İstanbul'da kırmızı alarm! 70-80 günlük su kaldı
TÜRKİYE'de yağışsız geçen aylar tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul'u bekleyen susuzluk tehlikesine karşı çok çarpıcı bilgiler verdi. 'Tasarruf tedbirleri için, acil eyleme geçilmesi gerekiyor' diyen Tek, mega kentin 70-80 günlük suyunun kaldığını işaret etti.
Türkiye’de son yılların en sıcak ve kurak yıllarından biri yaşandı. Sıcaklıklar yıl boyu mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Eylül ayında ortalama 65 kilogram yağış düşmesi beklenen İstanbul’a, yalnızca 22 kilogram yağış düştü. Bu durum barajlardaki doluluk oranının da azalmasına neden oldu. İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı, yüzde 35’lere kadar geriledi. İstanbul’un önemli su kaynaklarından Sazlıdere Barajı’nın suyunun her geçen gün çekilmesi ve baraj tabanındaki derin çatlaklar ise endişe verici.
Kar yağışı ihtimali az: Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “Kasım ayı içinde Marmara ve Karadeniz’de biraz mevsim normalinin altına düşen sıcaklıklar var ama devam eden Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarının mevsim normallerinin üzerinde olacağını gösteriyor. Bu da kar yağışı olasılığını İstanbul’da azaltıyor" diye konuştu.
Adil Tek, şunları söyledi: Bu günler aslında su yılının başlangıcı. Su yılı 1 Ekim’de başlıyor, 30 Eylül’de bitiyor. Geçen kış da su yılı açısından yağışlar çok bol değildi. Yaz ayları ve bahar aylarında çok kuvvetli yağışlar almadık. Sel oluşturacak yağışlar meydana geldi. Özellikle Karadeniz’deki sel olayları, Akdeniz’de olan hortum olayları gibi meteorolojik karakterli afetler daha fazla oldu. Yakın zamanda da zaten İstanbul ve çevresinde kuvvetli dolu yağışları gördük. Yer yer bu dolular ceviz büyüklüğüne kadar ulaştı ki bundan 3 yıl kadar önce neredeyse beyzbol topu büyüklüğü kadar dolu taneleri oluşmuştu."
"3'te 1'i yağış düşmüş vaziyette"
"Bu seneki yağışları göz önüne aldığımızda, yaz ayları oldukça kurak geçti. Sadece Haziran biraz yağış ortalamalarının üzerine çıktı. Ama Temmuz, Ağustos’ta yağışlar mevsim normali değerlerinin çok daha altında oldu. Eylül’de biraz daha yağış olur ihtimali hesaplanıyordu ama Eylül’ün de çok yağışlı geçtiğini söylemek mümkün değil. Normalde Eylül ayının yağış ortalaması 65 kilogram ama şu anda İstanbul’da ölçtüğümüz değerler 22 kilogram yani 3’te 1 oranında yağış düşmüş vaziyette."