BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
MEMUR

İSPARK değnekçiyi aratıyor

Arabası olanların korkulu rüyası İSPARK, sahte park borçları düzenleyerek vatandaşı mağdur ediyor. Yüzlerce şikayetçi vatandaş soluğu Tüketici Derneği’nde alıyor

MEMURLAR - İstanbul’daki ücretli otoparkların büyük bir bölümünü elinde bulunduran İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK), uzun bir süredir boş bulduğu cadde ve sokakları da otopark gibi kullanıyor. Bununla da yetinmiyor, evinin ya da işyerinin önüne aracını park etmek isteyenden de “hane anlaşması” adı altında günlük 8 lira ücret alıyor. Hatta anlaşma yapmak isteyen vatandaşlara da ödedikleri park borçlarını ödenmemiş gibi gösterip halkı mağdur ediyor.

Aynı İSPARK, yılda yaklaşık 250 milyon lira da ciro yapıyor. MİLLET’e ulaşan K.N. isimli Nişantaşı Şakayık Sokak’ta oturan bir vatandaş, “hane anlaşması” yapmak için sokağındaki İSPARK amirliğine başvurduğunda kendisine çıkarılan 2 bin 400 liralık borçla şoke olduğunu anlattı.

2.400 LİRA CEZA

K.N, “Günlük 8 lira olduğu söylenen anlaşma için aracımın ruhsatı ve ikametgahımla başvuru yaptım. Anlaşmaya onay beklerken, İSPARK’tan 2 bin 400 lira park borcum olduğunu öğrendim. Ödemiş olduğum park fişlerini İSPARK’a göndererek, hata yaptıklarını belirttim” diye konuştu. Ancak K.N.’ye 4 ay sonra yani Kasım 2014’te İSPARK’tan gelen tek yanıt ise “Talebiniz reddedilmiştir” şeklinde olmuş. Ödenmemiş park borçlarıyla ilgili yüzlerce şikayet aldıklarını söyleyen Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni arkasına alan İSPARK, değnekçileri mumla aratıyor” dedi. “Aracınızı sokaktaki İSPARK’a park ediyorsunuz. O anda görevli plakanızı kayıt ediyor. Döndüğünüzde görevli yerinde yoksa ödeme yapamıyorsunuz ve bu da size ceza olarak dönüyor” diyen Ağaoğlu, bu ceza ücretinin neye göre, nasıl belirlendiğinin belli olmadığını vurguladı.

İSPARK BUNU NEREDEN UYDURDU?

İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, Kasım ayında verdiği bir röportajda İSPARK’a borcu bulunan 50 bin aracın 2. el piyasasında satılamayacağını söylemişti. Çevik, bu konuda İstanbul’daki 174 noterle anlaşma yapıldığını da ifade etmişti. Ancak MİLLET’e konuşan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, böyle bir anlaşma olmadığının altını çizdi. Tutar, “Kanunen noterlerin böyle bir anlaşma yapma hakkı da yok” dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR