BIST 9.731
DOLAR 34,66
EURO 36,35
ALTIN 2.951,45
GÜNCEL

İstanbul nasıl fethedildi işte görkemli tarih

Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni tanıtan '1453 Panorama Tarih Müzesi' isimli kitapta yer alan Fetih Ruznâmesi'nde, tarihin en büyük ve en görkemli kuşatması günü gününe ele alınıyor ve fetih hazırlıkları tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seriliyor.

İstanbul nasıl fethedildi işte görkemli tarih

Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni tanıtan '1453 Panorama Tarih Müzesi' isimli kitapta yer alan Fetih Ruznâmesi'nde, tarihin en büyük ve en görkemli kuşatması günü gününe ele alınıyor ve fetih hazırlıkları tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seriliyor. İşte Fethin 53 günlük ruznamesi:

İstanbul nasıl fethedildi işte görkemli tarih

26 MartOsmanlı ordusu 21 yaşındaki Sultan II. Mehmed'in kumandasında Edirne'den hareket etti. 2 NisanBizanslılar Haliç'e zincir gererek girişi kapattılar. 4 NisanOsmanlı ordusu İstanbul yakınlarına ulaştı. 5 NisanSultan II. Mehmed, Maltepe'de otağını kurup, ordusunu konuşlandırmaya başladı. Bizans ise savunma hazırlıklarını çoktan tamamlamıştı. 6 NisanPadişah, Mahmud Paşa'yı elçi olarak göndererek imparatordan şehrin teslimini istedi. Bizans İmparatoru teklifi kabul etmeyince ilk top atışları başladı.

İstanbul nasıl fethedildi işte görkemli tarih

9 NisanOsmanlı donanması Haliç'e gerilen zincirleri geçmeye teşebbüs etti. 10 NisanSultan, kumandanlarıyla surları gezip, kara ve deniz birliklerini denetledi. 11 NisanToplar, en büyük top Topkapı'da olmak üzere 14 batarya halinde surların karşısına yerleştirildi. Top ateşi sonucu yıkılan surlar müdafiler tarafından ağaç kazıklar, toprak dolu torba ve taş-toprak doldurulmuş fıçılarla kapatıldı.

İstanbul nasıl fethedildi işte görkemli tarih

12 NisanOsmanlı donanması Beşiktaş-Kabataş önlerinde toplandı. Haliç'i koruyan gemilere karşı yapılan saldırı, yine başarısız oldu. 12-13 NisanTarabya Kalesi, Burgaz Ada ve Büyükada fethedildi. 12-17 NisanSurlar top ateşleriyle dövülmeye devam etti. 18 NisanGeceleyin davullar çalınıp, meşaleler yakılarak, günlerdir süren top atışları sonucunda tahrip olan Topkapı Edirne arasındaki surlara yönelik ilk büyük hücum gerçekleştirildi. 20 Nisan İstanbul'a yiyecek ve yardım getiren üç Ceneviz ve Bizans gemisi Osmanlı gemilerini yararak Haliç'e girdi. Başarısızlık, büyük bir moral bozukluğuna yol açtı. Bizans'ın ve kuşatmanın kaldırılmasını isteyenlerin elini güçlendirdi. Akşemseddin sert bir mektup yazarak padişahı acil tedbirler alması için uyardı.