İşçilerin maaşlarının çoğu vergiye gidiyor!
TİSK'in yaptığı araştırmalara göre işverenlerin çalıştırdıkları her bir işçi için ödediği 100 liranın 38,7 lirasına vergi, prim gibi kesintilerle devlete gidiyor. TİSK, ücret üzerindeki vergilerin azaltılmasını talep etti.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) "25. Genel Kurul Çalışma Raporu" tamamlandı. Rapora göre işverenler çalıştırdıkları her bir işçi için ödedikleri her 100 liranın 54,4 lirası işçinin cebine giriyor. Buna karşılık 38,7 lira ise işçi yerine devletin kasasına giriyor. Raporda bu durum, "Devletin istihdam üzerinden aldığı vergi ve primlerin yükü işçi ve işve-ren açısından ağır olmuş, devlet işçinin gelirine yansımayan 45,6 liranın 38,7 lirasına el koy-muştur" şeklinde yer aldı.
OECD'DE YÜZDE 26,1
Bugün gazetesinin haberine göre; TİSK, ücretler üzerindeki vergi ve prim yükü açısından Türkiye ile 30 üyeli OECD ülkelerini karşılaştırdı. Buna göre Türkiye'de ortalama işçilik maliyetlerinin yüzde 36,9'u vergi ve sosyal güvenlik primlerine gidiyor. Buna karşılık bu kesinti OECD genelinde yüzde 26,1'de kalırken ABD'de yüzde 18,7'e ve Yeni Zelanda'da binde 6'ya kadar düşüyor. Raporda, işçilik mali-yetlerinin 2000 yılından bu yana arttığı da vurgulandı. Raporda, işçi ile memur maaş sistemin-de devlete yapılan kesintiler açısından uçurumlar olduğu, memur maaşlarından devlete daha az kesinti yapıldığı belirtildi. Bu nedenle işverenin işçi çalıştırmak için ödediği işgücü maliyeti ile işçinin cebine giren net ücret arasında yarı yarıya fark oluştuğu ifade edilen raporda, "Sonuçta kaybeden istihdam, verimlilik ve ekonomi olmaktadır" tespiti yapıldı.
MEMURDA KESİNTİ AZ
Raporda, 2010 itibariyle sendikalı işçilerin işverene ortalama maliyetinin 4 bin 373 lira, ortala-ma net giydirilmiş ücretin de 2 bin 595 liraya ulaştığı, bu ücretlerin araştırma görevlisi ve öğret-men maaşlarının dahi üzerinde olduğuna işaret edildi.
ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN
Raporda asgari ücretin tespitinde geçmiş enflasyon yerine gelecek hedef enflasyonun baz alınması önerisine yer verilirken, halen 16 yaş için belirlenen düşük asgari ücretin 20 yaşa çıkarılması ve asgari ücret üzerinden alınan gelir vergisinin sıfırlanması talep edildi.