İş kazalarını önlenmek için ilk adım atıldı
Türkiye'de iş güvenliğinin arttırılması ve kazaların önlenmesi için işçi konfederas-yonları ve bakanlık yeni düzenlemeler için bir araya geldi.
- Türkiye'de iş güvenliğinin arttırılması ve kazaların önlenmesi için işçi konfederas-yonları ve bakanlık yeni düzenlemeler için bir araya geldi. Varılan mutabakata göre 50 işkolu en tehlikeli sınıfa girecek. 1.6 milyon işçi 1 yıl içinde eğitim almazsa çalışamayacak. Mühürlenen işyerini açan hapse atılacak. Paket ekim ayında Meclis'e gidecek.
Her gün yenileri eklenen iş kazalarının önlenmesi için 1 milyon 600 bin çalışana 1 yıl içinde mesleki eğitim zorunluluğu geliyor. Çok tehlikeli iş kollarında çalışanlar için zorunlu olacak eğitim, uygulamalı verilecek. Düzenleme için geçiş sürecinin 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya başlaması planlanıyor. İş kazalarının önlenmesi için hazırlıkları başlayan yeni iş sağlığı ve güvenliği eylem planı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, pazar günü işçi-işveren temsilcileriyle bir araya geldi. Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, gelinen noktayı Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'na şöyle anlattı:
6 Mart 2012'de çadırda kalan 11 inşaat işçisi cayır cayır yandı. İnşaatında çalıştıkları evlerin tanesi 2 trilyon liraydı ve o evlerin bir odasının satış fiyatına işçilere medeni çalışma koşulları kurulabilirdi. Kurumsallaşmamış işverende para hırsının önüne geçilmemiyor.
İnşaatta birçok sorun var, sorunlardan biri de 1 milyon 600 bin işçi var, ama biz sadece 40 bininde örgütlüyüz. Pazar günü Bakanımız Faruk Çelik'le bir toplantı yaptık. Ekim ayında yasal düzenleme paketi meclise gidecek. Üzerinde çalışılan modele göre çok tehlikeli işlerde artık belgesiz- eğitimsiz kimse çalışamayacak. Bakanlık 50 işkolunu tehlikeli sınıfta tespit etti. Başında inşaat ve madencilik geliyor.
1 Ocak 2015'te düzenleme yürürlüğe girecek, 1 yıl gibi de bir geçiş süreci olacak. Bu uygulama 1 milyon 600 bin çalışanı yakından ilgilendiriyor. Seminerler ve uygulamalı eğitimlerle çalışanlara eğitim verilecek. 3 kere de sınav hakları söz konusu olacak. Verilecek eğitim büyük ölçüde uygulamalı olacak. Konuşulan önlemlerden biri bu. İnşaat ve madende biz de uygulamaları seminerleri artıracağız, daha çok insana ulaşacağız.
Seminerler sadece sendika üyeleriyle kalmamalı. Biz de bu konuda bir düzenleme yapacağız. Sorun çok. Öyle baretler var ki, plastikten buna da bir çözüm bulunmalı. Çalışanlar da baretini takıp, gerekli önlemini alıp öyle çalışmalı. Karakucak çalışıyoruz, bu durumdan kurtulmamız gerekiyor.
Bir diğer düzenlemeyle de mühürlenen yerde çalışmanın devam etmesi durumunda, bunun sorumlusu kim olursa olsun hapis cezası gündeme gelecek. İstanbulda 10 Ekim'de Başbakan Davutoğlu ile toplantı yapılacak, sonrasında düzenlemeler netleşecek.
Boş boş konuşmaya gerek yok, çünkü insanlar ölmeye devam ediyor. Bedeli ne olursa olsun, bunun önlenmesi için gerekli adımlar atılmalı. Kurala uymayan çalışan da ikaz edilmeli ve kurallara uyması sağlanmalı.
PAKETTE TAŞERON MADDELERİ DE VAR
Aynı toplantıya katılan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da, pakette taşeron işçilerle ilgili de düzenlemelerin olacağını belirterek, "Sayın Bakan'ın yapmış olduğu öneri paketi içerisinde bir kısım cezaların artırılması var. Önleyici bir kısım tedbirler var, denetimle ilgili değişiklikler öngörülüyor" dedi. Toplantıya katılan DİSK İş Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi Sorumlusu Tevfik Güneş de taleplerinin Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan görüşmedeki talepleriyle aynı olduğunu söyledi.