BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.881,72
GÜNCEL

İstanbul Ankara arası 25 dakikaya iniyor

İSTANBUL Ankara arası ulaşım yeni projeyle 25 dakikaya iniyor. Hyperloop olarak bilinen projeye İTÜ ekibi de dahil oldu.

İSTANBUL- Ankara arası ulaşım 2018 yılında Hyperloop projesiyle 25 dakikaya inecek. Çağın ulaşım aracı Hyperloop 2018 yılında kullanılmaya başlayacak. Hyperloop projesi nedir?

SpaceX ve Motor şirketlerinin kurucusu Elon Musk tarafından ilk defa 2013 yılında kamuoyuna duyurulan projesini İTÜ'lü gençler hayata geçirdi.

Elektrikli otomobil Tesla’yı geliştiren ekibin baş mimarı ve şirket ortağı olan Silikon Vadisi’nin çılgın mucidi Elon Musk’ın üst düzeyde yüksek hızlı kara aracı projesi ‘Hyperloop’ için gerçekleştirilen yarışmada finale kalan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, Zorlu Holding’in desteği ile Amerika’da projelerini sunma imkanı buldu.

HAZİRAN AYINDA İLK DENEME YAPILACAK

SpaceX'in, öğrencileri inovasyona teşvik etmek için yaptığı yarışmada ekipler, 29-30 Ocak 2016 arasında "SpaceX Design Weekend" kapsamında jürinin karşısına çıktı. Projenin beğenilmesiyle Hyperloop Haziran ayında test edilecek.

2018'DE FAALİYET GEÇMESİ PLANLANIYOR

Toplu taşımacılığın hızını ve emniyetini kökünden değiştiren Hyperloop'un 2018'de, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede faaliyete geçmesi planlanıyor. 

ZORLU HOLDİNG PROJEYE DESTEK OLDU

Zorlu Holding'in liderlik okulu Young Guru Academy'nin de (YGA) sponsoru olduğunu belirten Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, burada gençlere hem liderlik eğitimi verildiğini hem de melek yatırımcılarla fikir sahiplerinin buluştuğunu kaydetti. Zorlu Holding'in de melek yatırımcı olarak çeşitli projelere destek verdiğinden söz eden Yüngül şunları anlattı: "YGA'dan çıkan bir projemiz var. Barajların üzerine güneş paneli yapılması üzerine. Biz bu projeye yüzde 100 sponsor olduk. Önümüzdeki haziranda bizim gruba ait Tercan Barajı üzerine bu panelleri koyacağız. Bu proje melek yatırımcı modelinin bir ürünü."

HYPERLOOP PROJESİ NEDİR? 

Hyperloop ya da Türkçe uyarlamasıyla hız yuvarı, Elon Musk tarafından tapray (yeni nesil rayötesi sistem) teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracıdır.Sistemin, indirgenmiş basınç borularının oluşturulmasıyla, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar tarafından sürülen hava yastığının üzerindeki basınç kapsülleri üzerinde hareket ettirilmesi amaçlanmaktadır. Araç, üst düzey ray ötesi sistem (top level sur-rail system) olarak tanımlanmaktadır. Proje bir dönem fikir bazında kalsa da, 2016 ocak ayında Las Vegas'taki Nevada Çölü'nde inşasına başlanan 4.8 kilometrelik test yolu; konseptin gerçekleştirilebilmesi için ilk somut adım olmuştur. Bu test yolunun yapımı için deney parçaları ve kapsüller tasarlanmıştır. Tam ölçekli ilk araç örneğinin ve test yolunun 2016'nın sonunda bitirilmesi planlanmıştır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR