İstanbul'un en riskli ilçelerinin Belediye Başkanları konuştu!
Marmara depremiyle ilgili hazırlanan raporda en riskli ilçeler olarak değerlendirilen Fatih, Küçükçekmece ve Zeytinburnu belediye başkanları DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Belediye başkanları, depreme daha hazır olmadıklarını kısa süre içinde çalışmaları tamamlamak istediklerini ifade ettiler. Küçükçekmece'de 48 ağır hasarlı binanın 28'inin yıkıldığı vurgulanırken Fatih'te de binaların %91'inin 1999 depreminden önce yapıldığı belirtildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası İstanbul depremi öncesi şehrin en riskli ilçelerini belirledi. Buna göre, depremde en çok hasar görecek ilçeler; Zeytinburnu, Küçükçekmece ve Fatih.
DHA, 3 ilçenin belediye başkanları ile deprem hazılıklarını konuştu.
"286 ADET REZERV KONUT İNŞAATIMIZ DEVAM EDİYOR"
Zeytinburnu'nda 286 adet rezerv konut inşaatının devam ettiğini söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, "Zeytinburnu Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi'yle (TOKİ) birlikte başlattığımız kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. Zeytinburnu Merkezefendi mahallemizde de bir konsept proje çalışmalarımız devam ediyor. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız tarafından Zeytinburnu'nda 286 adet rezerv konut inşaatı devam ediyor" dedi.
"BİR AN ÖNCE RİSKLİ YAPILARI DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRMEMİZ LAZIM"
Şu an Zeytinburnu'nda toplam 1161 konut 164 iş yeriyle ilgili kentsel dönüşüm sürecinin devam ettiğini anlatan Başkan Arısoy, şunları kaydetti:
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yayınlandığı raporda da yer aldığı gibi Zeytinburnu riskli ilçelerimiz arasında yer alıyor. Zeytinburnu'nda yaşayan vatandaşlarımız da bunun farkında ama kentsel dönüşümle ilgili yapılması gereken çalışmalar var. Bizler de riskli bulunan binaların maliklerine yapmaları gereken hususları hatırlatan tebligatlar gönderiyoruz. Zeytinburnu ilçemizin imar planı, ada bazlı kentsel dönüşümü teşvik eden bir plan. Biz elimizden geldiği kadar bütün hemşehrilerimize kentsel dönüşüm konusundaki haklarını hatırlatıyoruz. Hemşehrilerimden ricam ise binalarının riskli olup olmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği lisanslı kuruluşlar aracılıyla tespit ettirmeleridir. Tespit sonrası konu ilçe belediyesi olarak bize geliyor. Bizler de gereğini yapıyoruz. Bir an önce riskli yapıları depreme dayanıklı hale getirmemiz lazım. Bizler başlattığımız projeleri tamamlayıp elimizden gelenin en iyisini yapmak için buradayız."
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy
"KÜÇÜKÇEKMECE'NİN TOMOGRAFİSİNİ ÇEKTİK"
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi de "Küçükçekmece 800 bin insanın yaşadığı bir ilçe. Bizler öncelikle ilçemizin tomografisini çekmeye çalışıyoruz. Yeni kurmuş olduğumuz ekiplerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Silivri'de gerçekleşen 5.7'lik deprem sonrası işin ciddiyetini anladık. Deprem olsun olmasın hazırlıklarımıza başladık. Çalışmalarımıza öncelikle ilçemizdeki bütün binaları tespit ederek başladık. Sonrasında bunları üç kategoriye ayırdık. Birincisi riskli bina; bir deprem olmasa da çökebilecek binalar. İkincisi; yıkım riski olmayan ama bir depremde kendisi hasarlı, yaşlı ya da üretim hatası olduğu için çökebilecek binalar. Üçüncüsü ise; gözle görülür hasarı olmayan ama 40 yıllık binalar" diye konuştu.
Küçükçekmece'de 337 bin 155 tane konut olduğunu belirten Başkan Çebi, "Bizler depreme dayanıklı binalar yapmak için öncelikle devlet, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri ve vatandaşlar olarak binalarımızı ortaklaşa yenilememiz gerekir. Yeni yapılan binaları da deprem yönetmeliğine dayandıracak bir şekilde yeniden yapmamız gerekir. Küçükçekmece'de 41 bin 410 tane bina var. Bu binalarda ise 337 bin 155 tane konut var. Bu devasa bir rakamdır. Küçükçekmece Belediye Başkanı olarak bu işe canımı bile feda etsem işin altından kalkamam. Hiçbir belediye kalkamaz" ifadelerini kullandı.