34,13
EURO 38,22
ALTIN 2.920,02
İŞÇİ

İş hayatında anne istemiyorlar!

Kadınların sadece kadın oldukları için, çalışma ve sosyal hayatta yaşadıkları sorunlar bir yana anne olduktan sonra bu sorunlara yenileri ekleniyor.

İş hayatında anne istemiyorlar!

Kadınların sadece kadın oldukları için, çalışma ve sosyal hayatta yaşadıkları sorunlar bir yana anne olduktan sonra bu sorunlara yenileri ekleniyor. Doğum izni, süt izni, kreş, esnek çalışma saatleri ya da doğumdan sonra tekrar işe geri dönme gibi konularda pek çok sorunla karşılaşan anneler, Türkiye’de karşılaştıkları engelleri anlattı.

İş hayatında anne istemiyorlar!

Kariyer.net sitesinin 64.418 kadınla yaptığı Çalışan Anneler anketinin sonuçları pek de iç açıcı değil. Buna göre kadınlar, hem işlerine geri dönmede hem de döndüklerinde gerekli olan önceliklerden faydalanmada sorunlar yaşıyorlar. Bu anket gösteriyor ki özel sektör anne çalışan istemiyor.

İş hayatında anne istemiyorlar!

Hem çalışanların hem de işverenlerin yanıtladığı anket sonuçları kadınlar için ideal doğum izni süresinin bir yıl olması konusunda hemfikir olduklarını gösteriyor. Ancak, kadınların sadece %2'si 1 yıl izin kullanabiliyor. Kadınların %12'si doğum yaptıklarında işten ayrıldığını söylerken; 2-4 ay arası izin kullananların oranı %40. Ankete yorum yapan annelerden biri, “Kadınlar doğum yaptığında uzun süreli izin kullanamıyor.

İş hayatında anne istemiyorlar!

Eğer uzun süre izin kullanırsa kendini başka bir pozisyonda çalışır buluyor. Ücretsiz izin aldığımız takdirde unvanımızı ve çalıştığımız pozisyonu kaybediyoruz” diyor. Anket sonuçlarına göre yasal doğum izni biten annelerin sadece %36'sı ücretsiz izin kullanabiliyor. Çalışan annelerin yorumlarında esnek çalışma saatleri öne çıkıyor: “Annelerin çalışma hayatında esneklik sağlanmalı. Evden çalışma ya da yarım gün çalışma olanağı olmalı.”