İŞ-KUR'dan gelen SMS'lere dikkat edin!
İşsizlerle irtibat kurulması, kendilerine uygun işlerin bir an önce haber verilmesi gibi noktalarda İŞ-KUR teknolojiyi en iyi ve kapsamlı şekilde kullanan kamu kurumları arasında mı? Ayrıntılar haberimizde...
İŞ-KUR teknolojiyi en iyi ve kapsamlı şekilde kullanan kamu kurumları arasında. Diğer yandan, internet üzerinden İŞ-KUR'un verdiği neredeyse bütün hizmetlere ulaşmak da mümkün mü? Ayrıntılar memurhaber.com'da...
İşsizler İŞKUR'a kayıtlı işverenlerin aradıkları kişilerin nitelikleri, beceri geliştirme ve mesleki eğitimlerle ilgili bilgileri, işbaşı eğitim programlarını kuruma gitmeden öğrenebiliyor.
Milliyet'in haberine göre işsiz kalan kişiler, işten ayrılma nedenleri işsizlik sigortasından yararlanmaya imkan veriyor ve prim ödeme gün sayısı şartlarını da sağlıyorlarsa işsizlik sigortasından maaş alabiliyorlar. İşsiz kalan kişinin işsiz kalmadan önceki son 3 yıl içerisinde son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemiş olması gerekiyor.
Bu koşullar bir arada sağlanmış ise işsize 6 ay işsizlik maaşı bağlanabiliyor. Son üç yılın 900 gününde prim ödenmişse 8 ay, tamamında prim ödenmişse 10 ay maaş bağlanması mümkün. Bu maaşın verilme amacı, işsiz kalınan dönemde gelir kaybının telafi edilmesi. Diğer yandan, İŞKUR işsize maaş bağlamakla yetinmiyor. Onu bir an önce tekrar işgücü piyasasına kazandırmak, yani işsize yeniden iş bulmak için çalışmalar yürütüyor.
İŞSİZ DANIŞMANI VAR
İŞKUR'a kayıtlı her işsizin bir danışmanı var. İş ve meslek danışmanı olarak ifade edilen bu kişiler, işsizlerin özelliklerini sisteme aktarıyor ve sistemdeki uygun işlerle eşleştirmeye çalışıyorlar. İŞKUR'a kayıtlı işverenlerin temin etmek istedikleri elemanların özellikleri ile işsizin özellikleri uyumlu ise bu durumda işsize iş ve meslek danışmanı tarafından iş önerilmesi söz konusu oluyor. İşverenin talep ettiği özelliklerin yanında işsizin ikamet ettiği yer de iş önerilirken dikkate alınıyor.
SMS İLE BİLGİLENDİRME
İŞKUR kendisine kayıtlı işsizlere SMS'le sürekli bilgilendirmelerde bulunuyor. Bu bilgilendirmeler içerisinde işsize uygun olabilecek nitelikteki beceri geliştirme kurslarının ve mesleki eğitimlerin tarih ve saatleri, yine işsize uygun olabilecek işler ile ilgili mülakat tarih ve saatleri olabiliyor.
KRİTERLERE UYGUN İŞ ÖNERME
İŞKUR işsizlere kendi kriterlerine uygun işler önermek durumunda. Örneğin, son olarak mimar olarak çalışmış bir kişiye temizlik görevlisi işi önerilmiyor. Bununla birlikte, ikamet edilen yer ile iş arasında makul bir uzaklığın bulunması da gerekiyor. Yeşilköy'deki bir işsize Pendik'teki bir iş teklif edilmiyor. Aynı şekilde, ücret seviyesinin de son iş ile benzer olması şart.
İŞVERENE TEŞVİK
İşsizlik maaşı alan kişilerle işverenlerin eşleştirilmesi halinde işverenlere teşvik uygulanıyor. İşsizlik sigortasından maaş alan bir kişiyi işe alan işveren, kişinin işsizlik sigortasından maaş alma hakkının olduğu süre boyunca yüzde 37,5 yerine yalnızca yüzde 4 prim ödüyor. Yani, her ay 426,6 TL prim avantajı söz konusu oluyor.
Bu teşvikten işverenlerin yararlanabilmesi için işsizin muvafakat vermesi gerekiyor. Teşvik uygulanan süre işsizin, kalan işsizlik maaşı alma süresi olduğu ve bu süre işsizin işsizlik maaşı alma hakkından düşüldüğü için bu muvafakatin alınması ve işsizin bu yönde bilgilendirilmesi şart. İşsizlik maaşı alan kişi bu işinden ayrıldığında işsizlik sigortasından maaş almaya devam edemeyebiliyor.