BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
GÜNCEL

İstanbul'da deprem olsa nerede toplanacağız?

İstanbul’daki 39 belediyeden yalnızca altısının internet sitesinde afet toplanma alanlarına ilişkin bilgiler var. Bu alanların vatandaşlara duyurulması için çalışmaya başlayan Mimarlar Odası her apartmana bir tabela öneriyor.

MEMURLAR- İstanbul’da deprem olsa nerede toplanacağız? Bu bilgiyi nereden öğrenebiliriz? Toplanacağımız alanların altyapısı hazır mı?

Olası bir afet durumunda nerede toplanacağını bilip bilmediğini sorduğumuz beş kişiden yalnızca biri olumlu yanıt verdi. İlçedeki tabelalar bu bilgiye erişmesinde etkili olmuş.

Bu sorulara İstanbul’daki 39 ilçe belediyesinin internet sitesinde cevap aradık. Yalnızca altısında* afet toplanma alanlarına ilişkin bilgilere ulaştık.

Kiminde bu yerler "çadır alanları" olarak haritada gösteriliyor, genelinde sıralı listeler halinde. Beşiktaş Belediyesi'nin dışındaki sitelerde sadece toplanma alanları verilirken, Beşiktaş Belediyesi sitesinde mahalle mahalle nerede toplanılacağı gösteriliyor.

BİLGİLER GÖRÜNÜR DEĞİL

Altı sitede de bu bilgiler görünür yerlerde değil. Site içinde geniş arama yapmak gerekebiliyor.

Afet toplanma yerlerinin amacına ulaşması için kent içi başta olmak üzere görünürlüğünün sağlanması gerekiyor.

Mimarlar Odası Anadolu 1. Bölge Temsilciliği de afet toplanma alanlarının öğrenilmesi ve halka duyurulması ile ilgili çalışmaya başladı.

Temsilcilik İstanbul'un Anadolu yakasından sekiz kaymakamlığa afet toplanma alanlarının nereleri olduğunu sordu. Sancaktepe Kaymakamlığı’ndan “gizli” olduğu gerekçesiyle yanıt alınamadı. Yanıt için bir kez daha başvurmaları gerekti. Temsilcilik böylece sekiz ilçeye** dair afet toplanma alanlarına ilişkin verilere erişti.

Şimdi bu bilgileri duyurmak üzere çalışmalara başlıyorlar:

Mimarlar Odası Anadolu 1. Bölge Temsilciliği Başkanı Saltuk Yüceer ile çalışmaya başlama amaçlarını, afet toplanma yerinin bilinmesinin önemini ve hedeflerini konuştuk.

AFET TOPLANMA ALANLARININ İMARA AÇILMASI

Yüceer kaymakamlıklara başvurularıyla bu alanların afet yaşanmadan insanların hafızasında yer almasını sağlamanın yanı sıra imara açılıp açılmadıklarını da kontrol etmek istediklerini söyledi.

“Vatandaşlar buranın toplanma alanı olduğunu bilmiyorsa, imara açılması onları çok da ilgilendirmiyor. Buranın yeri geldiğinde kendi hayatlarını kurtaracağını bilemeyebiliyorlar. Bu alanların hafızalara yerleşmesini sağlamak ve imara açılıp açılmadığı konusunda takipçisi olmak lazım.”

HER APARTMANA PLAKET

“Afet toplanma alanlarını kimsenin bildiğini sanmıyorum” diyen Yüceer çalışmaları kapsamında belediye ve muhtarlıklarla işbirliği yaparak her binaya afet alanında toplanacakları yerleri gösterecek bir plaket asılmasını sağlamayı hedeflediklerini anlattı.

Yüceer, afet toplanma alanlarının kapasitelerine dikkat çekerek, her apartmanın nereye gideceğinin belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Afet toplanma alanlarının alt yapılarının da bu amaca uygun olması gerektiğini altını çizen Yüceer bu alanda elektrik ve suyun yanı sıra çadır ve yardım dağıtım merkezlerinin de bulunması gerektiğini söyledi. (BK)

* İnternet sitesinde afet toplanma alanlarına ilişkin bilgi olan belediyeler: Beşiktaş, Fatih, Küçükçekmece, Şişli, Kadıköy ve Maltepe Belediyeleri.

** Mimarlar Odası’nın afet toplanma alanlarına ilişkin bilgi aldığı kaymakamlıklar: Çekmeköy, Ümraniye, Üsküdar, Kadıköy, Ataşehir, Adalar, Beykoz ve Sancaktepe Kaymakamlıkları.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR