İŞKUR'dan işverene şok uygulama!
İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, Türkiye genelinde "İşgücü Piyasa Araştırması" yapacaklarını ve kurum personeliyle 132 bin 24 iş yerini ziyaret edeceklerini belirtti.
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, nisan ayı sonuna kadar tamamlanması planlanan "İşgücü Piyasa Araştırması" kapsamında tüm illerde toplam 132 bin 24 iş yerini ziyaret edeceklerini belirtti.
Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, araştırmayla tüm illerin işgücü ihtiyacının, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımının, temininde güçlük çekilen mesleklerin belirleneceğini bildirdi.
Yıl ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgilerin derleneceğini ifade eden Yazıcı, bu yıl ilk defa Türkiye genelinde 2-9 arası çalışan istihdam eden iş yerleri için de tahmin üretileceğini vurguladı.
Ziyaretlerde işverenlere, İŞKUR hizmetlerini tanıtmanın yanı sıra yükümlülükleri ve haklarıyla ilgili danışmanlık hizmeti de verileceğine işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:
"Kuruma kayıtlı olmayan iş yerleri, kayıt altına alınacak. Bu işlemi gerçekleştirirken açık işler alınmayı, açık işleri karşılamayı, karşılanamayan açık işlerle ilgili olarak işverenle özel çalışma yapmayı, aranan niteliklerde işgücü yetiştirilmesine yönelik işverenlerle işbirliği yapmayı, işverenin İŞKUR'un sunduğu diğer hizmetlere ilişkin görüş ve önerilerini alınmayı, bir önceki İşgücü Piyasa Araştırması sonuçlarını işverenlerle paylaşmayı ve işgücü yetiştirme alanında bir hizmet sağlayıcı olarak işverenlerden etkin olarak yararlanmayı hedefliyoruz."
"İşgücü piyasalarının ihtiyaçları ortaya konulacak"
Yazıcı, alan çalışmasını, TÜİK ile tespit edilen iş yerlerinde gerçekleştireceklerini bildirerek, şu bilgilere yer verdi:
"2015 yılı mart ve nisan aylarında tüm illerde 'İşgücü Piyasa Araştırması' yapacağız ve kurum personeliyle 132 bin 24 iş yerini ziyaret edeceğiz. 75 ilde tam sayım, 6 ilde ise örneklem yöntemiyle çalışacağız. Yani 75 ilde 10+ istihdamlı iş yerlerinin tamamını ziyaret edeceğiz. Araştırma kapsamında 121 bin 813'ü 10+ istihdamlı, 10 bin 211'i ise 2-9 kişi istihdam eden işyerleri olmak üzere toplamda 132 bin 24 işyerini bizzat ziyaret etmeyi hedefliyoruz. Çalışma sonuçlarının raporlaştırılması yine İŞKUR personeli tarafından gerçekleştirilecek."
Bu araştırmalarla bilimsel temelden yoksun durumunda olan yerel ve ülke geneli işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasının hedeflediğine dikkati çeken Yazıcı, "Gerek Türkiye genelinde gerekse il düzeyinde geliştirilecek istihdam politikaları, araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacak" ifadesini kullandı.